Beste Amnesty international & de boerka

Maria Bakker 17 aug 2019

De boerka kwam weer naar voren nadat de vrouwen in Afghanistan door de Taliban op vreselijke wijze werden / worden onderdrukt. Van een normaal leven naar niks waard zijn en de boerka is onderdeel van deze onderdrukking. De boerka was hiervoor een oud cultureel ding dat sommige oudjes in de bergen nog droegen …oude traditie die niets te maken had met religie.
Je zou als vrouw de boerka nooit vrijwillig moeten willen dragen uit respect voor deze vrouwen die hem verlicht dragen en daardoor worden beperkt in het leiden van een normaal leven …vluchten kan niet meer ……,
Niks islam dus maar een heel oude traditie die amper meer bestond maar door de Taliban nieuw leven werd ingeblazen of beter gezegd ..het leven uit deze vrouwen blies.

De heftige docu’s : ‘Prison sisters’ en ‘no burka in prison’ laten zien waar de boerka voor staat …en hoe erg de vrouwen lijden onder het dragen van dit gewaad.
het leven in de gevangenis is fijn zonder burka…….
De vliegeraar en duizend schitterende zonnen laat lezen hoe de boerka is verbonden met onderdrukking..

Nooit van mijn leven zou ik dit willen dragen uit respect voor de vrouwen uit de docu’s en uit de boeken van Khalied Hoesseini.
De boerka heeft als doel de man niet in verkeerde verleidingen te brengen en daarom zou je als man ook boos moeten worden op de boerka ..alsof de man niets meer is dan een verleider…
Voor kleeft er bloed aan de boerka en zou je t nooit aan moeten willen doen.
Allah verwacht het ook niet van je …dus laat ‘m in je kast.
Communiceren doen we niet alleen verbaal ..je gezicht spreekt, je ogen zeggen veel..

Bij geen verbod zal de boerka stijgen in aantal op straat ( zag ik Turkije innneens veel burkini s ) en bij stijging kun je er van uitgaan dat sommige mannen hun kans grijpen en de onvrijwillige dracht zal toenemen … omdat te voorkomen zouden de nu vrijwillige draagsters hun boerka aan de willigen moeten hangen ….voor hun zusters
Verder zie ik in de meeste filmpjes vrouwen vertellen dat de boerka een eer is aan hun man waaraan zij ondergeschikt zijn en m daarom ‘ vrijwillig ‘ dragen .
De 2 vrouwen die in de media komen steeds lijken de enige die m om onvoorklaarbate wijze echt vrijwillig dragen …maar waarom ? De Koran wil het niet ?

Misschien scheelt het shoppen , make up op doen en je haar te föhnen.