Lezerscolumn

pen icon

Joke Groeneveld

Likeability of5

Chernobyl, de serie

11 JUN 2019

Wie de kernramp van Tsjernobyl in 1986 heeft meegemaakt herinnert zich de angst, die de wereld maandenlang in zijn greep hield. De productie van kernenergie was potentieel erg gevaarlijk. Als er iets fout ging, kon er een kernreactie ontstaan die vergelijkbaar was met het ontploffen van meerdere grote atoombommen. Kon een kerncentrale zo goed beveiligd worden dat een ramp te allen tijde te voorkomen was? Tsjernobyl bewees het tegendeel.

Nog steeds is niet volledig bekend, hoe deze kernramp kon gebeuren en welke effecten de straling op het leven van mensen, dieren en planten heeft gehad (en nog steeds heeft). De HBO-miniserie Chernobyl doet een beklemmende poging om de gebeurtenissen te reconstrueren. Het is een indrukwekkend verhaal over kortzichtigheid, machtsvertoon en onkunde, maar ook over zelfopoffering, heldenmoed en integriteit. We maken de paniek mee in de controlekamer, de moed van de hulpverleners, de arrogantie van het Kremlin en de afloop in de rechtszaal, waar schuldigen worden aangewezen en veroordeeld.

De serie, te zien via Ziggo, toont aan, dat het gevaar niet zozeer schuilt in de straling, maar in het wegmoffelen, glashard ontkennen en verdraaien van feiten om gezichtsverlies van autoriteiten en paniek onder de bevolking te voorkomen. Dat deze ramp niet is uitgegroeid tot een catastrofe op wereldschaal is in dit scenario alleen maar te danken aan de moed van enkelen, die hun eigen leven en dat van honderden anderen opofferden om de gevolgen van het drama nog enigszins te beperken.

Mijn neefje, geboren na 1986, heeft Chernobyl ook gezien. Hij verbaasde zich erover, dat ik nog steeds beducht ben voor de desastreuze gevolgen van het ontploffen van een kernreactor. ‘Dat zal tegenwoordig echt niet meer gebeuren,’ is zijn overtuiging.
Inderdaad, de techniek om kerncentrales te beveiligen is enorm verbeterd. Het is, tegen hoge kosten, mogelijk om betrouwbaar kernenergie op te wekken. En als we het klimaat niet nog verder willen aantasten, is kernenergie broodnodig. Toch hou ik mijn hart vast. Opportunistisch wegkijken en onvoorstelbare domheid, zoals getoond in de serie, kwamen niet alleen in de Sovjet-Unie voor. Bewuste misleiding (‘fakenieuws’) en het monddood maken van deskundigen zijn van alle tijden en plaatsen. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om de dreiging te zien van de combinatie van schaamteloos machtsmisbruik en een ontsporende kernreactie. En mocht je fantasie toch tekortschieten, kijk dan naar Chernobyl.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Imka Meuwese

Stil in mij, in juni.

GISTEREN

We gaan stilletjes aan alweer richting eind juni en nog steeds is het stil in mij...net als in mei. Ik geef me er aan over in de wetenschap dat stilte soms juist goed is omdat het daar is, waar je je ware ik vindt. De wereld om me heen draait door en ik ga er in mee; doe mijn dagelijkse dingen, ga Salsa dansen, lunchen met vriendinnen, bezoek andere steden, maak lange wandelingen. Ik doe alles wat ik eerder ook deed maar het voelt niet hetzelfde want binnen in mij is het stil. Het is geen depressiviteit, nee, het is een gevoel wat mij totaal onbekend is. Het is eigenlijk nooit stil in mij, het is eerder rumoerig in mij en af en toe zelfs ronduit een drukte van jewelste in mij. Maar nu is het stil, ik kan een speld horen vallen terwijl mijn mond wel praat en lacht en vertelt…
Het lijkt of er een “pauze-knop” is ingedrukt en het wachten is nu om weer op “play” gezet te worden. Terwijl alles in de zichtbare wereld gewoon doorgaat zoals voorheen is dat op een ander level niet het geval, op een onzichtbaar niveau is er complete stilte en gebeurt er letterlijk NIETS, lijkt de tijd te zijn bevroren. Op een bepaalde manier intrigeert het me en lijk ik op dit moment te ervaren dat een mens echt niet enkel zijn lichaam is maar uit meer bestaat, noem het de ziel. En die ziel is het dus die nu even zo stil is, in afwachting van iets misschien? Gelukkig weet mijn stoffelijke ik inmiddels precies hoe door te gaan op de automatische piloot, hoe mee te draaien in de mallemolen van het leven. Hoe wonderlijk eigenlijk en niemand die zal merken dat het zo stil is in mij.

Ondanks dat dit mogelijk klinkt als een trieste periode, zie ik het zelf meer als een moment van bezinning of als een soort van retraite in mezelf waar om mij heen de wereld niets van mee krijgt. De stilte in mij is waarschijnlijk iets wat ik nu diep van binnen nodig heb om alles wat ik de laatste tijd zie, voel en beleef te plaatsen. Simpelweg aanschouwen zonder er concreet aan deel te nemen. Enerzijds ben ik niet dol op zo’n vreemde stilte en zeker niet als deze zo lang duurt maar anderzijds vind ik het boeiend om te zien wat dit met mij doet. En dus geef ik me over aan de stilte en kijk wat het me te vertellen heeft, wat het me brengt. Het was stil in mij, in mei en wat de nabije toekomst me zal brengen zal ik wel zien. Ik wacht het af en hoop, in stilte, dat de gezellige drukte weer snel terug zal keren in mij, in juni.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

S.W.S.

5G, is dat eigenlijk wel zo slim?! Oordeel zelf...

GISTEREN

5G, WAT BRENGT DAT ZOAL MET ZICH MEE?

Voor allerlei huishoudelijke en verzorgende taken zijn inmiddels 'slimme' alternatieven. Een 'slim' huis staat vol met 'slimme' apparaten. 'Slim' en 'smart' zijn de mode. Daar doe je toch aan mee?!

Elk voordeel...
De op handen zijnde uitrol van het 5G-netwerk wordt dan ook juichend gepresenteerd: 5G wordt nòg sneller en kan véél meer data verzenden. En wat te denken van zelf-rijdende auto's en operaties die op afstand uitgevoerd kunnen worden? Voorstanders zeggen: "Slim, zo zal het leven efficiënter, gemakkelijker en ook leuker worden". Maar is dat wel zo?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Leugen van 2019: ‘AOW-leeftijd op 65 onbetaalbaar’

GISTEREN

IMF-topvrouw Christine Lagarde (zie foto) verraste ons van de week: Nederland moet buitensporig begrotingsoverschot uitgeven! NEDERLAND ZIT IN ZIJN SLAPPE WAS: ‘Nederland moet meer ‘in hoge kwaliteit investeren’.

Die slappe was hebben wij als volk opgebracht: (verstopte) belastingverhogingen en de regering schroomde niet om zelfs de belasting op boodschappen te verhogen!

Wat ik al had verwacht had: verhulde pogingen om geld van Nederland en Duitsland naar Frankrijk en Italië te transformeren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Saskia Hupje

Likeability of6

Vrouwenvoetbal

15 JUN 2019

Ik ga nu tegen een heleboel feministische scheenbeschermers schoppen, maar soit, dat overleef ik wel … Althans in real life op social media gaat het me waarschijnlijk de kop kosten, maar dat is toch een schijnwereld, dus who cares!

Damesvoetbal, het is een hot topic dezer dagen met een WK in Frankrijk en de eeuwige discussie over het verschil tussen mannen- en vrouwensport. Ik heb vandaag een – misschien niet zo handige - tweet de wereld in geslingerd, dat de eerste helft van Nederland tegen Kameroen me niet kon boeien, maar dat er wel een paar interessante kapsels voorbijkwamen.

Tja, ik ben te tel kwijt, maar hoe vaak ik al opmerkingen heb gemaakt over de totaal in beton gemetselde coiffure van ene Ronaldo … geen idee, er kwam echter weinig kritiek op. De commentaren over hoe denigrerend mijn opmerking was, en vooral als vrouw, waren niet mals… of moet ik in dit verband zeggen 'waren niet voor de poes'.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_94875fbbb7b5f310086e1228554acf1e0ddef6de_avataruser_0ba1cb40690009e3138ea86a30f655eee1ab8ce1_avatar

pen icon

Roderik Pompies

Likeability of6

En, hoe is met je vriend daarboven?

15 JUN 2019

Dat is wat ik verwacht wanneer ik tegen iemand vertel dat ik theologie studeer. De reactie hierop is dan een zelfingenomen lachje van mijn medemens, met een vleugje van intellectuele superioriteit, tezamen met de woorden zoals beschreven in de titel. Talloze keren heb ik dit scenario in mijn hoofd doorlopen, samen met een drukkend en benauwd gevoel op mijn borst en de vraag in mijn hersenen: 'Hoe moet ik hierop antwoorden?’

Dit was echter de verwachting toen ik begon aan mijn studie, de realiteit is heel anders. Veel mensen maken verbaasde gezichten, meestal omdat zij denken dat deze studie niet meer relevant is. Soms krijg ik zelfs een reactie met een verbaasde: 'He? Bestaat die studie nog?’
Wat volgt is meestal een standaardreeks aan vragen: 'Maar wat vind jij van religie? Maar God bestaat toch helemaal niet? Ach ga toch weg, jij als jonge vent gelooft daar toch helemaal niet in?’
Mijn antwoorden hierop zijn eigenlijk een reeks herhalingen: 'Hangt af van de mensen die de religie aanhangen’, 'Echt waar? Waarom bestaat God dan niet? Heb je bewijs dat God niet bestaat?’ en als laatste, 'Moet een theoloog dan in God geloven om theoloog te zijn?’

Wanneer iemand zegt dat hij of zij theologie studeert dan wordt, jammer genoeg, bijna altijd de student zelf in de schijnwerpers gezet. Laat dit nou net datgene zijn wat ik niet wil. Ik wil diepe vragen over het leven in de schijnwerpers zetten. Het is veel leuker om een gesprek te hebben over wat mensen motiveert in het leven, wat de betekenis is van tegenslagen in het leven en hoe zaken zoals de dood in het leven geplaatst (kunnen) worden. Natuurlijk komt, op een gegeven moment, ook de noodzaak om je eigen mening te geven omwille van het gesprek.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_e98e9f59f1d07b7ea87c5faa4e45d7344ef55557_avatar

+3


pen icon

Marieke Vreeken

Lieve meneer de schoonmaker

15 JUN 2019

Ik zag u toen mijn trein zachtjes het station uitreed. Daar in dat grote glazen kantoorgebouw, waar op deze dinsdagavond alle computers al uit waren en alle bureaus leeg, liep u nog met uw stofzuiger door de TL-verlichte gang. Het hele idee is vast dat u pas tevoorschijn komt wanneer iedereen al naar huis is, zodat de mannen in pak niet struikelen over uw stofzuigersnoer. Ik vraag me af of uw kantoorgenoten van uw bestaan af weten, of zij u ooit in de ogen gekeken hebben. Hebben zij u weleens de hand geschud of u een fijn weekend gewenst, voordat zij aan het eind van een lange, vermoeiende dag het gebouw uit spurtten richting kinderdagverblijf?

Het heeft bijna iets treurigs om u zo alleen door een gigantisch gebouw te zien dwalen, maar tegelijkertijd ook iets benijdenswaardigs. Misschien vindt u niets heerlijker dan uzelf een paar uur lang onder te dompelen in de stilte van een uitgestorven ruimte. Om langzaam één te worden met het gezoem van de stofzuiger en het geklots van de dweil. Uzelf afzettend tegen een wereld waarin onze ogen steeds langer gefixeerd zijn op computerschermen en onze billen op bureaustoelen. Misschien is deze baan uw vorm van rebellie tegen al die eerdere banen die uw spieren en uw levenslust deden verslappen.

Wellicht vond u in het ontsmetten van stoffige bureaus een onverwacht geschenk van zelfbeschikking en voldoening waar u al jaren naar op zoek was. Een baan waarin de resultaten van uw dagelijkse werk net zo helder en tastbaar zijn als uw eigen reflectie in de kraakschone toiletbril. Waarin uw harde werk ‘s avonds laat nog voelbaar is in de door het sop gerimpelde handen, waarmee u uw kinderen voor het slapengaan instopt. Ik hoop dat u zelf vervolgens ook voldaan uw bed in ploft, wetende dat u het leven van al die mensen die morgenvroeg een schoon kantoor binnenstappen positief heeft beïnvloed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Reinier van der Veer

Papa

15 JUN 2019

als vader zijn een wedstrijd was
zou niemand jou verslaan
dan stond jij op het podium
elk jaar weer bovenaan

als vader zijn een leerschool was
dan was jij de decaan
dan gaf jij les in vader zijn
dat vak heb jij verstaan

als vader zijn een functie was
waarvoor je op gesprek moest gaan
dan gaf ik jou geen proeftijd
maar meteen een vaste baan

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Nieuws uit Regeringscampari

15 JUN 2019

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de reclameblokken bij de NPO verdwijnen, zoals Mediaminister Arie Slob aankondigt? De STER gaat kapot op het scherm, maar net als in de voorruit: Carglass repareert, Carglass vervangt. Want reclame gaat toch wel door; doelgroepen en markten moeten nu eenmaal bereikt worden. De NPO gaat nu over tot reclame blokken i.p.v. reclameblokken. Klinkt hetzelfde, is heel anders. Carglass repareert zijn medium wel en vervangt de NPO door de Commerciëlen.

Grote kans dat sluikreclame weer een uitdaging wordt voor adverteerders, want de perifere route is vaak rendabeler dan de centrale. De voetbalsponsoring van Heineken bijvoorbeeld is regelrechte reclame voor de 3e helft. Maar dan wel drinken met maten. De ontelbare Starbucks die Carrie Bradshaw zichtbaar in Seks & The City nuttigt hebben haar, en Starbucks, veel bucks opgeleverd. En het “foutje” van de koffiebeker in Game Of Thrones? Foutje? Of meesterzet? Miljoenen hebben het gezien of zelfs naar gezocht. Starbucks had miljarden awareness momentjes te pakken. En de discussies erover gaven het een duizelingwekkend carry-over effect mee. Of Carrie-over, zo je wilt.

Wat nu als NPO programma’s, verstoken van reclamegeld, ook worden beïnvloedt door sluikreclame? Dat een NPO programma als Boer Zoekt Vrouw daarvoor gebruikt wordt? Yvon Jaspers is recent vrijgepleit van sluikreclame van ForFamers Diervoeders. Wat nu als de volgende serie aftrapt met een politiek correcte, LGBTQRSUVWXYZ-vriendelijke, moderne boerenfamilie:
‘Hoi! We zijn hier in M APPLE, bij boeren Henk, Ton en ZARA. Henk en Ton hebben een relatie, maar het Spaanse nichtje van Henk, ZARA dus, zoekt een vrouw. We bellen aan. Ik hoor gemorrel. Ben jij dat Henk?’ ‘Nee ik BENETTON’. ‘O, hallo Ton, roep HENKES’. ‘Henk wil niet, hij heeft nukken’. ‘HEINEKEN?’. ‘Ja, altijd hetzelfde RIEDELtje’. O, nou, wie hebben we daar?’ ‘OLA, jij bent ZARA?’ ‘SISI’. ‘Nou en waar zijn dan ALDI koeien? In de wei?’ ‘HUAWEI?, neuh, die staan nog op stal. Morgen gaan ze de wei in. DASH leuk! Dat vinden ze FANTAstisch. Lekker HARD GRAS herkauwen en KLAVERBLAD. Ja dat MAGGI graag doen, die koeien en dat CALVÉ’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_31af46525c30dea7442420453f4ee474a07cfc32_avatar

pen icon

Magriet Hockelmann

Likeability of5

Ook met MS staat ze fier overeind

14 JUN 2019

Waar wij soms donkere wolken zien, ziet zij altijd de zon. Als de hele wereld ineen lijkt te storten, probeert zij hem stap voor stap (letterlijk) weer op te bouwen. Als de wereld om haar heen nacht lijkt te zijn, probeert ze te zoeken naar lichtpuntjes. Hoe klein ze soms ook lijken.

Al meer dan een decennia mogen wij haar onze vriendin noemen. We hebben alles samen meegemaakt. Overal maakten wij een feestje van, werden samen uit de klas gestuurd, gingen samen op vakantie, werden samen dronken, lachten en huilden samen, stonden naast, achter en bij elkaar. En maakten we alle fases naar volwassenheid samen door.

We kennen elkaar door en door. Hebben aan één blik en een half woord genoeg. Onze vriendschap is er altijd, in goede én slechte tijden. Zelfs als de Multiple Sclerose ons uit het veld probeert te slaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_569c13ffba442ac6acb6b8dd17201a6b07876715_avatar

pen icon

Anouscka Brabers

'Hormoonhuishouding'

14 JUN 2019

Dag beste lezer, lezeres of 'mede lijder',

Bij ons thuis is het een ware 'Hormoonhuishouding' tegenwoordig!
Wij, alle gezinsleden, gaan gezamenlijk door een periode waarin we ons moeten bewegen door een waar 'mijnenveld' van Oestrogeenbommen, Progesteronmijnen, Testosterongranaten en op hol geslagen Hypothalamussen (Nee, dit zijn geen vogels).

Ik zal het ook even uitleggen voor de lezer die zich nog niet in deze horrorhormonen en hersenkwabben heeft verdiept. De overgang, de midlife en de pubertijd komen gezellig dagelijks samen in ons voorheen zo gezellig en tevreden thuis. Het probleem uit zich op een heel verrassende manier en op de gekste momenten van de dag. Gezinsleden die elkaar aankijken alsof zij vreemden van elkaar zijn... onenigheid over futiliteiten... lachaanvallen en ja, zelf woede-uitbarstingen zijn aan de orde van de dag.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Berry Black

Likeability of6

Baby FAQ

13 JUN 2019

Niemand had mij verteld dat je bij het krijgen van een kind beter ook even een mediatraining kunt volgen. Je krijgt namelijk nogal vaak dezelfde vragen. Vooral de vragen over het doorslapen lijken gevoelig te liggen, zeker als je daar positief op antwoordt. Lijden moet je, zodat je lid kunt worden van de club van Klagers met een Kind. Om het leven van nieuwe ouders wat makkelijker te maken hieronder een FAQ met antwoorden op veelgestelde vragen. De FAQ is geschreven vanuit het perspectief dat je nieuwe gezinslid een vrouwtje is, maar kan ook gebruikt worden als je een mannetje gekregen hebt.

Vraag: Slaapt ze al door?
Antwoord: Ja, ’s nachts leggen we haar aan de sondevoeding, dan slapen we allemaal beter.

Vraag: Doet ze het goed?
Antwoord: Nee, steeds twee fout. We oefenen door voor een perfecte Citoscore, anders wordt ze onterfd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_bdbe2bf75c168cbfdaab98103274bf8125b05889_avataruser_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avataruser_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Harrie

Soms is het om te lachen

13 JUN 2019

Had jij dat ook, nadat bekent werd dat de pensioenen toch werden gekort ook na het pensioenakkoord, dat een glimlach niet te onderdrukken was gepaard gaande met een diepe zucht en verwensing.
Waarom die glimlach verscheen op mijn gezicht ?omdat we allang weten dat "er moet iets niet kloppen "aan het pensioenakkoord. En jawel juist nu op de valreep van het referendum komt het rapport naar buiten dat de pensioenen toch gekort gaan worden in de toekomst omdat de pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden en dus hogere premies betaald moeten worden.

Komisch? nee...helemaal niet en daarom ook die diepe zucht en de verwensing er achteraan.
Want je ziet dingen in het akkoord staan waarvan je bijna wel kunt nagaan dat dat niet zal gebeuren . Bijvoorbeeld ook dat ik het niet zie gebeuren dat voor zware beroepen iets te regelen is. En wel om de doodeenvoudige reden dat als het in de cao`s geregeld moet worden dat het bedrijf 3 jaar lang 19000 euro zou moeten betalen .
Het moet nog uitgewerkt worden zegt men zo ook dat men wil bestuderen of men ook met 45 dienstjaren met pensioen kan en volgens mij zal die studie of het kan ook wel zoveel tijd in beslag nemen dat diegene met 45 dienstjaren nu dus naast de pot zal piesen. Jongeren die pas met 25 jaar gaan werken zullen dus ook tot hun zeventigste moeten werken .

Weet je wat ook zo komische en toch niet om te lachen is , dat de media ons wil doen geloven dat oude grijsaards die allang met pensioen zijn gaan beslissen over de toekomst van de pensioenen en gelden van de fondsen.
Ik vergelijk het een beetje met een ouder die toen die jong was een huis kocht en nu heeft afbetaald het risico toen nam met de hypotheek en nu zou kunnen genieten van de lage lasten of het huis zou verkopen en zou genieten van zijn geïnvesteerde geld .
En nu zou dus een jongere ( kind ) dus kunnen zeggen …"het is ook van mij dus ik ga erover?
Kijk nu gun ik mijn dochter het hele huis en al mijn spaargeld maar" dat "zal ze nooit in haar hooft halen om te eisen omdat ze weet dat ik er altijd hard voor heb moeten werken en daarom gunt ze me dan ook een onbezorgde oude dag.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

Werkelijke oogmerken ‘voorlopige’ pensioendeal

13 JUN 2019

Pensioen is het (uitgestelde) loon dat de werkgever en werknemer overeenkwamen. Onder het mom van ‘moderniseren’ en ‘grotere buffers aanhouden’ gaat het kabinet haar VERBORGEN agenda’s doorvoeren. De EU en ECB alsook het meer binnenhalen van extra belastinggeld speelt daarbij een voorname rol.

1. De EU vindt de Nederlandse hypotheekberg van <650 miljard euro afschuwelijk. In de pensioendeal is opgenomen dat met ‘de eigen pensioenpot’ de hypotheek kan worden afgelost. Een warme pleitbezorger van ‘het verwijderen van de schotten tussen woning en pensioen’ is RABO-directeur Barbara Baarsma, SER-lid en verkiezingscommissielid D’66.

2. De deelnemers tot 40 jaar gaan minder premies betalen. Niet logisch wanneer de buffers moeten worden vergroot. De échte reden is dat deze manoeuvre de fiscus miljarden euro’s oplevert. Immers de pensioenpremie is aftrekbaar. Jetta Klijnsma (PvdA): ‘pensioengeld is gemeenschapsgeld’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of6

Ramadan en dakloos

13 JUN 2019

Hij zit op dezelfde plek. Dag in dag uit zien we hem daar zitten. Zijn baard ziet eruit als een baard die ruim een jaar niet is geschoren, zijn kleren zijn vies. Hij staart elke keer als ik we er langsrijden voor zich uit, alsof hij scenario’s van zijn leven herbeleeft. Deze man niet ouder dan dertig is dakloos en overgeleverd aan de straat.

Vaak denk ik aan dat beeld gedurende mijn laatste reis aan Marokko. En probeer me in te denken hoe hij daar nu nog steeds zit, overgelaten aan zijn lot. Wat is er gebeurd waardoor hij niet meer in staat is zichzelf te verroeren of voor zichzelf te zorgen?

Op een dag, het is Ramadan we zitten in het restaurant van het hotel en toevallig zie ik hem vanuit het raam weer zitten op dezelfde plek. De zon gaat bijna onder zodat we het vasten kunnen verbreken. De straat geluiden in de stad Nador in het noorden van Marokko beginnen steeds meer te vervagen, want iedereen gaat naar huis om samen te eten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avataruser_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of6

Het enigste wat ontbreekt is een bezem

13 JUN 2019

Het lijkt alsof ik ben gestruikeld over mijn midlife en met mijn neus op mijn prioriteiten ben gevallen. Opeens is het glashelder wat en wie ik leuk vindt. Terugblikkend op mijn jonge jaren wist ik weinig, maar juist mijn ervaringen van toen en vooral teleurstellingen hebben ervoor gezorgd dat ik nu als een koningin op mijn troon zit, want opeens ben ik ouder en wijzer.

Ouderdom komt met gebreken, maar gaat wel gepaard met lessen leren en op een goede dag kun je adviezen geven, want je bent door schade en schande wijzer geworden. Het klinkt allemaal heel positief natuurlijk maar eerlijk gezegd vond ik de onbezorgdheid van mijn jeugd als een frisse wind. Een wind die me weliswaar vaak heeft omver geblazen maar dat geeft niet want het kwam meestal wel goed.

Nu ik ouder ben ken ik mezelf beter en hierdoor kan ik beter mijn grenzen stellen. Eerlijk gezegd vindt ik het nog steeds een luxe woord. Het klinkt als je prio kennen. Mijn prio zijn de mensen die belangrijk zijn en de dingen die ik leuk vindt om te doen en vooral mijn heilige tijd die ik niet zomaar wil verspillen aan mensen en zaken die vruchteloos zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_3315ed8d232714af7d0574808f91e7d2f1a9a224_avataruser_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Guus Gelsing

Likeability of5

De waarnemer

12 JUN 2019

Ik sta op zo’n punt dat ik me besef dat ik meer momenten van rust moet inbouwen in mijn dagelijks leven. Dat wil niet zeggen dat ik altijd maar ‘druk, druk, druk’ ben, maar vooral dat ik nooit écht ‘rust, rust, rust’ heb. Volgens mij is mijn zwakte dat ik me te makkelijk laat afleiden. Vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik in bed ga liggen, zijn mijn hersenen ‘AAN’. En terwijl mijn hersenen allerlei informatie zitten te verwerken en ik tegelijkertijd ook allemaal dingen doe, ben ik me ook overal bewust van. Dan voel ik ‘de waarnemer’.

Die ‘waarnemer’ heb ik in een bepaalde tijd van mijn leven veel aandacht gegeven. Door regelmatig te mediteren investeerde ik in ‘de waarnemer’. Maar, zoals mijn zwakte is, heb ik me teveel laten afleiden door de dagelijkse dingen des levens waardoor ‘de waarnemer’ verder naar de achtergrond is getreden. Naar de achtergrond, maar altijd aanwezig.
En nu is er een soort van heimwee ontstaan naar de waarnemer. Een behoefte om meer aandachtig te zijn.

Want, als er ergens geen tekort aan is tegenwoordig, dan zijn het wel prikkels. Synoniem voor een heleboel afleiding. Aan de andere kant is er juist wél een tekort aan aandacht. Onderzoek uit 2015 onder een groep Canadezen wees uit dat we inmiddels als soort een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Hoe dat komt? Misschien omdat bijvoorbeeld de mensen achter Netflix vorig jaar hebben geroepen dat hun enige tegenstander de slaap is van de mens. Want dan kunnen ze onze aandacht niet kapen... Persoonlijk vind ik deze afleidingen best gevaarlijk. Ik als bijna dertiger heb er al moeite mee mezelf in bedwang te houden, laat staan kinderen en jongeren die dagelijks blootgesteld worden aan deze tsunami van afleiding. Ik vind het ook gevaarlijk omdat al deze prikkels de vrijheid van mensen afneemt, meestal zonder dat ze het doorhebben. Want vrijheid zit wat mij betreft voor een groot deel in de ruimte tussen een impuls en een reactie. Hoe groter die ruimte, hoe meer vrijheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ae651e88d1b67aefd61c5e744a897378db7110a9_avatar

pen icon

Marieke

Gala

12 JUN 2019

Onhandig balancerend sta ik op een stoeprand, tussen een vader die duidelijk last heeft van zijn rug en een tienermeisje dat zwaaiend met haar telefoon tegen haar vriendinnen aan de overkant “praat”. Een parade van Tesla’s, tractors en trapauto’s trekt voorbij. Naast me staan docenten een biertje te drinken. Mijn zusje heeft vanavond haar eindexamengala.
Omringd door de constante geur van verbrand rubber en haarlak komen jonge jongens en meisjes met hoge snelheid en met rode konen van de zenuwen en/of drank aanrijden. Twee eveneens in pak gehulde jongens helpen ze met uitstappen en de fotograaf zet het geheel op de foto. Andere leerlingen vinden “die auto’s maar een hoop gedoe” en wachten op de hoek van de straat. De docenten nemen nog een biertje.
Als ik de stoet vergelijk met acht jaar geleden, valt me iets op. Hij is véél kleurrijker en heel divers. Op alle fronten: mooie jonge mensen van alle soorten, maten en kleuren hullen zich in prachtige, felgekleurde creaties. Meisjes zijn trots op hun vormen, de jongens dragen vrolijk pastelkleurige pakken en bij mijn zusje in de partybus zit naast 12 bakvissen ook een benijdenswaardig cool meisje met een geweldig gebloemd pak en kort haar. Ik vergelijk dit met mijn oersaaie zwarte cocktailjurkje, de ongezonde trend om graatmager te zijn en de jongens in het zwart of donkerblauw op mijn eigen gala. Scholieren van nu durven meer, weten beter wie ze zijn en laten dat zien. Zij zijn ook kinderen van het internet, en hebben niet alleen hun klasgenoten maar de hele wereld als referentiekader. Daarin is een plekje voor iedereen. Zo lijkt het althans: als ik naar links kijk, waar alle reeds gearriveerde scholieren staan te wachten, zie ik ook het ongemak en de onzekerheid waarmee de middelbare school onvermijdelijk gemoeid gaat. Maar als ik terugkijk naar de onbezorgde gezichten die uitstappen, zie ik vooral de toekomst. Zij die gewend zijn om in contact te staan met de wereld, en zodoende op hun 18e in veel dingen wereldwijzer zijn dan mijn oma van 90. Nu nog nat achter de oren, straks voorlopers in nieuwe manieren om met de wereld, elkaar en het leven zelf om te gaan. In hun eigen stijl.
Of misschien mijmer ik maar wat, sentimenteel door deze plek vol herinneringen. Hoe dan ook, ik kijk naar ze en het stemt hoopvol. Het is goed om te zien dat tijden veranderen.
Inmiddels hebben alle scholieren de uitslag binnen. Wat die ook was, ik wens ze een prachtige zomer in vrijheid en onthoud: de toekomst is van jullie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Werkelijke oogmerken ‘voorlopige’ pensioendeal

12 JUN 2019

Pensioen is het (uitgestelde) loon dat de werkgever en werknemer overeenkwamen. Onder het mom van ‘moderniseren’ en ‘grotere buffers aanhouden’ gaat het kabinet haar VERBORGEN agenda’s doorvoeren. De EU en ECB alsook het meer binnenhalen van extra belastinggeld speelt daarbij een voorname rol.
1. De EU vindt de Nederlandse hypotheekberg van

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?