Dromen van topvrouwen

Marieke Kuijper 17 jun 2019

Daar staan ze: op de hoogste trede. ‘Onze’ oranjeleeuwinnen met de felbegeerde beker in de hand. Wereldkampioen voetbal! Het zou 7 juli in het Franse Lyon zomaar kunnen gebeuren. Wie had dat ooit gedacht? Johan Derksen, de voetbalanalist met druipsnor in ieder geval niet. Hij was ronduit negatief over de potentie van vrouwenvoetbal. Inmiddels denkt hij er heel anders over, zo lees ik in de Volkskrant van 14 juli 2017. ‘Meisjes kunnen net zo goed voetballen als jongens. Zoals jongens goede balletdansers kunnen zijn. Als ze jong beginnen, de hele school doorlopen en goede voetbaltrainers hebben, kunnen meisjes technisch en tactisch hetzelfde niveau behalen als jongens…’.

Onwillekeurig verschijnt het beeld van de meest recente commercial van Calvé pindakaas op mijn netvlies. Ploeterende voetballertjes in de stromende regen op een trainingsveld. Dan houdt de coach het voor gezien en roept de ‘jongens’ naar binnen. Rillend zoeken ze de droge kleedkamer op, op één meisje na. Die gaat onverstoorbaar door, eindeloos oefenend op een schaarbeweging. Het blijkt de dan nog piepjonge Lieke Martens te zijn. Inmiddels voetbalt ze bij Barcelona en is ze uitgeroepen tot de beste voetbalster ter wereld. Toegegeven, op het WK speelt ze nog niet de sterren van de hemel, maar dat noemen ze ‘groeien in het toernooi’ toch?

Het kan dus. Als vrouw de top halen in de mannenwereld die voetbal heet. Lieke, Vivianne, Shanice en al die andere voetbalmeiden bleven dromen van steeds een treetje hoger. Lieten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen. Spraken hun ambities uit. Verzamelden de juiste mensen om zich heen. Negeerden de kritische geluiden van anderen en het stemmetje in hun hoofd dat zei ‘dat kan je toch niet’. Je ziet waar het toe kan leiden: de top. Kwestie van de handschoen oppakken.

Minister Van Engelshoven van Emancipatie zal staan te juichen langs de lijn. In de wet staat namelijk een streefcijfer van 30 procent vrouwen in topfuncties in 2020. Een rondje langs de velden laat zien dat dit waarschijnlijk niet gehaald wordt. Maar het kan nog! Stel je voor: in een derde van de grote bedrijven een vrouw aan het roer. Meer vrouwen dan mannen in de legertop, een vrouw als premier. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Waarom niet? Op naar de hoogste trede.