Bedankt Duncan!

Seth Nolten 22 mei 2019

’…93 points for Sweden, and that means that the Netherlands wins!’

En terwijl dat gezegd werd, door de slecht acterende presentatoren, sprongen 2 meiden van hun stoel. Als 2 gillende keukenmeiden omarmden ze elkaar en sprongen wat in het rond. De hele zaal keek hun kant op, met wat afstandelijk lachende gezichten.

Het was niet heel anders dan op tv te zien was. Duncan die juichend omhoog sprong, terwijl de rest van de artiesten als boeren met kiespijn zaten te lachen. Behalve IJsland dan natuurlijk, met hun emo-achtige stijl en Palestijnse vlaggen (in Israël). Daarnaast was Oekraïne er ook niet bij om de overwinning mee te vieren; zij trokken zich terug vanwege ‘politieke redenen’.

Maar, heeft Nederland nou wel eerlijk gewonnen…? Het gerucht gaat al jaren rond dat Eurovisie corrupt is, maar dat zijn we dit jaar vergeten. En dan ook nog te bedenken dat het festival volgend jaar in Nederland is. Het kost meestal rond de 10 tot 30 miljoen euro, waarvan AVROTROS, NPO en de NOS het grootste deel zullen moeten betalen. Dat betekent maar één ding: bezuinigingen! Voor Duncan en Nederland is Duncans overwinning geweldig, maar het zou me niet verbazen als sommige medewerkers van deze bedrijven niet meer zeker zijn van hun baan. Hoe meer werkende mensen, des te minder geld voor de omroepen.

Wat is Eurovisie toch een feest! Verder heb ik geen haat naar Eurovisie hoor. Wel ben ik zeer hypocriet. Bij elke finale zit ik aan de tv vastgeketend, met het geluid zo hard mogelijk zonder dat mijn ouders er gek van worden (wat vrij zacht is). En daar zit ik dan, op de hoek van de bank. Mijn mobiel in m’n ene hand, en wat chips in de ander. Terwijl ik zingend in een Whatsappgroep met wat anderen Armenië zat te prijzen en San Marino af zat te kraken, werd door een paar mensen geappt hoe corrupt Eurovisie is. ‘Maakt niet uit, het is gewoon leuk ☹’ appte ik vervolgens.

En nu zit ik een hele column te schrijven over het onderwerp dat ik eerst probeerde te ontwijken. Gelukkig ben ik niet zo hypocriet als anderen, die zodra Nederland niet wint Eurovisie corrupt vinden, maar dat vervolgens vergeten als Nederland wint. Dan vind ik mezelf toch echt meevallen. Maar goed, ik zal maar stoppen met zo’n enorme party killer te zijn. Gefeliciteerd Duncan! Na 44 jaar heb je Nederland eindelijk weer eens laten winnen. Ik ben zeker trots, en kan niet wachten tot volgend jaar, wanneer we een ander land financieel dood kunnen maken!