Hap-slok-weg

Daphne Persoon 2 mei 2019

‘Hap-slok-weggggg’ hoor ik mezelf denken. Het is woensdag ochtend bij station Amsterdam zuid en de trein richting Utrecht op perron 3 staat vol met gapende, koffie zippende, Amsterdammers. Voor me staat een man in het midden voor de deuren van de net gestopte trein. Hij ziet er met zijn uit-vorm-gestreken broek, nette broek, lak schoenen en iPad hoes in zijn hand uit als of hij niet van plan is om aan de kant te gaan. Als je in lengte iets te compenseerden hebt, is het inderdaad verstandig om je benen uit elkaar te zetten en stevig als een boom, aan de grond vast te gaan staan. De andere mensen die ook op de trein staan te wachten hebben waarschijnlijk al vaker in een trein gezeten en maken vanuit nature een musical achtige beweging zoals de plaatjes van hoe het water wijkt van de bodem van de rode zee en zo ontstaat er een opening waardoor de mensen die uit de trein stappen naar buiten kunnen lopen. Het is een beetje zoals een zwerm spreeuwen. De zwarte vogels die allemaal lijken te weten waar ze heen gaan en wanneer er een bocht aan komt. Als een dans beweging vliegen de vogels soms boven de zonnige gebouwen van Utrecht terwijl lente avonden langzaam de zon onder laat gaan. Van alle plekken die er zijn kiezen ze ervoor om bij elkaar te vliegen en de prachtigste vormen te creëren. Ook lijkt het op een school vissen die dit zelfde groepsgevoel lijken te hebben. De aantrekkingskracht en het vermogen om de juiste afstand van elkaar te bewaren. Als magnetisch van elkaar zijn de vissen een geheel en toch ieder voor zich een eigen individu. Vooral als de school wordt aangevallen door roofdieren waardoor er tunnels en gaten ontstaan in het geheel. Maar later weer samen komt.

Ik vaag me af hoe deze man, die toch zo zijn best doet om; er bij te horen, als eerste binnen te zijn en te laten zien dat hij een individu is, waar niet mee te sollen valt, het in een zwerm of school zou afbrengen.

De deuren gaan open en mensen manoeuvreren zicht langs de man heen. Wel als eerste binnen. Zijn eerste grote deal van vandaag is binnen.