5G, is dat eigenlijk wel zo slim?! Oordeel zelf…

S.W.S. 16 jun 2019

5G, WAT BRENGT DAT ZOAL MET ZICH MEE?

Voor allerlei huishoudelijke en verzorgende taken zijn inmiddels ‘slimme’ alternatieven. Een ‘slim’ huis staat vol met ‘slimme’ apparaten. ‘Slim’ en ‘smart’ zijn de mode. Daar doe je toch aan mee?!

Elk voordeel…
De op handen zijnde uitrol van het 5G-netwerk wordt dan ook juichend gepresenteerd: 5G wordt nòg sneller en kan véél meer data verzenden. En wat te denken van zelf-rijdende auto’s en operaties die op afstand uitgevoerd kunnen worden? Voorstanders zeggen: “Slim, zo zal het leven efficiënter, gemakkelijker en ook leuker worden”. Maar is dat wel zo?

Nadelen
Over de nadelen van 5G hoor je niets. Wat is daarover bekend? Wat zijn de risico’s voor onze gezondheid van nòg meer straling? Vertellen telecomproviders en de overheid ons wel het hele verhaal?

5G: reden tot grote ongerustheid
Dat 5G reden tot grote ongerustheid geeft, blijkt o.a. uit het feit dat 180 artsen en wetenschappers uit 36 landen in september 2017 om uit-/afstel van 5G gevraagd hebben.

Daarnaast is in 2018 het Appèl "Stop 5G op Aarde en in de Ruimte" opgesteld: een oproep aan de VN, de WHO en regeringen.

In december 2018 klinkt in een artikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een zelfde geluid: onafhankelijke wetenschappers stellen dat het tijd is om de impact van de wereldwijde elektromagnetische vervuiling te beoordelen.

Kanker door straling
Al in 2011 noemde de WHO straling van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend”.
Dat straling van 2G en 3G bij ratten kanker veroorzaakt, is in november 2018 bewezen in een onderzoek van het Amerikaanse National Toxicology Program.

Ondanks deze conclusies blijft de Nederlandse Gezondheidsraad een mogelijke relatie met kanker ontkennen en zijn proeven met 5G in Nederland in volle gang.

Veel landen nemen maatregelen. Waar blijft Nederland?
Gezien het almaar toenemende aantal signalen uit de onafhankelijke wetenschap dat straling de oorzaak kan zijn van ziekte, is het de hoogste tijd om voorzichtig te worden met straling. Dit is in een groot aantal andere landen en steden al eerder reden geweest om officieel voorzorgsmaatregelen te nemen.

De stad Brussel ziet af van 5G:"Het is voor mij ondenkbaar zulke technologie toe te laten als ik niet kan verzekeren dat we de burgers kunnen beschermen. Brusselaars zijn geen laboratoriumratten, wier gezondheid ik inruil voor winst." aldus de minister.

Wees wijs: zeg NEE tegen 5G!
Kijk op stralingsbewust.info wat je kunt doen.