Wat doe jij voor je wijk?

Julia Bezuijen 23 mei 2019

Zeg, hoe gaat het met je ouder wordende buurvrouw? Of met je overbuurmeisje, dat net klaar is met haar examens? Als dorpelingen weet je deze vraag waarschijnlijk meteen te beantwoorden, maar ik voel sommige stedelingen achter hun oor krabben. Een goede band opbouwen met niet alleen je buren, maar met de hele buurt doe je niet zomaar. Toch hoor ik steeds vaker om me heen mensen die deze behoefte wél hebben.

Ik kom zelf uit Ouddorp, met nog geen zesduizend inwoner durf ik hardop te zeggen dat ik het dorpse leven ken. Inmiddels woon ik al bijna drie jaar in Den Haag, een wereld van verschil. Je wordt niet gegroet op straat, de buren spreek je alleen als je het zoveelste pakketje ophaalt en zelfs de kassières herkennen me nog niet. Dit klinkt ietwat dramatischer dan het in werkelijkheid is. Wel hoor ik zowel dorp- als stedelingen weleens zeggen dat ze wat meer contact zouden willen met de mensen om hun heen.

Als introvert gesprekken voeren met onbekende mensen kan zorgen voor stressvlekken in je nek, maar het geeft uiteindelijk zo’n goed gevoel. Het gezegde een goede buur is beter dan een verre vriend is niet zonder reden in het leven geroepen. Door samen dingen te doen en elkaar te leren kennen, kom je al een heel eind. Wetende dat er altijd iemand voor je klaar staat, zit je toch een stuk lekkerder in je wijk. Probeer dat dorpse gevoel een beetje terug te winnen en het onpersoonlijke gedeelte te overbruggen.

Waar moet je beginnen? Schamel vooral niet om je ideeën op tafel te leggen. Praat er eens over met de andere moeders op het schoolplein, wat zouden zij graag willen in de wijk? Of begin erover met je leuke collega’s tijdens de lunch. Vaak zijn er wel organisaties in steden en dorpen die mensen graag willen helpen met hun plannen. Denk hierbij aan welzijnsorganisaties en de buurtwerkers. Zo heeft Welzijn Noordwijk een pubquiz opgezet, zodat mensen elkaar op een gezellige manier leren kennen. De plannen hoeven natuurlijk helemaal niet zo groot. Van een gezellig kopje koffie bij de ‘buuf’ kan een mens al opvrolijken of ga samen de hond uitlaten.

En, wat ga jij doen voor de wijk?