Ik lijd liever aan de Koreaanse koorts

Emmalie Ermstrang 24 sep 2019

Hoe alleen mensen zonder immuunsysteem hartkloppingen krijgen van K-pop

Iedereen kent Taylor Swift. Alleen al bij het horen van haar naam beginnen ze ‘Look What You Made Me Do’ te jubelen. Wanneer je een foto laat zien van de Koreaanse boyband BTS, kijken diezelfde mensen je glazig aan. ‘Dat zijn toch net meisjes? Waarom hebben ze make-up op!’ Je zucht. Daar gaan we weer. Anderen aansteken is lastiger dan je gedacht had.

Onregelmatige hartslag

BTS is slechts één van de ziektekiemen. Zodra een willekeurig Koreaans popnummer je hart heeft gestolen, komt het met je hartslag nooit meer goed. Geloof me, ik dacht eerst net zoals jij. Ik was ervan overtuigd dat het geen zin had om naar onverstaanbare muziek te luisteren. Dat bleek fout gedacht, want de zogenaamde ‘Koreaanse Koorts’ trof ook mij.

Stijgende lichaamstemperaturen

Wat je niet verstaat, kan je lichaamstemperatuur doen stijgen en wat je wel verstaat kan je volledig koud laten. Ik noem geen namen, maar ‘Shape Of You’ (sorry Ed), is een perfect voorbeeld van een lauwe magnetronmaaltijd. En toch weet iedereen meteen waar je het over hebt. Mensen zijn helaas veel minder vatbaar voor aanstekelijke Koreaanse popnummers.

Allergische reacties

Ik heb niet alleen een lichte allergie voor de westerse top veertig, maar ook ‘Netflix’ zorgt ervoor dat al mijn nekharen overeind gaan staan. Het kost geld, terwijl de meeste series veel te goedkoop zijn. Na de vijfde minuut heb je de eerste 23 vloeken alweer gehad en 34 seconden later hangen de tongen al bij elkaar in de mond. Of erger.

Klamme handjes

In Zuid-Korea doen ze dat anders. Daar zijn de drama’s gratis op ‘Viki’ te zien, maar goud waard. De eerste acht episodes moet je het doen met verliefde blikken en als je geluk hebt, raken ze per ongeluk elkaars handen. De kleren gaan vrijwel nooit uit en toch krijg je het ALTIJD warm van de mannelijke lead.

Hartzeer

Bovendien leer je onbewust een nieuwe cultuur en taal kennen, in plaats van gekunstelde humor en krachttermen. En dat allemaal zonder je bankrekening op te breken. Het enige wat gegarandeerd breekt is je hart. Oh. En laten we eerlijk zijn, nieuwe ‘celebrity crushes’ zijn altijd tof om te hebben, toch? Als je dan toch koorts hebt, kun je maar beter zorgen dat je goed uitziekt.