Animal Liberation Forum

Cale columns 22 mei 2019

Dat vraag ik u af. Of u bij het napluizen van kiesprogramma’s en stemwijzers erachter komt dat je blijkbaar heel anders denkt dan dat je dacht. En dat je bij het ene uiterste vergoeilijkend handelt en het ook wel enigszins waar vindt, maar vervolgens bij het andere uiterste hetzelfde gedrag vertoont. Nogal onlogisch lijkt het. En, weer vergoelijkend, ook wel logisch.

Er word al gezegd dat je logaritmes je beter kennen dan jij zelf. Maar als dat zo is, dan is het een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek de afweging maken en stemmen. Om vervolgens, want qua logaritme bewegen we net zo ritmisch asymmetrisch en aritmisch mee, een dag later alweer spijt te hebben van je uitgebrachte stem. En dat geldt niet alleen voor de kiezer maar ook voor de gekozene.

Neem nou ( the names have been changed to protect the innnocent) T & T. Oftewel of teOrwell Napoleon en Snowball. Die vinden dat je niet vóór een grote allesbepalende macht moet gaan, maar liberaal en dus individualiserend moet zijn. Dat kun je vinden en in je programma zetten. Vervolgens ga je in je vrije tijd wat dagdromen over individualisering, vindt je dat die te ver is doorgeslagen, heeft geleid tot een maatschappij die onwenselijke normen en waarden heeft opgeleverd en vindt je dus eigenlijk dat die maatschappij weer terug moet naar de wensen van jou als individu. Als dat kan gebeuren dan is de omkering kompleet, want dan heb je dus toch die allesbepalende ene grote macht. En daar was je in je programma op tegen.

Dan kun je nog zeggen dat het elkaar niet uitsluit en dat je privé andere denkbeelden kunt hebben dan in je werksfeer, want we zijn nou eenmaal mensen. En alle mensen zijn gelijk. Zelfs is het zo dat sommige mensen nog meer gelijk zijn…

Is het wel handig om te kijken op de stemwijzers en programma’s of jij iets goed of ruk vindt? Zou het niet beter zijn als je niet in het stemhokje de afweging maakt, maar eerst naar je innerlijke stem luistert. En niet een beweging/partij/groep zoekt en die navolgt, maar een beweging kiest die past bij wat jij vindt?

Iedereen mag het in dit land zelf beslissen. We zijn geen Animal Farm. Maar als je iets vindt en de mogelijkheid hebt om invloed uit te oefenen, doe het dan. In Animal Farm kon het niet. In landen die daarmee werden geduid kon/kan het ook niet. Nu is het natuurlijk zo dat dat makkelijk gezegd is en dat je er zelf moet zijn geweest om te kunnen oordelen.

Aan de andere kant: als je er oordeelt, ben je er geweest…