Wat definieert een feminist?

Lisanne Stoffer 23 mei 2019

Ik zou mijzelf omschrijven als een feminist. Dit deed ik al op de middelbare school, nog voordat ik zelf maar gehoord had van Simone de Beauvoir. Dit is tegenwoordig wel anders. Met mijn studie filosofie leer ik steeds meer over feministische filosofen en ook in mijn vrije tijd ben ik bezig in mijn zoektocht naar inspirerende teksten voor en door vrouwen. Doordat ik steeds meer lees, ben ik ook meer bezig met wat de identiteit van de feministe voor mij betekent. Veel aandacht wordt namelijk gegeven aan de identiteit, of nog specifieker: het uiterlijk van de feministe.

Het standaard beeld van de feministe is de geiten-wollen-sokken, okselharige, bozige vrouw die geen man nodig heeft. Een nieuw beeld ontwaart van een feministe die haar kracht haalt uit zich sexy kleden, bloot zijn zelfs, en niet behandeld worden als een object terwijl ze er zo uitziet. Of is een feministe juist een broekpak dragende power vrouw á la Angela Merkel?

Vraagtekens zet ik bij deze focus, omdat het lijkt af te leiden van de inhoudelijke boodschap. Het is alsof de discussie expres wordt verplaatst van vrouwelijke emancipatie, naar het dragen van een rok of een broek. Het zou de tegenstander van de feministe, degene die actief vraagtekens blijft zetten bij de onafhankelijkheid van de vrouw, uiteraard heel goed uitkomen.

Deze focus op het uiterlijk of de identiteit van de feministe haalt kracht weg uit de boodschap waar ze voor zou moeten staan. Waarom maakt het iets uit waar haar haar wel of niet groeit, als haar boodschap is dat zij evenveel betaald wil worden als iemand van een ander geslacht in dezelfde functie? Waarom maakt het iets uit of haar decolleté wel of niet zichtbaar is, wanneer zij vraagt om meer wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen? Waarom maakt het iets welk type moeder zij is, als zij anno 2019 niet meer wil hoeven vechten voor een basaal principe als gelijkheid en onafhankelijkheid?

Ik zou het zo mooi vinden als mensen niet meer in een strijd verwikkeld hoeven te zijn om te bepalen wie eruit ziet als dé feminist. De boodschap die je uitdraagt is wat je een feminist maakt. Niet kleding, niet haar wat je laat groeien (of niet) en niet je rol in het huishouden. De boodschap zou altijd hetzelfde moeten zijn en zou uitsluitend belangrijk moeten zijn: Wij Willen Gelijkheid!