Thee wijsheid

Gina Bouwman 9 jul 2019

Het is half 8 ’s avonds. Mijn man is naar een netwerkbijeenkomst en dochterlief heb ik zojuist op het station afgezet. Het is weer tijd voor haar studie in Ede.
Wat zal ik ‘ns gaan doen om dit (weliswaar broodnodige, maar toch wel onwennige) alleen-zijn positief te kleuren? Een mok met goudgele, warme thee lijkt me wel wat. Ik zie het al helemaal voor me; zo’n ‘feel good’ plaatje als in de reclames. ‘Een lenige jonge vrouw zit met opgetrokken knieën op de bank. Het zonlicht schijnt naar binnen en er ligt een roman en een fleece dekentje binnen handbereik. En als ze geluk heeft, ligt er ook nog een schattige hond naast haar op de bank…. ‘
Als stramme 58 jarige, heb ik nog wel genoeg fantasie om mezelf zo te zien zitten. Heerlijk!

Terwijl ik het kokende water in de mok giet en even wacht tot het afkoelt, zoals iedereen wel weet (niet) dat dat bij groene thee moet, zie ik het labeltje. Ik lees het eigenlijk nooit. Ik ben niet zo’n theezakjeswijsheid-mens. Net als de teksten van fortune cookies vind ik het vaak te kort door de bocht. Van die Popie Jopie wijsheid.
Maar ja, ik sta nu toch te wachten… voor de grap maar even kijken.

“Wat is het stomste dat je ooit hebt gedaan?”
Eerst moet ik er eens goed over nadenken, maar langzamerhand komt er wat naar boven.
Nou, eh… dat…. en dat…. en….. het wordt steeds meer en de ontspannen dame op de bank is de deur uit. Ik word er een beetje kriegelig van. Waarom vragen ze niet wat het mooiste of het leukste is? Zo is theedrinken helemaal niet knus en gezellig!
Terwijl ik zo aan het mopperen ben, komt mijn humor te hulp en weet ik ineens het juiste antwoord op deze vraag.

"Wat het stomste is dat ik ooit gedaan heb? Dit stomme theezakje lezen!!"