Alles draait om mij

Katja Bouman 9 okt 2019

Misschien weten we het stiekem wel. Veel vaker dan gewenst praten we tegen elkaar dan met elkaar. "Dat is echt mijn lievelingschocolade!" Waarop je vriendin zegt: "Ik houd niet van chocolade." De vreugde die je ervoer toen je het uitsprak is met twee seconden verdwenen. Je zin in chocolade is tevens weg. Oké, wellicht een klein lichtpuntje: het scheelt je een kleine caloriebom.

Hoe vaak komt het voor dat je iets wilt delen en je gesprekspartner reageert met: “Oh, daar heb ik niet zo’n last van.” De grootste dooddoener die je kunt krijgen. In plaats van gehoord voel je je bijna afgewezen. De persoon tegenover je bedoelt het niet eens kwaad. Zijn reactie is de meest pure eerste ingeving op jouw mededeling.

Waarom? Het liefst koppelen we alle informatie die we binnenkrijgen direct aan onszelf. Dat is nou eenmaal makkelijk. We willen begrijpen wat de ander zegt en dat begrip plukken we uit onze eigen ervaringen.

Het praat prettig wanneer je een irritatie of hindernis samen deelt. De ander weet – of lijkt te weten – hoe jij je voelt en verplaatst zich eenvoudig in jouw situatie. Puur door eigen ervaring. “Ik heb moeite met onze huidige manager. Hij is zo ontzettend autoritair.” “Ja, dat vind ik ook. Dat viel me vooral op bij die vergadering van afgelopen week.” Er ontstaat een gevoel van wederzijds begrip en dat lucht op. Iemand deelt jouw gevoel en dat maakt je sterker.

Het tegenovergestelde doet zich minstens zo vaak voor. “Wat lijkt het me fijn als mijn manager me wat beter begreep.” “Oh, ik heb totaal geen problemen met hem.” Hoe persoonlijker je dilemma of frustratie, hoe vervelender dat iemand je afkapt met zijn eigen – ontbrekende – gevoel erbij.

Neem als voorbeeld ouders met baby’s. Je bent moe en weet die grote roze wolk maar niet te bereiken. Want helaas, jouw kind heeft huiluurtjes van halve dagen. Gelukkig heb je dan altijd minstens één kennis in je netwerk die daarop reageert met: “Goh, die van mij slaapt de hele middag door.”

Hoe moeilijk kan het voor ons zijn een keer door te vragen en gewoon te luisteren. Wat vervelend dat jij dit zo ervaart. Ik heb geen oplossing voor je, maar natuurlijk mag je het even kwijt! Probeer het voor de grap eens een keer en zie wat het met de ander doet.