Groen moet je doen!

Jorine de Koning 23 mei 2019

Groen. De kleur van misselijkheid, van kikkers, groenten, mijn hockeyteam, maar ook van gras. Het spreekwoordelijke gras dat altijd groener lijkt aan de andere kant. De andere kant van de straat, van de stad, van het land of van de wereld. Maar is het gras aan de andere kant wel echt zo groen als het lijkt?

Afgelopen jaar was niet mijn beste jaar. Een jaar gekenmerkt door een bijna burn-out, vele emmers met tranen, grijze dagen en peptalks. Ik stortte bijna in en voor mijn studie moest ik ook nog eens verplicht naar het buitenland. Terwijl ik eigenlijk niet wilde gaan, boekte ik toch een enkeltje Finland en vertrok ik met mijn te volle koffer en backpack voor een half jaar naar het land van volle ijshockeystadions, ingetogen mensen en duizenden meren. En ondanks dat Finland nou niet bepaald bekend staat om de vele zonuren, is daar voor mij toch de zon weer een beetje gaan schijnen.

Waar ik in eerste instantie absoluut niet wilde vertrekken, voelde Finland later meer als een vluchtweg; een kans op een nieuwe omgeving. En ik moet toegeven, alles is ook veel leuker en mooier in het begin. De zonsondergangen zijn nog roder, het water is blauwer, de kou minder erg, de herfst kleurrijker en de mensen nog socialer dan thuis. Niet hoeven denken aan die volle agenda, verplichte trainingen, bijbaantjes en financiën, maar met geld strooien zoals Zwarte Piet met pepernoten gooit en Ophra Winfrey gratis auto’s uitdeelde in haar tv-show. Doen waar je zin in hebt, wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Weer terug in Nederland besefte ik echter dat het gras hier net zo groen is als daar. Ik moet het thuis alleen soms net wat beter verzorgen, zodat het net zo groen groeit als het gras in Finland. Het is niet mijn omgeving die ervoor zorgde dat ik ben blijven hangen in die negatieve gedachten, maar ikzelf: mijn sociale vergelijkingsdrang, geldstress, een te hoge lat en het nooit helemaal tevreden zijn. Het is niet mijn huis, de universiteit of mijn omgeving die ik moet veranderen, maar mijn eigen instelling. Ik moet niet opzoek gaan naar een nieuwe omgeving, maar naar nieuwe uitdagingen en daar energie uit zien te halen. Ja, laat ik dat komend jaar maar eens gaan doen!