Grootmoedige held

Magriet Hockelmann 22 jun 2019

Jij ontroert en steelt harten. Jij verbindt en verbroedert. Jij bent emotie en geluk. Jij inspireert en iedereen, stugge Fries of niet, maakt een diepe buiging voor je prestatie. Jij had het geluk dat je kanker hebt overleefd. Jij bent niet van deze planeet en je spieren zijn van staal. Jij zwemt en at pizza.

Achter het woord grootmoedig in de Dikke van Dale hoort jouw naam te staan. Jij hebt een droom voor anderen en zet daarbij je talent in. Op die manier hoop je mensen een grote kans op geluk te geven met een behandeling die voor hen werkt. Jouw dankbaarheid voor het leven wil je delen.

‘Je geneest niet van kanker omdat je positief denkt, of omdat je vecht. Je kunt er niks tegen doen. Ik heb puur geluk gehad.’ – Maarten van der Weijden.

Ik heb je gevolgd op een afstand. Ik kende je verhaal niet. Ik kende jou niet. Maar je hebt mijn hart en die van ontelbaar veel Nederlanders gestolen sinds de dag dat die gouden Olympische medaille om je nek werd gehangen op 21 augustus 2008 en jouw verhaal positief hebt ingezet met iets wat je het liefste doet; zwemmen.

Jij hebt de moed om jezelf te verliezen in iets waar jij helemaal achter staat. Jij blijft bij je plan wanneer de tegenslag het grootste is. Wanneer je wilt opgeven, denk jij aan waarom je bent begonnen. Ieder zwemslag is doordrenkt met motivatie. Jij stopt niet als je moe bent, jij stopt wanneer je klaar bent. Dus heb je wederom je duikbril opgezet en bent begonnen aan poging twee. Meer slaap, meer pasta, de natuurlijke omstandigheden zijn beter, geen deadline van 3 dagen en geen pizza. In de wereld van Maarten gelden andere regels, dus twee keer is in dit geval scheepsrecht.

Het is nu zaterdagavond, je stempelkaart is meer dan halfvol. Je bent net aangekomen in Bolsward en ligt voor op schema. Leeuwarden is nog ver, maar man, man, man jij hebt wederom een wereldprestatie neergezet.

Maarten, voor mij ben jij een held. Dus wellicht dat de Dikke van Dale jouw naam ook achter dat woord kan zetten. Niet vanwege je pionier zijn, niet omdat je toegeeft dat lijden niet grenzeloos is, niet vanwege je fantastische prestaties. Jij bent een held vanwege de grootte van je hart. Ik maak een hele diepe buiging voor jou als persoon met of zonder een tweede Elfstedenkruisje.