Klimaat Kleptocraten

Thomas van Kuijk 14 aug 2019

Dagelijks zijn er iets meer dan 100.000 vluchten met een vliegtuig. Laten we even grof rekenen: Gemiddeld 100 passagiers, gemiddeld 1000 kilometer? Dan hebben we het over zo’n 10 miljard vliegkilometers per dag. Dus 1,5 kilometer per dag per of 500 kilometer per aardbewoner per jaar. Hoeveel kilometers legt u vliegend af per jaar, zou “man bijt hond” kunnen vragen…

Als je groen denkt, dan wil je dat het vliegverkeer gelijk blijft of krimpt. En als je daarnaast ook links denkt, dan streef je naar het gelijkheidsprincipe en gun je elke aardbewoner evenveel kilometers. Een vlieg-gebruik wat hoger is dan 500 kilometer per jaar, is per definitie bovenmatig. Tenminste, als je groen en links denkt. Iemand die bijvoorbeeld een reis maakt naar Kenia en terug, zit op 20.000 kilometer. Dan maak je dus 40 x het vliegbudget op van de gemiddelde aardbewoner. Doe dat elk jaar en je bent eigenlijk een extreem decadente egoïst. Tenminste, als je groen en links bent.

Stel nu dat de linkse droom van inkomensgelijkheid zou worden waargemaakt. Dat de hele wereld dezelfde mogelijkheid krijgt om te vliegen als wij nu hebben en dat al die mensen er “ook regelmatig even tussenuit willen” om “de wereld willen verkennen” en “kennis te maken met andere culturen”. Dan moet het aantal vliegkilometers per aardbewoner stijgen van 500 naar ongeveer 15.000. Dan zal het vliegverkeer met 3000% moeten groeien om dat waar te maken. Dus niet 100.000 vluchten per dag maar 3.000.000. Maar dan wel opstappen in Düsseldorf, want Schiphol mag van jou niet groeien.

De vliegconsumptie van de overwegend linkse hogere middenklasse is hypocriet en onhoudbaar in het licht van hun eigen idealen. Als je wil dat het vliegverkeer per saldo niet meer groeit, dan moeten klimaatbezorgde socialisten ruimte maken. Dan moet je niet alleen de CO2 uitstoot compenseren maar ook de andere aardbewoners, wiens kilometers jij tig x opmaakt.

We kunnen een wereldwijde app bouwen, waarin we elke aardbewoner 500 vliegkilometers geven. Wil je meer vliegen, dan moet je kilometers kopen van andere aardbewoners die hun ‘vliegbudget’ niet opmaken. Zo weet je zeker dat het wereldwijde vliegverkeer niet meer kan groeien en dat elke aardbewoner zijn deel van de markt krijgt. Uitbetaald in harde euro’s en dollars. Dat is nog eens ontwikkelingshulp! Een echt idealistisch links idee. Waarom wordt dat niet bedacht door de klimaatbezorgde globetrotters? De vraag stellen is hem beantwoorden.