Liefde is te mooi om niet te laten zien

Amaya Pelt 14 aug 2019

Het is vrij vroeg voor een zaterdag als ik de wekker hoor gaan en ik besef me gelijk dat dit de dag is waar ik elk jaar weer naar uitkijk: de Canal Parade! Mijn regenboogvlag stop ik in mijn tas, net zoals de schmink stick met regenboog kleuren die we later vandaag op ons gezicht zullen smeren.

Rond 12:00 uur komt onze trein Amsterdam binnen denderen. Overal zie ik regenboogkleuren. Mannen met shirts waar de tekst ‘gay for a day’ op staat raken me. Ik zwaai mijn regenboogvlag om me heen, zoen mijn vriendin en pak haar hand vast. Dit is de enige dag in het jaar dat ik me echt 100% veilig voel om dit te doen in het openbaar.

We zoeken de drukte op langs de grachten en het feest barst langzaam los. Het is voor mijn vriendin de eerste keer, ik ben al vaker geweest. Mijn eerste keer was zelfs alleen maar zo voelde het totaal niet. De sfeer op deze dag is zo fijn en positief.
Mijn vriendin staat voor mij en ik sla mijn armen om haar middel en kus haar. We blijven een tijd zo staan terwijl we naar de fantastische boten kijken. Ik krijg kippenvel als er een boot voorbij komt met belangrijke jaartallen. Zo is er sinds 2014 pas de Wet lesbisch ouderschap en mogen homoparen pas sinds 2009 een kind uit het buitenland adopteren. Ik ben geraakt en besef me hoe kort dit pas is en hoe veel landen nog lang niet zo ver zijn. Deze boot doet me ook denken aan de 75+ boot die ik eerder zag. Deze mensen werden voor het grootste deel van hun leven niet geaccepteerd. Ik houd mijn vriendin extra stevig vast en ben heel blij dat ik onze liefde mag tonen.

‘s Avonds gaan wij weer richting huis. Zodra we aankomen in Utrecht ben ik de enige die een regenboogvlag draagt en ik berg deze weer veilig op in mijn tas.

Hoe graag ik mezelf ook overal zou willen zijn, weet ik dat, dat niet veilig is. Verder trekken wij ons weinig aan van de mensen om ons heen en kussen wij elkaar wel gewoon in het openbaar en houden we elkaars hand vast. Toch schiet er dan vaak door m’n hoofd dat het niet 100% veilig is om te doen. Maar dan kijk ik naar haar krullende bruine, roze of blonde haren (dat veranderd met de tijd 😉 ) en besef ik me dat ik ook graag met haar gezien wil worden want ik ben trots op onze liefde en dat mag iedereen weten! #HappyPride