Aan alle lieve klimaatoptimisten en pessimisten

Milou van Leeuwen 14 okt 2019

Er is een probleem met praten over ‘het milieu’. Zodra iemand uitspreekt er bewust mee bezig te zijn -al
helemaal tegenover een klimaatontkenner- zul je te horen krijgen dat je niets mag zeggen. Want ‘Waarom ben je dan nog geen vegan?’ Of als je dat wel al bent.. ‘Waarom heb je gister een plastic
tasje gebruikt?’ Of als je zelfs die helemaal hebt weten uit te bannen ‘Waarom bespuit je je stadstuin dan nog met non-biologische bestrijdingsmiddelen?’

Zelf ben ik geen fulltime veganist. Ik vlieg nog steeds gemiddeld twee keer per jaar, shop online en gebruik af en toe ook nog eens een plastic tasje als ik een tas ben vergeten. En een moestuintje om de lokale biodiversiteit te supporten heb ik ook niet. Toch durf ik trots te zijn op al onze vegans, plastic soup-surfers en stadstuinieren. En ook op de Greta’s, de milieuprotesteerders, vliegboycotters, minimalisten, vleesminderaars, plastic-mijders, elektrisch rijders, wasdroger-weigeraars en allround recyclaars.
Alle beetjes helpen namelijk. En zoals prins Harry beaamt ‘niemand is perfect’.

Dus laten we iedereen die zijn beste milieu-beentje voortzet niet betuttelen omdat we ons zelf wellicht een beetje betutteld voelen. Waar liefde is, is leven. Laten we al deze helden de lof geven die ze verdienen. En dat verdient iedereen die op zijn of haar manier bewust bezig is met ons klimaat of het milieu in de breedste zin van het woord.
Er komen steeds meer mooie initiatieven. En natuurlijk hebben we uiteindelijk onze overheid en het bedrijfsleven nodig om een nog groter verschil te maken. Of dat nu is door consumenten meer informatie en inzicht te geven of door meer regulering zoals een vliegtax.

In de tussentijd blijf ik zelf zoveel mogelijk de trein in plaats van het vliegtuig nemen, vegaburgers bakken en de trein in plaats van de auto nemen. En aan iedereen -van klimaatextremist tot vleesminderaar- bij deze: je bent lekker bezig!