Lezerscolumn

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Meet & greet in de trein

14 MEI 2019

Gisteren kreeg ik ineens een briljant idee! Toen ik laatst in de trein stapte om naar Schiphol te gaan, was het zo druk dat ik maar meebewoog met de menigte en in de eerste de beste vrije stoel ging zitten die ik tegenkwam. Toen we nauwelijks 5 minuten onderweg waren, viel het mij al op hoe stil het was in de coupé.

Nu houd ik wel van rust hoor, maar dit vond ik behoorlijk opvallend. Ik keek naar mijn buurvrouw die links van mij bij het raam zat en wilde net een opmerking maken hierover, toen ik langs haar heen met koeienletters “STILTECOUPÉ” zag staan. De vrouw keek mij aan, voelde blijkbaar dat ik iets wilde zeggen, en ik glimlachte maar even kort en draaide snel mijn hoofd weer terug. Zou toch behoorlijk dom zijn als ik gezegd zou hebben: ‘Goh, vindt u het ook zo stil hier?’

Nu valt het me altijd wel op dat het gros van de treinreizigers voornamelijk druk is met zichzelf. Vooral social media zijn tijdrovend maar ook wordt er gerust uitvoerig gebeld waarbij medereizigers tegen wil en dank de meest genante gesprekken aan moeten horen. Wat dat betreft is de stiltecoupé wel een verademing.

Toen ontstond ineens het idee voor een extra coupé; de “meet & greet coupé”, waar mensen gaan zitten om in contact te komen met elkaar tijdens de treinreis. Mensen die hun telefoon gewoon even in de tas laten om ouderwets een gezellig praatje met elkaar te maken. Misschien wel zelfgebakken koekjes meenemen om te delen met de medepassagier(s). Simpelweg even informeren waar de reis heengaat is al voldoende om een leuk gesprekje te beginnen. Wie weet waar dat allemaal toe kan leiden, er kunnen zelfs dates uit voortkomen zonder dat je hiervoor uren hoeft te swipen, of nieuwe vriendschappen ontstaan of reispartners gevonden worden.

Ik denk serieus dat het een groot succes zou zijn en dat de coupé elke dag vol zit. Het zou me niet eens verbazen als er binnen het jaar een extra coupé bij zou moeten komen. Reizigers die misschien zelfs speciaal daarom de trein besluiten te nemen waar ze anders voor de auto zouden kiezen. In dat geval zou ik tegen die tijd wel graag even een praatje willen maken met de NS over een kleine commissie... ;-)

Het uitgangspunt is om mensen weer met elkaar in gesprek te krijgen. Want ik voel me persoonlijk vaak behoorlijk ongemakkelijk in de trein, waar nauwelijks een woord nog met elkaar wordt gewisseld en iedereen voornamelijk gefocust is op zijn of haar telefoon. Dus ik zou zeer zeker in de meet & greet coupé gaan zitten, jij ook?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

Oldriska Cernohorska

Vergeet die dikke lippen, je bent mooi.

GISTEREN

Anouk scrolt wat af op Instagram. Continu komen er modellen of influencers voorbij op haar tijdlijn. Zij hebben allemaal het perfecte lichaam, haar en gezicht. ‘Was ik maar zo perfect’, denkt Anouk. Wat Anouk vergeet is dat alles op sociale media mooier is dan dat het lijkt. De foto is gemaakt vanuit de perfecte hoek, wellicht bewerkt met PhotoShop en er zit een mooi filtertje overheen waardoor het lijkt alsof het model net terug komt uit Afrika. De meesten laten zich ook nog eens van alles inspuiten en worden toch ‘miss perfect’ genoemd. Anouk denkt daardoor steeds vaker na over botox, een borstvergroting of misschien zelfs liposuctie. ‘Ach, plastische chirurgie wordt toch steeds gebruikelijker. Waarom ook niet?’ Maar waarom wil iedereen zo ‘perfect’ zijn?

Er zit een bepaald ideaalbeeld in Anouk haar hoofd die veroorzaakt is door framing van de media. Dit ideaalbeeld is echter onnatuurlijk en niet realistisch. Anouk kijkt voortdurend naar het uiterlijk van anderen en vergelijkt die van haarzelf ermee. Natuurlijk kan niet iedereen er als topmodel uitzien. Maar meid, waarom zou je dat willen? Juist de kleine dingen maken een mens ‘zichzelf’ en uniek. Anouk, jouw iets grotere neus, puntige kin en je schattige, kleine kont; wees er trots op! Accepteer je onvolmaaktheden en omarm ze. Dan ben je in deze plastische tijd nog tenminste uniek. Waarom zou een man vallen voor een vrouw die er toch hetzelfde uitziet als de rest? Sterker nog, niet elke man houdt van een dikke kont of grote borsten..

Het streven naar het ‘perfecte plaatje’ is zo uit de hand gelopen dat er tegenwoordig permanente duck faces zijn ontstaan. Wanneer je over straat loopt zie je alleen maar dezelfde vrouwen met geblondeerd haar, wimper extensions en twee opgepompte meloenen die hun kin ondersteunen. Het begint nu wel vermoeiend te zijn om telkens naar dezelfde gezichten te kijken. Het ergste is nog dat deze gezichten eruitzien alsof zij in hun lip zijn gestoken door een wesp. Maar hoe kan het dat het allemaal zo extreem is en veel verder gaat dan de ‘natural look’? Dit komt doordat je jezelf anders waarneemt dan je omgeving dat doet. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je jezelf heel anders. Soms zie je jezelf mooier, soms lelijker. Zelf focus je bijvoorbeeld op je grote neus, terwijl anderen dat helemaal niet zien. Wanneer je je lippen een beetje laat opspuiten wennen jouw hersenen weer aan dat nieuwe zelfbeeld en zie je na een tijdje zelf niet meer dat ze opgespoten zijn. Je gaat dus altij

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Mag ik dan bij jou?

GISTEREN

Een prachtig liedje van Claudia de Breij waar ik de laatste tijd geregeld aan moet denken. Ik vind 2019 tot nu toe een raar en moeizaam jaar. Schreef ik vorig jaar nog de column ‘Tijd, waarom heb je zo’n haast?’, nu zou ik bijna willen smeken; ‘Trap alsjeblieft nog wat harder op dat gaspedaal want van mij mag 2020 wel komen!’. Bijna iedereen die ik ken lijkt namelijk met problemen te kampen of in een persoonlijke crisis te zitten. Toen ik dit onderwerp begin maart al eens besprak met een vriendin (die zich op dat moment met de nodige moeite door het eerste kwartaal van 2019 heen worstelde) bleek ook zij om haar heen een fors aantal mensen te kennen die het zwaar hadden. Ik vroeg mij hardop af of er misschien iets in de lucht hangt, maar dan dus letterlijk. Natuurlijk verloopt het leven altijd met ups en downs maar dit jaar vind ik het wel extreem. Dezelfde avond nog stuurde de vriendin mij een artikel door wat precies op die dag was gepubliceerd. Het artikel ging over de grote veranderingen die wetenschappers hadden gemeten in het elektro magnetisch veld rond de aarde.

Van kennissen tot goede vriendinnen en familieleden, en van Nederland tot in Marokko, bijna iedereen lijkt te struggelen. Of het nu om lichamelijke ziektes gaat of om psychische problemen, om grote zorgen of om ruzies, niemand lijkt er dit jaar aan te ontsnappen. Toen vorige week mijn broodnuchtere zus ineens dit onderwerp aansneed en vertelde hoeveel kommer en kwel ze momenteel overal om haar heen ervaart was ik helemaal overtuigd van wat ik eigenlijk al voelde. Ik durf haast te wedden dat jij, jij die dit nu leest, niet lang na hoeft te denken over een lijstje met namen van mensen in jouw omgeving die in gevecht zijn met zichzelf en/of de wereld om hen heen. Rest alleen de vraag: ‘Hoe komt dit? Wat is er aan de hand?’ Volgens het artikel vinden er dus extreme veranderingen plaats in het elektro magnetisch veld rond de aarde welke nog nooit eerder zijn waargenomen. Dit begon blijkbaar in de nacht van 3 januari 2019 en ik vind het enerzijds heel boeiend hoeveel invloed zoiets op de mens, en op de natuur, schijnt te hebben maar anderzijds ook een beetje eng. En daarom zit het liedje van Claudia in mijn hoofd en zeg ik tegen degenen waar ik veel om geef: ‘Kom wanneer je wilt, ik hou een kamer voor je vrij!’

'En als het ooit nodig is, mag ik dan bij jou?'

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_fe31bf7ce7794ea961cbef13c04e0829e8f3e58d_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

Saskia Hupje

Likeability of3

Succes Thierry

20 MEI 2019

Nou, ik heb mij door het hele "essay" heen geworsteld. Mijn Engels is niet slecht, maar poeh, het was een taalkundig gevecht. Ik ben het - dit keer - volledig met Rutte eens; "bla bla bla van een zolderkamergeleerde". Misschien moeten we dat ook maar meteen het (scheld)woord van 2019 maken. Naast het feit dat volgens Baudet vrouwenrechten klaarblijkelijk de ondergang van de Europese samenleving zijn, en abortus en euthanasie verwerpelijk, heeft hij ook wel een enigszins aparte interpretatie van politieke stromingen. Liberalisme en socialisme streven op verschillende - meer of minder effectieve manieren - naar hetzelfde uitgangspunt; complete emancipatie van het individu. Correct me if I'm wrong, want geschiedenis was niet mijn favoriete vak... maar ik zie dat toch anders. Daarnaast lees ik in het partijprogramma van FvD dat ze voor een ruimere euthanasiewet zijn, misschien moet hij toch nog even om tafel met zijn achterban, ergens op zo'n stoffig, met kaarsjes verlicht zolderkamertje! Opeens ben ik ook heel erg nieuwsgierig met welke onderdanige, barenslustige, niet-carrière gedreven vrouw hij straks een flesje opentrekt aan het - haar zo toebehorende - aanrecht om te proosten op een harmonieuze, liefdevolle en gelijkwaardige toekomst samen.

Succes Thierry!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislikelove
user_3e3c5fbb90c1125abf5ac97c6e833b7970d791be_avataruser_4ed0693225652adebf2f0a97618e0ef2044058c2_avataruser_9df478e5bb091fa55f000a41782a0c88ecad87f4_avatar

pen icon

Masah

Likeability of5

Dinge dong, Arcade is de winnende song

19 MEI 2019

01:03 uur. Dat is de tijdstip die ik voor eens en voor altijd in mijn geheugen zal prenten. Toeters en bellen die schreeuwerige geluiden maken van trots en vreugde. Whats app berichtjes in afwisseling van blije emoji’s, hartjes en duimpjes van vrienden, collega’s en klasgenoten. De Hollandse vlaggen op televisie die wapperen van blijdschap. Mijn zenuwen die ontspannen na die ene onthulling: Duncan Laurence heeft de 64ste editie Eurovisiesongfestival gewonnen.
Een grote overwinning voor het Nederland. Vandaag is de persconferentie waar De leadzanger van Teach-In aanwezig is om een hand te schudden van onze nieuwe winnaar. Mooi is dat, dat de verleden en heden elkaars handen schudden. Heel bijzonder om dit mee te maken.
44 jaar geleden. Toen waren Duncan en ik nog niet geboren; Toen waren wij nog niet eens een embryo in mama’s buikje. Nederland vierde in 1975 voor het laatst hun overwinning met Pop band Teach-In’s Dinge Dong. Precies tien jaar geleden keek ik voor het eerst het songfestival, voor de buis met mijn familie, waar met z’n allen Alexander Rybak´s ‘I’m in love with a fairytale’ blèrden dat de buren aan de overkant oorontsteking hadden opgelopen. Er waren goede Nederlandse inzendingen gestuurd om het land te vertegenwoordigen. Toch hadden ze niet de veelbelovende trofee kunnen winnen vanwege te weinig stemmen in de hele of halve finale.
2014 was de hoogtepunt, toen werd The commen Linnits 2de plaats! Dit was vergeleken de vorige jaren een top prestatie van Ilse de Lange en Waylon. Ziezo, terug naar de heden; waar het nu om draait.
Duncan Laurence. De naam die ons onbekend voorkwam toen de radio hem aankondigde en wij als woord grapje hem Duncan Donuts noemden. Toen rest mij de vragen: Wie? Waarom? Door wie? Hoe!? Zijn nummer arcade heeft ervoor gezorgd dat mijn pessimisme als sneeuw voor zon verdween. Een pure, zuivere nummer die gedurende 3 minuten tot aan jouw nekhaartjes je overeind houden van kippenvel. Dit lied heeft mij als steen door het glas mijn ziel geraakt en toen ik besef me: het gaat om de muziek. Dat heeft Duncan bewezen toen hij optrad. Het is alleen één lichtbal, piano en zijn pure stem die centraal stonden. Nou, reden genoeg dat hij heeft gewonnen.
In welke stad het songfestival wordt gehouden, is nog niet bekend. Mij maakt het niet uit welke stad het is. Zolang het op trein afstand is, de Metro aanwezig is en naar Arcade kan luisteren zit ik prima. Met deze winnende nummer ik zal 01:03 uur nooit meer vergeten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_905e3de737d8d4bace005ba371a75818de7f6713_avatar

pen icon

James Hupkens

MENSWAARDIG PENSIOEN LEEFTIJD VOOR ALLEN

19 MEI 2019

Staken in belang voor iedereen!

Op 28 mei wordt gestaakt door personeel van openbaar vervoersbedrijven. Voor een menswaardig pensioengerechte leeftijd voor iedereen in Nederland.
Doel van onze stakers is het bevriezen van de pensioengerechte leeftijd op 66 jaar. De leeftijd waarop elk gepensioneerde recht heeft op AOW om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Wij pensioengerechten kunnen dan als kiezers en belastingbetalers van Nederland genieten van ons oude dag waarvoor wij allen ook maandelijks premies voor betaald hebben.
Mark Rutte en zijn regeringsvrienden gunnen ons als toekomstige gepensioneerde kiezers en belastingbetalers niet om op menswaardige wijze van onze oude dag te genieten. Ze willen dat wij langer blijven werken dan tot ons 66ste jaar. En dat we maandelijks ook minder pensioengeld krijgen waar we recht op hebben. Doel van Mark Rutte en zijn politieke vrienden is om het pensioenstelsel uiteindelijk af te schaffen. En dat wij als kiezers geen pensioen meer krijgen.
Waarom wil Rutte de pensioen afschaffen? Hij zegt dat de pensioenfondsen, die onze pensioenen moeten betalen, te weinig geld hebben om al onze gepensioneerde kiezers een menswaardig pensioen-inkomen te geven elke maand.
Door de leeftijd waarop je recht hebt om pensioen te ontvangen te verhogen van 66 jaar naar zelfs 70 jaar en meer, hopen Rutte en zijn politieke vrienden dat vele werkende kiezers voor hun pensioengerechte leeftijd dood gaan. Dan hoeven ze aan de gestorven kiezer geen pensioen meer te betalen.
Oorzaak dat de pensioenfondsen, die ons opgespaarde pensioengeld moeten bewaren, te weinig geld hebben is de bankencrisis van 2008. Die crisis begon bij Amerikaanse banken. Bankmensen hebben toen gezorgd door onverantwoorde speculaties waardoor ook de Nederlandse banken te weinig geldreserves hadden. Rutte en zijn politieke vrienden hebben toen 20 miljard euro belastinggeld gebruikt om aan de banken te geven.
De Nederlandse pensioenfondsen hadden vele aandelen uit Amerika die door de crisis niets meer waard zijn. Hierdoor hebben onze pensioenfondsen te weinig geld door fouten van bankmensen in Amerika en Nederland.
Rutte zegt dat er geen geld is om alle kiezers die 66 jaar worden een menswaardige pensioen te geven. Dat had wel gekund als Rutte zijn vrienden bij de grote ondernemingen jaarlijks dividendbelasting had laten betalen.
En Rutte en zijn zakenvrienden kunnen ver voor hun 66ste jaar wel met pensioen gaan met enorme salarissen en bonussen. Rechtsgelijkheid?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Merlin van Veldhuizen

Geloof het of niet

19 MEI 2019

Oh mijn God. Mijn God? Of onze God? Van wie is God? Voor wie is God? Wie is God? God is een begrip, een obscuur begrip, een verschijnsel dat iedereen kent en niemand ooit echt heeft gezien.

Maar wat is God dan? God ligt aan de basis van het geloof. Hij is de basis voor een religie. Voor iedereen heeft God een andere betekenis. In elke religie is God een almachtig, bovennatuurlijk wezen, maar in elke religie heeft God andere eigenschappen en andere krachten. Er is geen eenduidige definitie van God.

En zo is er ook geen eenduidige definitie voor het geloof. Elk geloof heeft andere overtuigingen, andere opvattingen. Die overtuigingen kunnen in strijd zijn met andere geloofsovertuigingen. Waar de ene godsdienst ervan overtuigd is dat God zijn zoon stuurde om te wereld te redden, geloven anderen dat de Messias nog zal komen. Weer anderen zijn ervan overtuigd dat God alleen profeten naar de aarde stuurde om de mens goed te leren leven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henk van der Veen

Likeability of5

Zing Nederlands met mij

19 MEI 2019

Zing Nederlands met mij……
….... een uitnodiging die naar mij toekwam vanuit een groep anderstaligen. Ik was verrast.

In oktober kwam ik in contact met een groepje enthousiaste mensen die in Ommoord een koor wilden oprichten om samen met migranten Nederlandse liedjes te zingen. Enerzijds om op een speelse manier Nederlands te leren, anderzijds om verbinding te maken tussen onze culturen.

Met een enthousiaste dirigente erbij kon de werving beginnen. Binnen enkele weken vulde de zaal zich met een dertigtal liefhebbers, waarvan ongeveer de helft van elders uit de wereld kwam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of6

#doespwèn

19 MEI 2019

1982. De tijd van trillend op mijn benen. Na zeven jaar moest het dan eindelijk gaan lukken. Fantasy Island van The Millionaires. Maar het kwam niet eens door de nationale selectie. Een enorme fout, want het Britse Tight Fit scoorde even later met hun versie van het nummer een top 5 hit. In de jaren erna bleef het behelpen; in 1994 en 2001 deden we het zelfs zó slecht, dat we een jaartje moesten bank zitten. En na Reunion met Without you werd het stil. We had to make our minds up.

We probeerden van alles. De Toppers die probeerden te shinen, Treble in een fantasietaal, Sieneke sha-la-lie. Het bleef een impossible dream. We troostten onszelf met de gedachte dat het songfestival één grote poppenkast van uiterlijk vertoon was, doordrenkt met vriendjespolitiek. Een plek waar we niets te zoeken hebben. Onze liedjes waren gewoon veel te goed voor zoiets. Geen enkele artiest wilde zijn of haar vingers branden aan dit gedrocht. In 2012 haalden we voor de achtste keer op rij de finale niet. Zou het ooit nog tot een reünie komen, of ging het songfestival definitief zonder ons verder?

En toen was daar Anouk. Laat mij maar eens een liedje schrijven en uitvoeren. Haar Birds haalde de finale en kwam tot negen. Onze vogels konden wel degelijk naar grote hoogten vliegen. De Common Linnets overtroffen Anouk nog, ze kregen maar liefst acht keer de #doespwèn en haalden daarmee de tweede plaats. Maar het zou calm before the storm blijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0e68ca9e96bdebc72595c43dfebe6e41fefbcd3b_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Lucas Versteeg

Likeability of7

Afgesnauwd door de buschauffeur

18 MEI 2019

Als arme student - zonder auto en zonder rijbewijs -, ben ik compleet afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik reis dan ook regelmatig met de bus. Iets wat me al lange tijd bezighoudt, is de gemoedstoestand van de buschauffeurs. Ik wil absoluut niet alle buschauffeurs over één kam scheren: af en toe ontmoet ik ook echte gezellige zonnetjes. Bij het overgrote deel ervaar ik echter meer een soort langdurige regenbui. De passagier teruggroeten bij het instappen zonder hem aan te kijken, een nukkig antwoord geven op mijn vraag of we ook bij die halte stoppen, of tijdens het rijden op de snelweg tieren en vloeken: ik maak het te vaak mee.

Wat is dat toch? Hoewel ik soms de neiging heb om al mijn irritaties gewoon af te schuiven op ‘een chagrijnige persoonlijkheid’, kan ik bij langer nadenken wel wat oorzaken voor dit gedrag vinden. Het werk van een buschauffeur is lang niet altijd leuk. Buschauffeurs moeten de hele dag gefocust naar de weg kijken: de tunnelvisie van Wie is de Mol? is er niks bij. En tijdens dat rijden, hijgt het tijdsschema van de vervoersmaatschappij in hun nek. Soms móeten ze wel doorrijden als er een rennende student nog wil instappen, anders komen er misschien drie anderen in hun bus te laat op hun overstaphalte.

Een week geleden ving ik een gesprek op van een buschauffeur met een collega. Ze meldde via de telefoon dat ze de hele dag nog geen pauze had gehad, omdat er een andere chauffeur ziek was geworden. Tijdens het rijden propte ze vlug een broodje in haar mond, om vervolgens weer in te voegen in de snelweg. Kortom: de werkdruk is hoog, en het loon zal dat waarschijnlijk niet zijn. Dan zal het sociaal wenselijke gedrag vast niet altijd vanzelf gaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelikelol
user_7818a4e5ec96b0c17d0bb971157269052dd334d8_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_4fad26b4e9492327931f151fb55566f4630acede_avatar

+18


pen icon

Gijs Ligthart

De clash tussen Rutte en Baudet

18 MEI 2019

De storm van de Eerste Kamer-verkiezingen is nog maar net gaan liggen of premier Rutte zet vol de aanval in op de renaissancevloot van Thierry Baudet. In een toespraak noemt hij Baudet een zolderkamergeleerde met bizarre ideeën en rare verzinsels en daagt hij de leider van Forum voor Democratie uit voor een één-op-één debat.

Met deze oorlogsverklaring heeft Rutte de tweestrijd ingezet tussen de twee grootste partijen van Nederland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei. Maar welke koers willen Rutte en Baudet varen?

Eerder in Buitenhof noemde premier Rutte de Europese verkiezingen ‘niet zo relevant’. Maar nu de uil van Minerva wederom haar vleugels spreidt, lijkt Rutte het benauwd te krijgen. Bij Nieuwsuur waarschuwt hij de Nederlandse burger voor de desastreuze gevolgen van een Nexit, de richting die Baudet met Nederland op wil. Premier Rutte noemt een stem op Forum voor Democratie niet zonder risico en bepleit dat de Nederlandse stabiliteit en veiligheid op het spel staat. Het is geen geheim dat premier Rutte een voorstander is van de Europese Unie. Opmerkelijk is wel dat hij zijn campagne inzet op de persoon van Baudet, in plaats van zijn eigen idealen aan het licht te brengen. Hopelijk worden deze idealen duidelijk in het debat wat komende woensdagavond plaatsvindt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Barbara van der Steen

Likeability of6

Keuzestress in de trein

17 MEI 2019

Vandaag gaat het in mijn werk en leven over keuzes maken. Ik bereid een avond voor met twintigers en dertigers die last hebben van keuzestress. Ze hebben me als ‘deskundige’ (sociaal psycholoog) gevraagd hier iets over te komen vertellen.

Zoals altijd in mijn werk dringt het thema zich stiekem ook aan mij op. Heb ik als veertiger eigenlijk ook last van keuzestress? Mijn eerste ingeving is van niet. Nee, dat is iets voor de nieuwe generatie. Bovendien is dat gerelateerd aan de levensfase van jonge honden. Daar ben ik toch aan voorbij?

Terwijl ik mijn verhaal voorbereid, begint de ene keuze na de andere mij af te leiden: Auto-of trein? Thuis eten of onderweg wat kopen? Die mooie maar ongemakkelijke schoenen aan of mijn gympen? Terwijl ik wijze lessen opschrijf voor mijn verhaal die avond slinger ik heen en weer zonder echt te kiezen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_53f487a62a5e1feeae03aeef0e24f9f741cb2f9d_avataruser_7370449a84260746d1ac2b3fd34fffbfcfe7adc5_avataruser_937ebc6e0b54c8f2bf6b8ab7dc64e3221084f4e4_avatar

+2


pen icon

Eduard Sarens

Op een vrijdagmiddag op een dooie tuin

17 MEI 2019

Op de dooie stoel te zitten in mijn dooie tuin.
Als een sprookje Doornroosje die 100 jaar slaapt.
Wel parttime slaapt hij doordeweeks.
Want de rest van de tijd is Doornroosje
De dooie tuin aan het redden met zijn gieter.

Doornroosje is een mannelijk figuur dan een vrouw.
Die gezien moet worden is de figuur op die stoel.
Een figuur die de dooie tuin levend probeert te maken.

Hij wil van de dooie tuin voor hem.
Een levende bloemen struik van maken.
Vol met kleurende bloemen & groeiende bloemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Even serieus... de populist

17 MEI 2019

Rutte in paniek. Hij was helemaal van de leg af want stel zei hij dat Baudet met Forum de grootste partij van Nederland werd. Wat moesten de andere landen dan wel niet denken en dan zou hij dat "moeten "uitleggen hoe een Nexit-partij gewonnen heeft. Terwijl Baudet helemaal niet voor een Nexit is, maar voor samenwerking tussen landen.

Dus even serieus … denkt Rutte nu eens niet dat half Nederland hem als grootste gevaar ziet voor onze democratie en dat juist hij wordt gezien als de grootste populist. Want als we Rutte moeten geloven, gebeurt er niets in Europa zonder hem, Macron en Merkel.

En nu? Forum zou wel eens de grootste worden en dan? Wie vertegenwoordigd hij dan? Hoe moet het dan met zijn ambities in Europa?
Ja, ik zou ook slapeloze nachten krijgen als mijn baantje op de tocht kwam te staan. Maar in zijn geval zou ik toch wel een beetje zelfreflectie toepassen. Want de kiezer heeft gelijk meneer Rutte. U wilt een debat met Baudet. Waarom? Omdat u het gepeupel wilt overtuigen dat u het beste bent wat Nederland heeft en alleen u de Nederlandse belangen verdedigt? Neerkijken op het volk, zoals u deed op de Engelsen die een brexit willen, heeft ook bij menigeen hier zijn uitwerking gehad.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_4ed0693225652adebf2f0a97618e0ef2044058c2_avatar

pen icon

Eddy ter Stege

Likeability of7

Blijf van mijn toekomst af!

16 MEI 2019

In het jaar 2001 ben ik geboren. Ik ben opgegroeid in een tijd waar vrede, stabiliteit en gelijke kansen voor iedereen het doel en de toekomst was.

Ik weet niet beter als dat ik zonder grenscontroles via Brussel en Parijs naar Barcelona kan reizen met alleen een ID-kaart op zak. Dat ik de hele weg die ik afleg met één en dezelfde valuta kan betalen bij elk tankstation waar ik langs kom.

Ik weet niet beter als de kans krijgen om te studeren, stage te lopen of te werken in één van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Maar deze visie en kansen worden bedreigd, bedreigd door boze mensen. Mensen die boos zijn op het feit dat we een stukje soevereiniteit hebben moeten inleveren en boos zijn dat Brussel steeds meer onze baas speelt. Steeds vaker hoor ik mensen en politici praten over een ‘’Nexit’’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_236e14397fae1c36b5b3a9392935c87a9de8bb09_avataruser_a7d3dd8dfd0c7d62aa125ebc1a1ddc0e338926a5_avataruser_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avatar

+6


pen icon

Andy Kentie

Krachtterm

16 MEI 2019

Wanneer ik in het buitenland ben, heb ik weleens een jongetje om mij heen, die best al een aardig woordje Engels spreekt, zodat wij een aardige communicatie hebben met elkaar. Wij vullen onze gesprekjes aan met gebaren van handen en voeten, gevolgd door een paar woorden Arabisch en Nederlands.

Het is avond en wij zijn een stuk Lego in elkaar aan het zetten. We zijn samen al een tijdje opzoek naar alle piepkleine passende stukjes. Het is warm dus, eerst maar eens even wat drinken. Door de inspanning van het bouwen van de lego trein, vergeet ik helemaal iets in te schenken. In de keuken doe ik een handeling die niet helemaal goed gaat en zachtjes zeg ik tegen mijzelf: "Ships!"

Op hetzelfde moment loopt het lieve kind voorbij en zegt met stralende grote bruine ogen en een blij gezicht: CHIPS?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Likeability of6

De verveling in mijn tuin

16 MEI 2019

De stoel midden in de dooie tuin.
Ik kijkende als een piraat door de tuin die geen einde heeft.
Als kijkzicht vanuit mijn ogen gekeken.
Naar een lege dooie tuin waar niets instaat.

Anders dan de hoop zand en jij de draaimolen & opblaasboot.
Waar ik af en toe een rondje op maak.
Als het weer mee zit en de ronde gemaakt kan worden.
Anders dan ik mij gewoon verveel dan.
Waar ik af en toe een rondje mee peddel.
Naar de andere kant van de dooie tuin.

Nogmaals: ik ben de piraat op mijn stoel.
Met een groene gieter in mijn linkerhand.
Om de tuin te redden van de dood.
Door het te bevochtigen met water voor de plantjes.
Die er niet zijn, omdat de tuin leeg & dood is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_067794a892848194633a081706dfc5a78994c6a8_avatar

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

Voetbalmoraal

15 MEI 2019

Zaterdagochtend, we staan langs de lijn. De zon schijnt. Zoon, zeven, heeft plezier. Behendig dribbelt hij met de bal over het veld. We kijken aandachtig toe. De twee kleinsten uit zijn team, rennen het hardst. Wat een energie. ‘Ga door, ga door’, roept de trainer. En dat doen ze. Het gras is ongelooflijk drassig. De damp komt er vanaf. ‘Ik zet mijn rugzak niet op de grond, dan zie ik ‘m na een kwartier verdwijnen. Sluiten twee helften gras, zich naadloos boven mijn tas’ gebaart zijn vader.

Tot twee keer toe, is er een speler van de andere ploeg, die zoon raakt. Eerst krijgt hij een hand tegen zijn kaak. In de tweede helft krijgt hij een duidelijke duw, van weer een andere jongen. Zoon draagt het manmoedig. 'Zag je dat?', laat ik me ontvallen. ‘Hij duwt Maarten zo omver’. Ik kijk nog eens naar de kleine dikzak, slik mijn woorden in.

Naast me kijken twee mensen opzij, als ze mijn verontwaardiging horen. Het blijken de ouders van de jongen te zijn. Voor je het weet lig je rollend over de grond met een andere ouder. Ouders die scheldend en ruziemakend langs de lijn staan, dat geloof je toch niet. Het begon me te dagen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Ruth Van de steene

Ode aan de jeugd van tegenwoordig

15 MEI 2019

De jeugd van tegenwoordig, ze zijn er weer

met het zagen over klimaat en slecht bosbeheer.

en dat zelfs tegen de oude mannen in de dure pakken

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?