Dragostea Din Tei

Ella 23 jun 2019

Die warme zomerdagen achterin de volgepakte auto. Op weg naar het mooie zonnige Italië. Een toren gemaakt van kussens, de snoepzak, de spelletjes en niet te vergeten de walkman. Allemaal essentieel voor een perfecte autorit, die leidt naar een vakantie vol mooie herinneringen.

Eén van deze herinneringen is mijn doorgedraaide obsessie met één bepaald liedje. ‘Doorgedraaide obsessie?’, ja zeker. Mijn vader brandde cd’tjes met daarop een aantal van mijn favoriete liedjes van dat moment. De koptelefoon was over mijn oren geklemd en mijn walkman lag in mijn handen. Nummer vier begon af te spelen en de eerste melodieën van Dragostea Din Tei toverden een grote glimlach op mijn gezicht. De volle drie minuten genoot ik van mijn favoriete liedje. Drie minuten genieten was niet genoeg, dus ik speelde het liedje keer op keer opnieuw af. Mijn ouders en broer die ook in de auto zaten, konden ook keer op keer meegenieten van mijn nieuwe favoriete nummer. Ik zong namelijk elke keer volop mee, in mijn eigen versie van het nummer dan, aangezien het een Roemeens liedje is.

Tot op de dag van vandaag, elke keer wanneer ik het liedje hoor, zing ik weer vol vreugde mee. Als een klein kind voel ik mij dan. Zomerkriebels verzamelen zich in mijn buik en de herinneringen flitsen door mijn hoofd. Zomer, jeugd, blijdschap.

Ik heb nog steeds geen flauw benul van de betekenis van de songtekst. Dat gaan we even opzoeken. ‘Liefde van de lindeboom’, is de correcte vertaling van Dragostea Din Tei. De lindeboom heeft een romantische betekenis in het Roemeens. Ook zou het een woordspeling kunnen zijn met dragostea dintâi. Dit betekent eerste liefde.

Ik vond het enigszins toch spannend om de betekenis van dit nummer op te zoeken. Het had over alles kunnen gaan en mijn romantische beeld van het nummer kunnen verpesten. Gelukkig voor mij gaat het nummer over niet beantwoorde liefde, met een mooie songtekst.

Deze zelfde morgen, aan de ontbijttafel, klonken weer de eerste melodieën door de radio die voor mij zomer, jeugd en blijdschap symboliseerden. Mijn bord en stoel werden naar achter geschoven en het volume werd omhoog gegooid. Ik danste en voelde me weer dat kleine meisje achterin de volgepakte auto.