Even serieus… de populist

Harrie 17 mei 2019

Rutte in paniek. Hij was helemaal van de leg af want stel zei hij dat Baudet met Forum de grootste partij van Nederland werd. Wat moesten de andere landen dan wel niet denken en dan zou hij dat "moeten "uitleggen hoe een Nexit-partij gewonnen heeft. Terwijl Baudet helemaal niet voor een Nexit is, maar voor samenwerking tussen landen.

Dus even serieus … denkt Rutte nu eens niet dat half Nederland hem als grootste gevaar ziet voor onze democratie en dat juist hij wordt gezien als de grootste populist. Want als we Rutte moeten geloven, gebeurt er niets in Europa zonder hem, Macron en Merkel.

En nu? Forum zou wel eens de grootste worden en dan? Wie vertegenwoordigd hij dan? Hoe moet het dan met zijn ambities in Europa?
Ja, ik zou ook slapeloze nachten krijgen als mijn baantje op de tocht kwam te staan. Maar in zijn geval zou ik toch wel een beetje zelfreflectie toepassen. Want de kiezer heeft gelijk meneer Rutte. U wilt een debat met Baudet. Waarom? Omdat u het gepeupel wilt overtuigen dat u het beste bent wat Nederland heeft en alleen u de Nederlandse belangen verdedigt? Neerkijken op het volk, zoals u deed op de Engelsen die een brexit willen, heeft ook bij menigeen hier zijn uitwerking gehad.

In reactie op de vraag van de journaliste in Nieuwsuur of hij bij het lezen van de boeken die Baudet geschreven heeft ook interesse heeft in de mens Baudet, antwoordde hij: ,,Ik zal de boeken doorbladeren en kijken of hij iets gebruiken kon.”
Hij bedoelde eigenlijk te zeggen dat hij opzoek gaat met zijn “team” naar jeugdzonden en uitspraken waarop hij Baudet zou kunnen “pakken”.

Als ik Baudet was zou ik Rutte vragen of hij weleens gekeken heeft naar de documentaire van hoe de EU tot stand is gekomen en welke idealen men toen had. Ook in de documentaire is te zien wie de echte macht heeft als het erop aan komt in Europa en gaat bij hem dan ook niet een lichtje branden waarom Forum de grootste zou worden bij verkiezingen.

Want laten we eerlijk, objectief en ff serieus zijn. Als een lid van het Europarlement na 5 jaar weet te vertellen dat hij en zijn honderd koppige fractie maar mooi hebben bereikt dat de patatten die we eten een bepaalde bruine kleur moeten hebben en dat dat hun grootste verdienste is na 5 jaar zitting in het parlement?
Kinderachtig voorbeeld? Het parlement naar beneden halen? Welnee, zo zijn er nog wel tig voorbeelden.

Als Rutte nog steeds denk dat hij het beste is voor Nederland na al die jaren. Eventjes … serieus?