Golvend landschap

Diana Visser 14 aug 2019

Doe je ogen dicht, laat dit voorlezen!

Stel je voor…. je rijdt door Frankrijk, je kijkt naar buiten. Een deken met verschillende kleuren komt voorbij: gele koolzaadvelden, graanhalmen en bruin-gekleurde velden met net omgeploegde grond, klaar om te zaaien. Tractoren met hardwerkende boeren, wolkjes stof achter zich latend. Soms een rivier, beekje, een abdij, kasteel, of waterval.

Dan, een slaperig dorp, huizen aan de straatkant met dichte luiken. Bij de bakker (boulanger) haalt iemand een baguette. Je ruikt de geur van versgebakken brood. Verderop de slager, charcuterie, waar de worstjes hangen en de hammen klaar liggen om afgesneden te worden. Het Bureau de Tabac heeft nog wat klanten en in de plaatselijke herberg wordt Plat du jour aangeboden voor € 9,50 en een Menu voor € 13,50 (voor-, hoofd- en nagerecht, soms met een glas wijn).

Wij besluiten te stoppen en te lunchen. Als voorgerecht komt er een heerlijke huisgemaakte pate met cranberrysaus, stokbrood, een heerlijke frisse witte, droge wijn en een karafje koel water. De werklui van de bouwplaats verderop laten het zich goed smaken, ze kletsen wat af. Tussen de tafels loopt de vrouw van de eigenaar te rennen, dan komt ze bij ons; eend met sinaasappelsaus voor hem en gegrilde ham voor haar. Allebei met frites en een salade met heerlijke dressing. Een kleurig plaatje en met een beetje fantasie zie je de golvende velden van buiten het dorp terug. De heerlijke geuren erbij maken het compleet. Rustig aan genieten we van de vele smaken. Dan het dessert; chocolademousse, île flotant (eilandje van eiwitschuim in vanillevla), fruitsalade, tarte aux pommes (appeltaart), kaasplankje en nog meer, maar dat rappe frans ging mij te vlug. Bovendien bleef ik al steken bij de chocolademousse!

Voldaan lopen we rond in het schattige dorpje en zien daar een prachtige tuin met blauwe regen en irissen, volop in bloei. Achter het huis een moestuin, met baby-uitjes boven de grond. De frambozenstruiken lopen uit.

Tegenover het kerkje ruik je lila en paarse seringen. De zon schijnt. Witte huizen rondom het plein. De marktlui zijn bezig op te ruimen, jammer, de markt hebben we mis gelopen. Een dame in een bloemetjesjurk met mandje komt ons met een opgewekt "Bonjour" tegemoet. De oudere man met alpinopet (ja, ze bestaan nog!) loopt te sjokken achter haar aan.

Tijd om te vertrekken uit dit heerlijke oord, met vriendelijke mensen en lekker eten.
Het leven is goed.