Processierupsje Nooitgenoeg

Cale columns 18 aug 2019

Dat vraag ik u af. Of u ook vindt dat Thierry (achternaam overbodig) vleugellam is geraakt door de acties van Henk (Otten, achternaam tot in lengte der dagen noodzakelijk). Thierry, verdienstelijk op het instrument vleugel, Otten speelt zijn leven lang al tweede viool.

Die tweede viool speelt de middenstemmen en zijn door hun ligging soms oncomfortabel te spelen. In een groot orkest (zoals Forum inmiddels is) moeilijker om uit te laten komen dan de hoge melodieën van de eerste viool. Wat dat betreft hebben de eerste violen het makkelijker. Daarnaast moet de tweede viool altijd alert zijn op de grillen van de melodie. Het is een hele uitdaging om je voortdurend te moeten aanpassen tijdens het spelen.

Otten was het aanpassen zat en had zoveel misnoegen en frustratie over zijn miskenning opgebouwd, dat hij de harmonie op het spel zette. Eigenlijk doodnormale jaloezie, maar zo hoog opgelopen dat hij zijn plaats verliet en ging jongleren op een gevaarlijk Binnenhofje. De balans was er, de formule voor succes eveneens, het team werkte. Maar Otten wilde ook bewieroking. En als een verdediger ook de glamour van de spits wil ervaren, maar zelf niet scoort, dan oogt het enigszins onbeholpen.

Zoals het ook zou gaan als Louis van Gaal zijn toenmalige assistent Andries Jonker ineens persconferenties zou zien doen. Of Heydrich, de hersens van Himmler, zich op de voorgrond zou dringen. Zelfs Mat Herben zou het niet in zijn hoofd halen om Fortuyn destijds te chargeren. Een misvatting en tunnelgedachte van Otten, die door zijn gekrenktheid de verhoudingen uit het oog verloor. Kansloos.

Alleen als hij, als een moderne Lucius Cimber, Julius Caesar zou willen kraken, dan kan dat alleen samenspannend. Baudet kent zijn klassiekers. Otten blijkbaar niet, en maakt dan ook een klassieke fout. Baudets Romeinse uil van Minerva verwordt bij Otten tot een Grieks koekoeksjong van Paljas Athene.

Van alle personen die in processie achter FvD aanlopen is Otten processierupsje Nooitgenoeg. En dat is ergens best sneu. Hij had zoveel en hij had een mooie plek in het ensemble. Maar wil meer. Teveel. En had ie nou wel zijn klassiekers gekend, dan wist hij dat alles waar ‘te’ vóór staat niet goed is. Nou ja, behalve tevreden. En, vooruit, tequila.

En bij alle uitdrukkingen en gezegdes kan hij dit nog aan zijn programma toevoegen: wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt niet alleen het lid, maar ook het FVD-lidmaatschap op de neus.