Lelijk, losgeslagen & labiel

Daan Walraven 21 sep 2019

Als ik om 18.07 uur door de grote raampartij naar buiten kijk, zakt de moed in mijn schoenen. Het is weer zover. Optrekkende blauwe rook, gepantserde ME-busjes en doorgetrainde politiepaarden. Een straat vol uitgelaten voetbalsupporters. Dit alles inclusief de nodige testosteron, goedkoop Duits bier en brandende fakkels die pijn aan mijn ogen doen. Als ware circusstoet trekt het bonte gezelschap van de Dam, over het Damrak, richting het station van Amsterdam. Laat dit nu uitgerekend de route zijn die ik nodig heb om na een lange werkdag thuis te komen.

Buiten gekomen baan ik mijzelf een weg langs de schreeuwende massa. De een nog lomper dan de ander. De spreekkoren klinken als vals gezang in mijn oren. Traag bewegen de supporters zich over het Damrak. Sensatiegerichte toeristen filmen de menigte alsof de Koning in gouden koets aan hen voorbij trekt. Langs biergooiende, luidruchtige voetbalsupporters probeer ik de stoet in te halen. Onderweg struikel ik over een politiepaard dat weigert. De agente probeer het paard in bedwang te houden. Met enig gezichtsverlies wordt het paard afgerancheerd. Haastig kom ik aan bij een oversteekplaats. “Naar achter, daar blijven. De voertuigen moeten erdoor!” schreeuwt een politie-agent die alles behalve de rust zelve is mij toe.

Sorry?! Dus omdat jij die losgeslagen idioten niet onder controle hebt moet ik daarvoor wijken? Ik ben met stomheid geslagen. Als hardwerkende Nederlander word ik door een politie-agent aan de kant gezet, omdat een groep laagopgeleide, lelijke voetbalsupporters met bier en vuurwerk helemaal uit hun dak gaan. Is dit het Nederland anno 2019? Ik schaam mij kapot! Dat er überhaupt mensen bestaan die zich zó laten gaan. Waarom neem je een middag vrij om jezelf te profileren – zonder enige schaamte – als labiele voetbalsupporter uitgedost in allemaal hetzelfde, lelijke, voetbaltenu. Ik heb er maar een woord voor: gênant. Hoe ga je dit aan je kinderen uitleggen? “Papa is vanavond niet thuis. Papa breekt met zijn vrienden Amsterdam af.” Wat zeg je tegen je Tinderdate? “Nee, ik kan vanavond niet naar de film. Ik ben met mijn vrienden in de stad met bier en vuurwerk. Kom jij ook?”.

Aan de politie van Amsterdam heb ik een boodschap. Respecteer mij als hardwerkende, belastingbetaler zonder enig balgevoel of verstand van voetbal. Schreeuwen, commanderen en je autoritaire kant laten zien doe je maar tegen die lelijke, losgeslagen en labiele voetbalsupporters die de stad onveilig maken. Niet tegen mij.