Boeren, stikstof, nitraat, nitriet en kanker

si-eds van strobos 17 okt 2019

Meer, meer meer en minder, minder minder zijn de woorden waar onze economie al decennia op draait. Het woord Omzet was altijd het zelfstandig naamwoord dat achter Meer kwam te staan en Kosten werd blindelings gebruikt in combinatie met het woord Minder. The Sky is the Limit!, roept de opportunistisch koopman. De woorden meer, meer, meer en minder, minder, minder zijn nog steeds actueel. Alleen de zelfstandige naamwoorden er achter moeten worden veranderd.

Ik zou Omzet het liefst willen vervangen door Zorg en Kosten door Uitstoot! Na een langdurige groei in de landbouwsector, begint langzaam zichtbaar te worden dat the Sky niet the limit is. Vijfenveertig jaar geleden studeerde ik aan de Christelijke Hogere Landbouwschool van Leeuwarden, de BHLS. Hier wordt mij geleerd om alle planten in de wei dood te sproeien en enkel te vervangen door een mono cultuur van Engels Rai. Dit gras heeft een veel hogere voedingswaarde. En dat is goed voor een hogere melkproductie. Het gevolg is dat de weidevogels schaars worden, insecten in rap tempo verdwijnen en dat je geen bloemen meer aantreft in het veld. De uitroeiing van boterbloemen, pinksterbloemen, madeliefjes, paardenbloemen en zuring is een bewuste daad geweest. Maar daar hoor je bijna nooit iemand over klagen. De boeren die waarschuwen voor de rampzalige gevolgen worden uitgelachen. Om de groei van Engels Rai te bevorderen wordt er stikstof en stikstofrijke mest over het land gestrooid. Een deel van deze stikstof wordt opgenomen door het gras, een deel komt in het oppervlakte water en een deel komt in het grondwater terecht. Via ons drinkwater komt de stikstof uiteindelijk als nitriet in ons lichaam terecht. Dit is een ernstige zaak! Nitriet is zwaar kankerverwekkend!

Volgens een onderzoek van Wageningen Economic Research exporteert Nederland ruim 90 miljard Euro aan landbouwgoederen. Dit maakt ons land tot de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld. Alleen de Verenigde Staten exporteren meer! Het gevolg van onze intensieve landbouw is dat de hoeveelheid nitraat in het grondwater jaarlijks stijgt. De Europese norm voor gezond grondwater is dat er maximaal 50mg nitraat per liter grondwater mag worden gemeten. Nederland nadert deze norm angstvallig en zit er in sommige gebieden zelfs al boven. Waarom hoor je hier niemand over? De stikstof uitstoot wordt tot nu toe alleen in verband gebracht met de verandering van vegetatie in natuurgebieden. Over onze gezondheid, kanker en nitriet hoor ik niemand!