Varkentje Rund

Even van den Berg 15 aug 2019

De kinderen hadden het over het tekenfilmpje “Varkentje Rund”. Wat een leuk naampje, dacht ik. Maar “Varkentje Rund” van Michiel Hoving blijkt al sinds 2005 te bestaan en is onderdeel van “Het Klokhuis”, nooit eerder opgemerkt, ik hou ook niet zo van televisie.

Mijn zoontje (8) liet een filmpje zien op zijn telefoontje. Toevallig op dezelfde dag waarop enige ophef ontstaat over de 15-jarige zoon van onze burgemeester die opviel met een nep-wapen. In het filmpje loopt Varkentje Rund met een ogenschijnlijk getrokken pistool op straat en komt een smeris tegen. De smeris houdt hem aan en zegt dat dat verboden is waarop Varkentje Rund hem laat zien dat het geen pistool maar een aansteker is, als bewijs geeft Varkentje hem een vuurtje. De smeris legt uit dat die aansteker wel erg lijkt op een echt wapen en door de consternatie worden de wapens per abuis verwisseld. Nu geeft Varkentje Rund een voorbijganger die erom vraagt een vuurtje en schiet per ongeluk zijn kop eraf terwijl de smeris een terrorist wil neerschieten waarbij er slechts een vlammetje uit zijn pistool opflikkert.

“Hoe kom je bij Varkentje Rund?”, vraag ik. “Van juf Tessa” antwoordt mijn zoontje, op school kijken ze naar het verantwoorde “Het Klokhuis” onder de lunch. Juf Tessa, die ons ouders heeft aangemeld bij Stichting Veilig Thuis omdat mijn zoontje zonder dat wij als ouders daarvan op de hoogte waren naar horrorfilmpjes keek op zijn telefoontje en daarover vertelde in de klas en andere kinderen daarmee bang maakte. Het was volgens de juf een teken van ernstige verwaarlozing dat we als ouders geen zicht hadden op het internetgedrag van de kinderen.

We zitten nu nog met die nasleep van “Veilig Thuis”, huisbezoek gehad, gesprekken op het kantoor bij de GGD en de nacontrole moet nog volgen. En Varkentje Rund met zijn gewelddadige wapenbezit is dan gedoogd! Belachelijk, ook triest vind ik het dat burgemeester Halsema zich zo heeft moeten verdedigen om niets eigenlijk, maar ja, als je op afstand nieuws hoort, lijkt het altijd meer betekenend.