nie-smoker

Imka Meuwese 20 sep 2019

Zo’n 10 jaar geleden was daar ineens de perfecte oplossing voor de fervente rokers; de e-smoker. Hiermee zou men gewoon kunnen blijven roken zonder al de schadelijke stoffen binnen te krijgen. Voor iedereen die vooral NIET wilde stoppen met roken maar WEL bezorgd was om zijn of haar gezondheid (klinkt gek toch?!). Om mij heen zag ik massaal mensen aan zo’n hippe nep-sigaret lurken, alhoewel ik het ding persoonlijk eerder suf vond en bepaald niet hip. Mogelijk lag dit aan mij want ik ben allergisch voor nep. Enfin, menig roker was nu te pas en te onpas (want het was immers niet slecht dus dan kunnen we nog wel wat vaker roken, leek men te denken) met een e-smoker in de weer. Ik vermoedde destijds al dat ook dit verslavend zou zijn en dat het probleem gewoon verlegd werd. En inderdaad…

Een jaar of vijf geleden had ik eens een eetafspraak in een restaurant in Breda. Het was de eerste en meteen de laatste date met deze man want ik ergerde me groen en geel. Hij had namelijk ook zo’n e-smoker en was blijkbaar zo verslingerd aan dit ding dat hij elke keer als de ober voorbij was gelopen vliegensvlug half onder het tafeltje dook om daar stiekem een hijs te nemen van zijn nep sigaret. En dit werkelijk zo’n beetje om de 5 minuten. Dan was hij in gesprek met mij en ineens, hup….weg was ie. De eerste keer dacht ik nog dat hij van zijn stoel viel of zo. Maar nee, meneer moest en zou blijkbaar snel een trekje nemen van de e-smoker zodra er even geen personeel in de buurt te bekennen was. Ik vond het zo irritant en ook gênant. De avond heb ik met moeite uitgezeten en direct na het dessert heb ik hem gezegd dat dit niets ging worden. Hij reageerde teleurgesteld, hij vond het blijkbaar wel een succes en had niet eens gemerkt dat ik het niet naar mijn zin had. Hoe kon hij ook, hij had het immers veel te druk met zijn e(nergie)-slurper.

En nu is het dan een feit; ook de e-smoker blijkt gevaarlijk. De eerste doden zijn inmiddels gevallen en ik vraag me af welk alternatief er nu verzonnen zal worden zodat de roker zichzelf weer enkele jaren voor de gek kan houden. Ik begrijp sowieso niet dat mensen niet “gewoon” stoppen met roken in plaats van de ene verslaving in te ruilen voor een andere. En ik geloof echt dat het niet zo “gewoon” is maar zoek dan alsjeblieft hulp, er is zoveel te vinden op dat gebied en waar een wil is is een weg.
Dus laten we dit keer van e-smoker naar nie-smoker gaan; goed voor het milieu, goed voor de gezondheid én goed voor uw portemonnee.