Duurt te lang

Minke Krapels 2 okt 2019

In Nederland hebben we te maken met zogeheten boemerang-discussies. Dit zijn onderwerpen die voor korte tijd uit het nieuws verdwijnen om vervolgens met een rotvaart weer terug te komen. Er wordt keer op keer over gediscussieerd door de media en door ooms en tantes op stoffige verjaardagen. ‘Zwarte piet, wel of niet’ is een gouden voorbeeld van een boemerang-discussie. Daarnaast hebben we natuurlijk nog het klimaatakkoord, plofkippen, Brexit en de vluchtelingencrisis.

Feminisme, antiracisme en milieuactivisme; allemaal belangrijk, zonder meer. Maar hoe kan het toch dat de dingen waar we voor vechten een cliché geworden zijn? "Jeetje wat was het warm voor september". "Ja dat is de global warming". De ijsberen hebben nog wel poten maar geen ijs meer om op te staan.

Soms ben ik het gewoon even helemaal zat. Verandering kost tijd, dat weet ik. Wachten op zoiets als verandering vraagt om geduld, ook dat weet ik. Helaas is geduld een eigenschap die ik niet bezit. Dat irritante meisje dat in de bioscoop iedere drie tellen aan haar ouders vraagt of de film al begint? Dat was ik. Tijdens het wandelen waren we de straat nog niet uit of het klonk "zijn we er al bijna?" En dat klinkt het nu weer, "lief kabinet, zijn alle problemen al bijna opgelost?"

Zou het niet mooi zijn als Rutte deze ochtend begint met het volgende: "Jongens even opletten alsjeblieft! Tijd voor een beetje gas op die lollie. We schaffen de subsidie die naar de vleesproductie gaat af. Ook vliegtickets even weer wat duurder want laten we eerlijk zijn vakantie in eigen land is ook best leuk. De opbrengsten van die twee maatregelen investeren we in een klimaatakkoord waar Trump zijn broek van afzakt.

Het volgende punt op de agenda is de zwarte pietendiscussie. We sturen iedereen die hier een sterke mening over heeft samen met een gezellige dosis MDMA naar een festival. Het feestje is pas afgelopen als iedereen elkaar de hand schud. En dan de vluchtelingencrisis, iedereen eerlijk verdelen over de verschillende landen in Europa. We gaan extra geld investeren om deze mensen te helpen. Weet je wat? Laten we daar het geld van het leenstelsel voor gebruiken! Dat gingen we in alle eerlijkheid toch nooit terug in het onderwijs stoppen." Mark geeft een dikke knipoog en de Kamerleden giechelen. Hij vervolgt: "Goh is het al zo laat? Tijd voor onze vega-lunch #hetgoedevoorbeeld".

BAM. Nog voor de lunch alle boemerang-onderwerpen omgetoverd tot frisbee-onderwerpen.