Aan de wijn

Mirjam Rienstra 23 mei 2019

Oan ‘e wyn

Het zijn vaak rare namen die mensen voor hun huis bedenken: Ons plekje, Zilvermeeuw, Sa hiene we’t tocht…. Waarom noemt iemand zijn huis ons plekje? Omdat het hun plekje is. Een huis met de naam Zilvermeeuw staat op Vlieland of Terschelling en Sa hiene we’t tocht is het huis van mensen die precies zo wonen als ze het altijd al gedacht hadden. Sa hiene we ’t tocht is fries voor zo hadden we het gedacht. Jaja, ik spreek vloeiend fries!

Laatst ontdekte ik in het dorp waar ik werk een huis met een opmerkelijke naam. Ik stel me zo voor dat het er reuzegezellig is. Als je binnen komt, krijg je gelijk een glaasje wijn in je handen gedrukt. Het lijkt me hét verzamelpunt voor moeders uit het dorp die hun kinderen op school hebben gebracht en ouden van dagen die van hun pensioen genieten.

Het huis heet Oan ‘e wyn en, even voor de niet-Friezen onder de lezers: dat is Fries voor Aan de wijn.

Kun je je voorstellen wie zijn huis zo noemt? Het kan niet anders dan dat er in dit huis wijn wordt gedronken en niet zo’n beetje ook. Ik bedoel maar, ik drink ook graag een wijntje, maar nog nooit heeft ook maar één haar op mijn hoofd eraan gedacht mijn huis Aan de wijn te noemen. Ik krijg van wijn na een glaasje of drie steevast hoofdpijn en als ik echt wil drínken-drinken, drink ik liever bier. Ik heb overigens nog nooit een huis gezien met de naam aan het bier maar dat terzijde.

Het zullen heel sociale drinkers zijn die in dat huis wonen, zeker geen anonieme alcoholisten. Nee, mensen die hun wijn én hun liefde voor wijn willen delen met de buitenwereld. Gulle mensen dus. Het is dus ook niet verwonderlijk dat er geen teken van leven te bekennen is in dit dorp. Het kan niet anders dan dat dit huis in deze straat het gezelligste huis van het hele dorp is. En het zal niet lang meer duren voor er aan de gevel van de buren een bordje hangt met de naam Tsjoch.

Tsjoch, dat is Fries voor Proost.