‘Luie tieners’

Alia Biewer 11 jul 2019

( Disclaimer dit geldt niet voor iedere tiener)

Na school mijn huiswerk maken, naar de voetbaltraining en dan nog steeds mijn huiswerk af moeten maken. Zo gaan veel van mijn dagen als school in gang is. Soms wel tot middernacht. En dan nog zeggen volwassenen dat tieners te weinig doen of lui zijn.

Mijn dagen zijn vaak helemaal vol als het geen vakantie is, ik ga volgend schooljaar naar havo 4 en dan wordt het nog drukker. Ik zal even wat meer uitleg geven: ik zat vorig schooljaar in de derde klas en op het begin was het niet al te veel huiswerk en kon ik het bijbenen met gemak. Rond de kerstvakantie is wanneer het drukker begint te worden. Ik heb voetbaltraining op maandag, woensdag en donderdag, ik werk (sinds begin 2019) op dinsdag en vrijdagavond en dan moet ik ook nog huiswerk maken en leren voor toetsen.

Ik wil niet zeggen dat het voor iedereen zo is. Sommige mensen uit mijn klas hebben het zelfs nog drukker, of natuurlijk veel minder druk. Ik probeer altijd mijn huiswerk te maken, maar soms betekent dat dat ik tot 23:00 uur of later nog steeds bezig ben. Mijn leraren zeggen altijd dat huiswerk bijna het belangrijkste deel van school is. Ik snap dat op zich wel maar, soms is het net iets te veel. Bijvoorbeeld ik heb altijd al moeite gehad met wiskunde en rekenen. Voor wiskunde krijg ik dan bijvoorbeeld elf opdrachten die ik moet maken, daar ben ik dan al een uurtje (als het niet langer is) mee bezig. Daarnaast heb ik dan nog iets van 4 vakken om huiswerk voor te maken.

Natuurlijk ben ik sowieso al heel blij dat ik naar school kan en dat ik vrienden heb waardoor het niet saai wordt. Maar soms erger ik mij echt aan ouders of leraren als ze zeggen dat ik niks doe of dat ik lui ben. Ik snap dat het zo overkomt, maar ik zit de hele week aan mijn bureau en als het dan weekend is, dan heb ik geen zin om veel te doen, terwijl er soms alsnog huiswerk op de planning staat. In het weekend doe ik echt niks en kijk ik Netflix of lees een boek en voor de rest slaap ik gewoon.

Ik wil met deze column niet zeggen dat huiswerk weg moet of dat we minder moeten krijgen, ik wil hiermee duidelijk maken dat niet iedere tiener ‘lui’ is. Maar dat we soms gewoon onze energie weer moeten oppakken, om de volgende week weer te doorstaan. Daardoor kan het overkomen dat we ‘lui’ zijn.