50 jaar pappen en nathouden: Amerikaanse toestanden

Cees Freeke 19 sep 2019

Er heerst in ons land een zacht justitieel klimaat. Dankzij de open grenzen weten lieden, met andere ideologieën en andere manieren van levensonderhoud, ons land te vinden. Hier kunnen liefdadigheidsclubjes worden opgezet die de overheid ruim subsidieert.
Geen enkel land ter wereld kent het begrip ‘gedogen’. Gedogen is niets anders dan strafbare feiten niet vervolgen, terwijl het betreffende overheidsorgaan daartoe wel bevoegd en in staat is. Het actief gedogen wordt in een formele beschikking vastgelegd.
De linkse ideologie wordt toegejuicht door dito organisaties als de EU en de VN. Maar we hebben toch onze democratische rechtsstaat met een onafhankelijke pers en volksvertegenwoordiging en een onafhankelijke rechterlijke macht? Daarover enkele kanttekeningen.
De pers kan niet ten volle functioneren. Zo liet de PvdA-minister Guusje ter Horst journalisten van de minst politiek correcte ochtendkrant (Telegraaf) onrechtmatig afluisteren. Ik schrijf opzettelijk ‘minst’ want een – tweede keer aan de hoofdredacteur – ingezonden brief over het boerkaverbod werd niet publiek gemaakt. Minister Ollengren riep, net als Merkel, alle hoofdredacteuren bijeen. Weliswaar werd op 1 augustus jl. een wettelijk boerkaverbod ingevoerd, maar zij verzwijgt dat de Raad van Europa in 2010 resolutie 1743 aannam waarin in punt 16 werd vastgelegd dat boerka’s niet verboden mogen worden! Dit weten natuurlijk alle politieke ambtsdragers ook, stelt mr. Cees Freeke. Vandaar dat burgemeester Femke Halsema, wiens levenspartner en zoon van strafbare feiten worden verdacht, het wettelijk boerkaverbod naast zich neer legt, maar dit terzijde.
Als niet – gekozen – burgemeester gaf Ter Horst agenten met een slok op voorwaardelijk ontslag. Wanneer zij zelf in kennelijk staat werd aangehouden kwam zij met de schrik vrij en de volksvertegenwoordiging hield dit feit geheim.
Wraking is een rechtsmiddel dat met uiterste terughoudendheid wordt ingewilligd. Het lukte Geert Wilders drie keer te wraken; dit dwingt tot de conclusie dat het proces oneerlijk en politiek gemotiveerd is. Personen van linkse signatuur (Outkerk, Samsom en Spekman) werden niet vervolgd. Grapperhaus was terecht verontwaardigd over de liquidatie van een advocaat, maar hij kan zelf in het proces Wilders niet als toonbeeld van openheid worden beschouwd. Vijftig jaar pappen en nathouden leveren Amerikaanse toestanden op. Trump, die criminelen buiten de deur houdt, wordt in onze talkshows vooral beschimpt.