Lezerscolumn

pen icon

Jorine de Koning

Likeability of6

Groen moet je doen!

23 MEI 2019

Groen. De kleur van misselijkheid, van kikkers, groenten, mijn hockeyteam, maar ook van gras. Het spreekwoordelijke gras dat altijd groener lijkt aan de andere kant. De andere kant van de straat, van de stad, van het land of van de wereld. Maar is het gras aan de andere kant wel echt zo groen als het lijkt?

Afgelopen jaar was niet mijn beste jaar. Een jaar gekenmerkt door een bijna burn-out, vele emmers met tranen, grijze dagen en peptalks. Ik stortte bijna in en voor mijn studie moest ik ook nog eens verplicht naar het buitenland. Terwijl ik eigenlijk niet wilde gaan, boekte ik toch een enkeltje Finland en vertrok ik met mijn te volle koffer en backpack voor een half jaar naar het land van volle ijshockeystadions, ingetogen mensen en duizenden meren. En ondanks dat Finland nou niet bepaald bekend staat om de vele zonuren, is daar voor mij toch de zon weer een beetje gaan schijnen.

Waar ik in eerste instantie absoluut niet wilde vertrekken, voelde Finland later meer als een vluchtweg; een kans op een nieuwe omgeving. En ik moet toegeven, alles is ook veel leuker en mooier in het begin. De zonsondergangen zijn nog roder, het water is blauwer, de kou minder erg, de herfst kleurrijker en de mensen nog socialer dan thuis. Niet hoeven denken aan die volle agenda, verplichte trainingen, bijbaantjes en financiën, maar met geld strooien zoals Zwarte Piet met pepernoten gooit en Ophra Winfrey gratis auto’s uitdeelde in haar tv-show. Doen waar je zin in hebt, wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Weer terug in Nederland besefte ik echter dat het gras hier net zo groen is als daar. Ik moet het thuis alleen soms net wat beter verzorgen, zodat het net zo groen groeit als het gras in Finland. Het is niet mijn omgeving die ervoor zorgde dat ik ben blijven hangen in die negatieve gedachten, maar ikzelf: mijn sociale vergelijkingsdrang, geldstress, een te hoge lat en het nooit helemaal tevreden zijn. Het is niet mijn huis, de universiteit of mijn omgeving die ik moet veranderen, maar mijn eigen instelling. Ik moet niet opzoek gaan naar een nieuwe omgeving, maar naar nieuwe uitdagingen en daar energie uit zien te halen. Ja, laat ik dat komend jaar maar eens gaan doen!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_759cb00513ebaa9605fdd305216647a2daf4ad31_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of5

Wie heeft er zin in sneeuw

GISTEREN

Mensen hebben jeuk deze dagen en zijn dankbaar wanneer ik ze voorzie van een goed advies. De eikenprocessierups verliest weer wat haren en hierdoor is Nederland in rep en roer. Ik begin zelf in de loop van de week ook te krabben. Over mijn hele lichaam heb ik jeuk.

Natuurlijk weet ik precies wat ik moet doen. I just practice what I preach. Dus bij aankomst thuis neem ik meteen een allergie tablet en smeer mezelf in met koelzalf. Buiten is het 36 dragen en het lijkt alsof Holland in brand staat. Wat een hittegolf zeg. Ik moet denken aan een bekende waarvan de dochter vandaag trouwt. Stel je toch voor dat ze besluiten om buiten te gaan zitten en de taart smelt, de make up van de bruid blijft niet zitten, de jurk is te warm en de hele tuin staat vol met eikenbomen. Het zal toch niet he? Ik hoop dat ze een weddingplanner hebben ingeschakeld die alles tot de puntje heeft uitgedacht. Houden weddingplanners ook rekening met het weer? En de eikenprocessierups? Hopelijk hebben de gasten geen jeuk opgelopen. Stel je voor dat de bruiloft in de soep is gelopen. Denk je dat ze een koud buffet en waterijsjes hebben gekregen? Ik ben benieuwd hoe het allemaal is gegaan. Ik ga me nu even insmeren met koelzalf. Even afkoelen.

Geniet van het warme weer, wie heeft er zin in sneeuw?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

Michiel Geurtse

Labeltjes in lingerie

GISTEREN

Onlangs las ik een stuk in de krant over een student die ‘onzichtbare’ lingerie had bedacht. Man als ik ben, dacht ik uiteraard aan een doorzichtige slip. Maar dat schijnt weer anders te heten volgens de Dikke van Hunkemöller.

Lingerie in verschillende huidskleuren die niet zichtbaar is door je broek of rok. Dus een soort van 50 shades of strings zeg maar. Wel handig want hoe vaak zie je wel niet dat de onderbroeklijnen dwars door de bokse schijnen. Of kan je door een linnen broek van een kilometer afstand al zien dat je collega een bloemetjesonderbroek draagt, of dat de billen van je buurvrouw duidelijk vrij van stof zijn. Nee, heren, niet (door)schijnheilig doen! Eerlijk zeggen hoe vaak je dit gezien hebt en elke kerel die hier een getal lager dan tien opnoemt, liegt dat hij barst! Of zijn vrouw zit naast hem tijdens het lezen van deze column.

Mannen lijken totaal geen last hebben van ijdelheid betreffende ondergoed. De bouwvakkerdecolleté, stukken omhoog stekend onderbroek en tarzanslips zo oud dat de gaten erin vallen, lijken bij hen eerder mode te zijn dan een gênants iets. Bij vrouwen is het echter wel een dingetje, lijkt het.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Leonie Jacobs

Likeability of6

"Ik geniet van de trein"

GISTEREN

“Ik geniet van de trein”.
Met m’n ogen dicht wacht ik ondergronds op de trein naar Eindhoven, en ik geniet.

Ik sta namelijk op station Delft. En op station Delft voel je precies wanneer de trein eraan komt. Een hele rustige koele wind begint steeds harder te blazen over het station, doordat de trein de tunnel in komt rijden. Ik voelt de wind steeds harder en harder over mn gezicht glijden tot ik uiteindelijk mijn ogen weer open doe en de trein voor me langs rijdt, en ik kan instappen.

Er is een grote groep Nederlanders die het gek vind als ik zeg “Ik geniet van de trein”. Die groep reist niet graag met de trein omdat ze waarschijnlijk een auto voor de deur hebben staan. Die auto staat er bij mij niet. Door een hele milde vorm van epilepsie mag ik niet autorijden.
Ik vind dat helemaal niet erg want voel me thuis in de trein. Bij lange ritten naar bijvoorbeeld mijn ouders in Drenthe neem ik chips en cola mee, kijk ik een Netflix film, en doe ik net alsof ik gewoon thuis op de bank zit. Op de bank thuis zou ik alleen wel mijn schoenen uittrekken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_fe31bf7ce7794ea961cbef13c04e0829e8f3e58d_avataruser_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of5

Pak je podium

25 JUN 2019

Soms moet je hard zijn tegen jezelf, als een moeder die haar kind toespreekt omdat ze het beste wenst voor haar nakomeling.

Iedereen wil het beste voor zichzelf, maar soms moet je jezelf overwinnen om dat beste te bereiken. Jezelf toespreken, wat is het dat je belemmert of stoort. Wat irriteert je zodanig dat het je dwars zit? En hoe zorg je dat je deze ergernissen wegneemt? Vaak heb je de sleutel in je eigen hand, want niemand kan dat beter bepalen en uitstippelen dan jijzelf.

Terwijl we vaak wijzen naar de ander vergeten we dat we zelf op het podium staan. Hey jij speelt de hoofdrol, dus shine bright like a diamond. Makkelijker gezegd dan gedaan toch? Maar het is wel de waarheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_886c0411eea920a8972a7180ae28f745590b6a2b_avatar

pen icon

Toon Broekhuisen

Met je tijd mee

25 JUN 2019

Met je tijd mee

Wij bejaarden worden in de (sociale) media vaak ‘rare gekkies’ genoemd, omdat we niet de hele dag bezig zijn met digitale apparaten.
“Je gaat niet met je tijd mee”, zeggen ze dan.
Maar als ik tijdens het reizen met het openbaar vervoer om me heen kijk, zie ik:
- Mensen in strakke spijkerbroeken waarvan de broekzakken uitpuilen vanwege de digitale apparaten die ze vrijwillig met zich meeslepen en waar ze veel geld voor hebben betaald.
- Mensen met snoertjes uit hun oren die met luide stem tegen hun mobiele telefoon aan het praten zijn.
- Mensen met witte pijpjes uit hun oren die voor zich uit staren en ongecoördineerde lipbewegingen maken.
- Mensen in de metro die met zijn allen naar hun mobiele telefoon zitten te kijken en totaal afgesloten zijn van hun omgeving.
- Mensen aan wie je op straat de weg wilt vragen, maar die je, vanwege de snoertjes uit hun oren, niet kunt aanspreken.
- Mensen die foto’s van zichzelf maken, in hun nakie, met gekke maskers gefotoshopt of met een close-up van hun geslachtsdelen en dat op internet met de hele wereld ‘delen’.
- Mensen die buitenshuis internetbankieren omdat de banken dat zo graag willen.
In een rijdende tram of erger nog: in een wiebelende bus.
Op een mobiele telefoon met een piepklein toetsenbordje en een piepklein beeldschermpje met een draadloze internetverbinding die regelmatig wegvalt.
Of “gezellig” op een terrasje in de zon.
Met het gevaar dat, als je langs een winkel loopt, die winkel met reclameboodschappen zomaar op jouw telefoon in kan breken, zelfs als hij uitstaat.
Is dat wat ze bedoelen met “met je tijd meegaan”?

Maar ik heb goede hoop.
Want zodra de mensen in de gaten krijgen hoe raar het er allemaal uitziet, zullen ze heus wel tot inkeer komen.
De gettoblaster is tenslotte ook uit het straatbeeld verdwenen.
En dan zal blijken dat die ‘rare gekkies’ hun tijd juist ver vooruit waren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Neziha Durmus

Likeability of3

Ga je land opbouwen!

25 JUN 2019

Gevlucht voor de dienstplicht voor IS of voor Assad? Dacht je dat alles in Europa geregeld zou zijn voor een gemakkelijker leven?

Het blijft mij in ieder geval verbazen dat de dienstweigeraars een status krijgen. Het lijkt wel of 90% gevlucht is om een de dienstplicht te ontvluchten. Wordt er dan niet geweigerd om TEGEN IS te vechten? Ondertussen worden er wel militairen uit Nederland, België, Duitsland en Turkije heengezonden omdat zij niet voor hun eigen vaderland wilden vechten.

Verlang je dan niet terug naar je eigen land, je eigen gewoonten en gebruiken?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Jennifer Halfmouw

Likeability of5

Wat als je geen kantoor heb....

24 JUN 2019

Het warme weer treft ons allemaal, de een zoekt de verkoeling in het drinken van water de gehele dag door. Al moet je dit dan op te koop toe nemen dat de wc dan je grote vriend wordt. En voor die wc tijd, is eigenlijk niet echt tijd. Het betekend soms een wc zoeken, en dan nog te bedenken dat niet alle wc's zijn even schoon..
Dan zoekt de ander de oplossing in verkoelende kleding, oeps werkkleding je heb geen keus en moet dat warme pak toch weer aan. Over verkoelende stof heeft je werkgever niet nagedacht.. Even overweeg ik om de schaar erin te zetten, maar denk dat mij dat niet in dank wordt afgenomen. Toch die schaar maar weer in mijn zak steken.
Die verkoelende bak met water, wordt neergezet om de voetjes in te doen. Aan het eind van de dag staat de er een bak met kokend water, waar geen voet is in geweest. En met veel pech is de bak omvergelopen.. Dat wordt dweilen en het is al zo warm.
Ook die airco is ver te zoeken... Dat kimaatbeheer, is meer tropische regenwoud weer.

Dan toch die ventilator kiezen als verkoeling, je hangt hem aan de computer en dan loop je weg. De rest van de dag zie je de ventilator niet meer.
De uren gaan voorbij en de patiënten hebben het ook warm, de uren gaan voorbij en die klanten willen hun veranda, huis etc..af... De uren gaan voorbij en nog steeds geen kantoor gezien met ventilator in het usb poort, verkoelende voeten badjes... Nee niks van dat. De uren gaan voorbij en tijd om naar huis te gaan, je pakt de bus om vervolgens de trein te pakken in Utrecht centraal...
En dan leer je pas wat echt warm is, om vervolgens als warme sardientjes in de trein te staan. Het enige wat je dan nog kan doen, houd het hoofd koel maak je niet te druk, beweeg vooral niet, produceer ook zelf geen extra warmte.
Bij thuiskomst neem ik een duik met mijn kleren aan in het zwembad van mijn kinderen. Om vervolgens de rest van de avond minder productief te zijn, als normaal. Dan kunnen we morgen weer zo warme werkdag aan.
Zo komen we allemaal die warme werk dagen wel door.

Veel warme groet IC kinderenverpleegkundig I. O

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_6c9f51b2a9500e5bd30ac84b0fe14babe00db517_avatar

pen icon

Nikki van den Berg

Likeability of5

Coolcat is niet Cool!

24 JUN 2019

Coolcat is niet Cool!
Van kleins af aan is mijn dochter van 9 jaar al een echte fashionista. Ze volgt de mode op de voet en heeft een neus voor alles wat hip en cool is. Haar favo shop is dan ook al jaren De Coolcat. Coolcat staat voor felle kleuren, stoere prints, destroyed details, dat alles afgemaakt met een vleugje blingbling. Kortom in mijn ogen een tikkeltje ordinair, maar in mijn kleindochters ogen het Walhalla. Zal ook wel ietwat met de generatiekloof te maken hebben
Anyway een groter cadeau dan shoppen bij De Coolcat is er niet volgens dochter. Vlak voordat ze jarig is, staat er dan ook heel groot op haar verlanglijstje: COOLCAT CADEAUBONNEN! De grote dag breekt aan en de hele dag straalt ze. Ze heeft namelijk aan heel veel mensen een cadeaubon gevraagd en het bezoek heeft er gul gehoor aan gegeven.
Hoe sneu is het dan ook als slechts enkele weken later het bericht komt dat Coolcat failliet is verklaard. Uiteraard in de eerste plaats voor iedereen die er werkt of een andere verbintenis heeft met Coolcat, anders dan dat je er graag komt shoppen. Maar ook voor degenen die waardenbonnen hebben. Zo blijkt als ik met mijn dochter bij de kassa van Coolcat sta. Want ondanks dat de winkels gewoon open zijn, de cadeaubonnen nemen ze niet meer in ontvangst.
Gewoonweg oneerlijk, vind ik dat. Zo niet Cool van Coolcat, aldus mijn dochter. En daar ben ik het volledig mee eens!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_f470a06dc79438459e071cdb34add0a8a3d16667_avatar

pen icon

Marieke Vos

Likeability of5

Wisseltruc?

24 JUN 2019

Mijn donkerblonde haar, blauwe ogen en zachte g verwijzen niet direct naar exotisch bloed. Toch overweeg ik weleens Derek Bolt van Spoorloos in te schakelen. Met zijn vermogen biologische ouders vanuit de verste uithoeken te herenigen met smachtende adoptiekinderen vindt hij vast ook mijn echte familie.

Het gezin waarin ik ben opgegroeid, mijn vlees en bloed? Met een gezinsfilosofie die eruit bestaat niet naar elkaar om te kijken en allereerst het eigen vege lijf te redden kan dat niet waar zijn. Hoop ik soms dat het niet waar is.

Ik denk dat er ergens iemand rondloopt van begin veertig die immaterieel en materieel pakt wat ze pakken kan. Zonder om te kijken naar wat ze aanricht.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Mike Bodde

Likeability of6

Betutteling

24 JUN 2019

Drink veel water en vergeet je oma, kind of hond niet!

Wat mij opvalt is dat bij elk klein ding er een organisatie is die ons vertelt wat we moeten doen. Is het omdat wij te dom zijn om zelf te beseffen dat we water moet drinken en niet de hele dag in de zon moeten gaan staan dansen? Of vinden wij het gewoon fijn om betutteld te worden?

“Let op het wordt warm, drink veel water.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8c676d82091697b1e64218dde747010b1d2ef859_avatar

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Goed? Fout? Goed fout!

24 JUN 2019

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de loftrumpet wordt gestoken aangaande het afblazen van een vergeldingsactie van de VS tegen Iran. Dat de Donald applaus verwacht omdat hij om humanitaire redenen NIET ging bombarderen, omdat 150 mogelijke doden buitenproportioneel veel zouden zijn, tegen 1 neergehaalde drone. Ondanks het likkebaardende verzoek van Mike Pompeo en John Bolton, haalde hij 10 minuten voordien de vinger van de knop. Het ging dus niet fout, het ging nog maar net goed. Bijna fout is niet fout, dus helemaal goed. Maar net goed is ook helemaal goed. Maar goed, hij tweette dat naar buiten. Kijk hem humaan zijn. Chapeau! Maar de bewieroking viel tegen.

Dat het propaganda is van een kaliber waarmee spindoctors als Raspoetin en Goebbels kunnen wedijveren is klaar. Maar het is alsof een kind een koekje wil omdat het NIET stout is geweest. Alsof je een agent een beloning vraagt, omdat je NIET te hard reed. Het is natuurlijk controversieel, maar een collectieve voorstelling van straffen bij slecht en belonen bij goed gedrag deelt de progressieve Nederlander toch wel met de conventionele Amerikaan. En afgezien van het schenken van een muur aan Mexico, kan Trump niet van nog meer altruïsme beticht worden. Dus kan het, dat bij weinig blijk van goed gedrag en dus de daarbij behorende beloning ontberen, dan maar wordt gevraagd om beloning van niet fout gedrag.

Als je niets doet, doe je ook niets fout. Of goed. Dus is de logische reactie neutraal. Geen straf, geen beloning. Het wordt raar als je ook beloning wilt omdat je iets fout had kunnen doen, maar niet hebt gedaan. Niet door rood licht? Geen boete. Maar ook geen pluim. Niet een hengelaar te water geduwd? Geen beloning, ook al had je het kunnen doen. Niemand op zijn muil geslagen? Prima, maar geen joet als loon, ook al had ie erom gevraagd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lollike
user_1e61e0d62c9c08e4e3b9ad68734decb16e68ca30_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

pen icon

Sanne de Ruijter

Likeability of6

Lieve Maarten

24 JUN 2019

Lieve Maarten,

Dit weekend heb ik niet de beschikking gehad over een tv. Jouw sprong in het water heb ik dus gemist. Nu moet ik toegeven dat zwemmen ook niet echt mijn ding is hoor. Elke zondagochtend in het zwembad veeg ik de tranen van mijn kroost weg, omdat ze de strijd voor hun A-diploma weer aan moeten gaan. Een uur lang ploeteren en wat heb ik dan een medelijden met ze.

Zelf ben ik ook alles behalve een zeemeermin! Met de temperaturen van deze week zoek ik echt wel wat verkoeling, maar als het water tot het niveau van mijn knie stijgt, ben ik al dik tevreden. En bij het woord zwemmen denk ik al snel aan die vrouw met een grote haak die mij als een spartelende karper richting de kant trok. Zwemles beschouw ik nou niet als mijn leukste herinnering. Het liefst bleef ik aan de kant wachten tot het uur voorbij kroop.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_94c460a2a458d6c8c10f902ad7c0e2bd8e0bc754_avataruser_e4db4489cdc8fe59db7df6c962a59726bf5a603f_avatar

pen icon

Eline ten Pas

Hey manfiguren in de kroeg

23 JUN 2019

Waarschuwing: hier wordt gegeneraliseerd.

Sorry voor de man die wel zijn handen thuis houden kan. Ik spreek over mannen in het algemeen, want de dader van bilknijpincidenten verdwijnt vaak in de menigte. Is het onbeheerste drang tot aanraking? Een overweldiging aan testosteron? Of is het stoer doen voor hun testosterongenoten? Ik weet het niet.

Onlangs in de kroeg voelde ik een hand op mijn billen die kort maar krachtig samenkneep. Ik merkte bij mezelf op dat ik het niet eens zo gek vond en niet gelijk reageerde. Is er een punt bereikt van gewenning en acceptatie? Dat kan en mag niet zo zijn, dacht ik, semi-stoer, bij mijzelf. Ik verzamelde mijn moed, raapte mijn (figuurlijke) ballen bij elkaar en draaide mij om. Voorzien van een bozige blik in mijn ogen. Daar staat een groepje van zes jongens onschuldig te wezen. Opeens werd mijn bozige blik een wat machteloze hopeloze blik. Twaalf ogen tegen twee, dit is niet eerlijk natuurlijk. Van die twaalf ogen, waren er twee van de dader en de andere tien ogen wisten wie de dader was. Obviously geen fair game.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Ella

Dragostea Din Tei

23 JUN 2019

Die warme zomerdagen achterin de volgepakte auto. Op weg naar het mooie zonnige Italië. Een toren gemaakt van kussens, de snoepzak, de spelletjes en niet te vergeten de walkman. Allemaal essentieel voor een perfecte autorit, die leidt naar een vakantie vol mooie herinneringen.

Eén van deze herinneringen is mijn doorgedraaide obsessie met één bepaald liedje. 'Doorgedraaide obsessie?', ja zeker. Mijn vader brandde cd’tjes met daarop een aantal van mijn favoriete liedjes van dat moment. De koptelefoon was over mijn oren geklemd en mijn walkman lag in mijn handen. Nummer vier begon af te spelen en de eerste melodieën van Dragostea Din Tei toverden een grote glimlach op mijn gezicht. De volle drie minuten genoot ik van mijn favoriete liedje. Drie minuten genieten was niet genoeg, dus ik speelde het liedje keer op keer opnieuw af. Mijn ouders en broer die ook in de auto zaten, konden ook keer op keer meegenieten van mijn nieuwe favoriete nummer. Ik zong namelijk elke keer volop mee, in mijn eigen versie van het nummer dan, aangezien het een Roemeens liedje is.

Tot op de dag van vandaag, elke keer wanneer ik het liedje hoor, zing ik weer vol vreugde mee. Als een klein kind voel ik mij dan. Zomerkriebels verzamelen zich in mijn buik en de herinneringen flitsen door mijn hoofd. Zomer, jeugd, blijdschap.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

‘Pensioendeal’ is feitelijk ‘AOW-leeftijd-deal’

23 JUN 2019

Iedere werknemer in Nederland werkt ongeveer één dag in de week voor zijn arbeidspensioen. Dat is veel geld, desondanks hebben vele werknemers chronische desinteresse voor hun eigen pensioenvoorziening. Dit vanwege de associatie met ‘oud’ en ‘ingewikkeld’ en dat klopt. Ons ‘beste pensioenstelsel ter wereld‘ levert momenteel een pensioen van 70 procent van het middelloon op, wat neerkomt op 40 procent van het laatstverdiende salaris.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben 1,3 biljoen euro in kas, en momenteel komen er meer premies binnen dan er aan pensioen uit gaan. De rendementen bedragen circa zeven procent. Toch zegt het kabinet dat de pensioenfondsen weer moeten gaan korten.

Dat is raar, want Frankrijk heeft geen pensioenfondsen. Toch ontvangt de Franse werknemer uit de staatskas 60-84 procent van het laatstverdiende salaris op 60 jaar (!) of eerder na 40 dienstjaren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Magriet Hockelmann

Likeability of6

Grootmoedige held

22 JUN 2019

Jij ontroert en steelt harten. Jij verbindt en verbroedert. Jij bent emotie en geluk. Jij inspireert en iedereen, stugge Fries of niet, maakt een diepe buiging voor je prestatie. Jij had het geluk dat je kanker hebt overleefd. Jij bent niet van deze planeet en je spieren zijn van staal. Jij zwemt en at pizza.

Achter het woord grootmoedig in de Dikke van Dale hoort jouw naam te staan. Jij hebt een droom voor anderen en zet daarbij je talent in. Op die manier hoop je mensen een grote kans op geluk te geven met een behandeling die voor hen werkt. Jouw dankbaarheid voor het leven wil je delen.

‘Je geneest niet van kanker omdat je positief denkt, of omdat je vecht. Je kunt er niks tegen doen. Ik heb puur geluk gehad.’ - Maarten van der Weijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avataruser_569c13ffba442ac6acb6b8dd17201a6b07876715_avatar

pen icon

Henny A.J. Kreeft

En nu mijn pensioen

22 JUN 2019

De kogel is door de kerk: het pensioenakkoord is ondertekend. Van die ellende zijn we dus nu ook weer af. Maar zoals zo vaak, zit er altijd een addertje onder het gras.

Ja, ik weet, ik ben een eeuwige zeur, maar dit dossier speelt me al een tijdje parten. Aangezien de overkant van de grote wateren bang is voor groeivertraging en wij in Europa de economische groei en de inflatie willen aanwakkeren, hebben ze beiden bedacht dat de geldpolitiek versoepeld moet worden met nog een lagere rente. En daar zit nu net de kneep; aangezien de gelden van de pensioenen voor een groot deel belegd worden om nog meer geld binnen te halen en een lage rente is daar wel handig bij. Maar daarentegen staat tegenover dat de pensioenfondsen ook toezeggingen hebben gedaan richting werkenden en gepensioneerden en deze toezeggingen worden berekend tegen de actuele rente, die laag staat. Nu kunnen de pensioenfondsen op dit moment niet zoveel, daar de lage rekenrente de waarde van de toezeggingen opjaagt, die dan weer gecompenseerd moet worden door verhogende beleggingen. Echter daarbij is nu toch een grens bereikt: de premies staan op recordhoogte met al jaren bevroren pensioenen.
Het akkoord was juist bedoeld om de pensioenen weer te laten stijgen, maar Europa zou hier best wel eens voor kunnen gaan liggen.

Is alles nog wel betaalbaar en kan er nog van alles misgaan, vraag ik me de laatste dagen weer af. Eerst was er de euforie over een akkoord wat na negen jaar onderhandelen, nou ja, onderhandelen, bereikt was en nu komt dit weer.
Als dit niet snel opgelost wordt, zijn de werkenden die binnenkort met pensioen gaan echt de Sjaak, want de pensioenen kunnen niet naar omhoog bijgesteld worden, de rekenrente is te laag, en een akkoord is er dan wel, maar zonder blije gezichten. Alleen D66 heeft in ieder geval de champagne reeds door de keel laten glijden … proost !

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of5

Seats 2 (M)eat

22 JUN 2019

Bam! Onzacht land ik tegen een pilaar. “Kejje nie oikijke, rund?!”, hoor ik nog. Tja, ik had het kunnen weten. Steunberen horen vandaag de dag blijkbaar tot de Orde der Beschermde Rundersoorten. Ik overwoog nog als reactie het geluid van een koe na te doen, maar besluit om in plaats daarvan op zoek te gaan naar de oorsprong van het geknor (hint: zet de eerste letters van elk woord van de quote achter elkaar).

Een houten aanschuiftafel op een terras, met aldaar mister X, zittend achter een laptop. Dat het meubilair van een restaurant al lang niet meer bedoeld is als “seats 2 eat”, is inmiddels een waarheid als een koe. Het traditionele kantoor heeft afgedaan; terrasjes zijn de nieuwe werkplekken geworden. Nog even en je avondje uit eten wordt verstoord door zo’n werkpaard dat vraagt of het wat zachter kan, omdat dat niet op zijn werk kan concentreren.

Deze mister X is inmiddels al een stap verder. Hij heeft namelijk op tafelhoogte een voedingskabel over het voetpaadje gespannen. De situatie doet denken aan een kwajongensstreek, waarbij een ijzerdraadje tussen twee begrenzingspaaltjes van een fietspad wordt gespannen, in de hoop dat een fietser ertegen aanrijdt en van zijn fiets wordt gelanceerd. De kabel eindigt in een stopcontact van het restaurant. In de voeding van het restaurant is meneer hoegenaamd niet geïnteresseerd, als zijn laptop maar stroom krijgt. Conclusie: stop contact. Niet mee praten, doorl… eh, omlopen (want als ik doorloop, lanceer ik wellicht de laptop van mister X).

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0e68ca9e96bdebc72595c43dfebe6e41fefbcd3b_avatar