Goed? Fout? Goed fout!

Cale columns 24 jun 2019

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de loftrumpet wordt gestoken aangaande het afblazen van een vergeldingsactie van de VS tegen Iran. Dat de Donald applaus verwacht omdat hij om humanitaire redenen NIET ging bombarderen, omdat 150 mogelijke doden buitenproportioneel veel zouden zijn, tegen 1 neergehaalde drone. Ondanks het likkebaardende verzoek van Mike Pompeo en John Bolton, haalde hij 10 minuten voordien de vinger van de knop. Het ging dus niet fout, het ging nog maar net goed. Bijna fout is niet fout, dus helemaal goed. Maar net goed is ook helemaal goed. Maar goed, hij tweette dat naar buiten. Kijk hem humaan zijn. Chapeau! Maar de bewieroking viel tegen.

Dat het propaganda is van een kaliber waarmee spindoctors als Raspoetin en Goebbels kunnen wedijveren is klaar. Maar het is alsof een kind een koekje wil omdat het NIET stout is geweest. Alsof je een agent een beloning vraagt, omdat je NIET te hard reed. Het is natuurlijk controversieel, maar een collectieve voorstelling van straffen bij slecht en belonen bij goed gedrag deelt de progressieve Nederlander toch wel met de conventionele Amerikaan. En afgezien van het schenken van een muur aan Mexico, kan Trump niet van nog meer altruïsme beticht worden. Dus kan het, dat bij weinig blijk van goed gedrag en dus de daarbij behorende beloning ontberen, dan maar wordt gevraagd om beloning van niet fout gedrag.

Als je niets doet, doe je ook niets fout. Of goed. Dus is de logische reactie neutraal. Geen straf, geen beloning. Het wordt raar als je ook beloning wilt omdat je iets fout had kunnen doen, maar niet hebt gedaan. Niet door rood licht? Geen boete. Maar ook geen pluim. Niet een hengelaar te water geduwd? Geen beloning, ook al had je het kunnen doen. Niemand op zijn muil geslagen? Prima, maar geen joet als loon, ook al had ie erom gevraagd.

Het levert rare omgangsvormen op als je beloond wordt voor niets doen. Of bestraft als je iets niet doet en moet betalen. Als de kelner een tientje extra vraagt voor de amuse, die je niet nuttigt. ‘Ja, maar u had het kunnen nemen, want het stond er wel…’. En bij de onaangeroerde karaf kraanwater: ‘Da’s nog eens 5 euro, want het stond er en u had het kunnen nemen…’ Dan moet ie niet vreemd opkijken als u 50 euro minder wil betalen, omdat u met zijn tweetjes dineert en zegt: ‘Da’s vanwege mijn vriendin’. Als hij dan vraagt waarom, omdat zij niets heeft gedaan, is uw antwoord: ‘Dat weet ik, ik was er bij, maar ze zat er wel. En je had haar kunnen nemen….’