Zing Nederlands met mij

Henk van der Veen 19 mei 2019

Zing Nederlands met mij……
……. een uitnodiging die naar mij toekwam vanuit een groep anderstaligen. Ik was verrast.

In oktober kwam ik in contact met een groepje enthousiaste mensen die in Ommoord een koor wilden oprichten om samen met migranten Nederlandse liedjes te zingen. Enerzijds om op een speelse manier Nederlands te leren, anderzijds om verbinding te maken tussen onze culturen.

Met een enthousiaste dirigente erbij kon de werving beginnen. Binnen enkele weken vulde de zaal zich met een dertigtal liefhebbers, waarvan ongeveer de helft van elders uit de wereld kwam.

Daar stond ik ineens op dinsdagavond met mensen uit Syrië, Taiwan, Kaapverdië, Iran en Canada te zingen over Tulpen uit Amsterdam, een wandeling van Kenny B. in Parijs (waar hij een Franse schone uitnodigt om Nederlands met hem te praten), hoe je volgens Hazes moet leven en wat de fijnste tandartsassistentie is (kijk in haar ogen, altijd lente).

En wat te zeggen van het Hand in hand kameraden, wat een uitstekende driestemmige inzinger blijkt te zijn. Met name als de resultaten van Feyenoord meevallen (dat zingt nog beter).

Het blijft niet bij zingen alleen. In de pauze met een drankje, nemen we plaats in kleine groepen om met elkaar Nederlands te praten. Niet altijd gemakkelijk. Soms zijn er gebarentaal en een snufje Engels nodig om zaken duidelijk te maken. Een Chinese moeder vertelt dan heel liefdevol over haar zoon. Een Koerdische laat ons meebeleven hoe zij nieuwjaar vieren met een grote schoonmaak en feest: Newroz (nieuwe dag, sneeuwklokje). Syriërs vertellen over hun zoektocht naar werk in ons land. Een Ethiopische gaat haar moeder in het thuisland bezoeken. Ons jongste koorlid is ineens een pianovirtuoos.

Wat mij vooral raakt, is de positieve aanwezigheid van alle deelnemers. Een vorm van integratie die je iedereen zou willen toewensen en die een waar lichtpunt vormt te midden van de vele somberheid rond dit thema.

Ik kijk al weer uit naar de dinsdagavond. Dan stap ik in de Verenigde Naties-Express. Zo klinken wij ook: als een trein. Opzij, opzij, opzij. Kijk omhoog Sammy en wees Een beetje verliefd. We gaan ervoor.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zing Nederlands met mij
Sluiten