Antisemitisme

Jan Bakker 25 mei 2019

Felix Klein roept Duitse joden op om uit veiligheidsoverwegingen niet meer overal in Duitsland een keppeltje te dragen. Hij is nota bene de speciale regeringsgezant, die zich bezig moet houden met het bestrijden van antisemitisme! De wereld op zijn kop!

In allerlei Europese landen neemt het aantal geregistreerde incidenten van antisemitisme jaarlijks toe. Veelal wordt deze stijging gekoppeld aan de spanningen tussen Israël en de Gazastrook. In mijn ogen is dit een nogal luie en afleidende constatering. Jodenhaat bestaat namelijk niet pas sinds de oprichting van de staat Israël. Sla er de geschiedenisboeken maar op na en het aantal pogroms, zoals de georganiseerde moorddadige aanvallen op joden ook wel genoemd worden, zijn talloos.

In de middeleeuwen vonden diverse massamoorden plaats op joden in Europese steden. Vanuit zowel christelijke als islamitische hoek. Altijd vond men wel een reden om een joodse gemeenschap in een bepaalde stad uit te moorden. Het waren de moordenaars van Jezus Christus, ze zouden de veroorzakers zijn van de pestepidemie in de middeleeuwen, later zouden ze medeverantwoordelijk zijn voor de overgave van Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kortom antisemitisme steekt door de eeuwen heen telkens weer de kop op.

Steeds weer lijken antisemieten een verklaring te zoeken om hun haat te rechtvaardigen. De westerse wereld staat bekend om zijn tolerantie. Het moet alleen nog eens gaan leren, dat we niet tolerant hoeven te zijn tegen intolerantie. Dat nu een regeringsgezant van een land zegt dat het beter is om op bepaalde plaatsen het keppeltje maar af te zetten is bizar.

Dat het gebeurt vanuit een land dat de Holocaust organiseerde maakt het ronduit schokkend. Niet het keppeltje moet af, maar de antisemieten moeten worden aangepakt.