Zwart gat

Paul Wijnhoven 16 apr 2019

Groot nieuws afgelopen tijd: Er is eindelijk een foto gemaakt van een zwart gat in de ruimte. Einstein had dus toch gelijk dat ze bestaan.

Dit was mij echter al jaren langer bekend, vooral de dames blijken ze te hebben in hun hand, alles wat je er in stopt komt er meestal aan de andere kant weer uit als schoenen, tassen of kleding!

Feit is dat dit ‘zwarte gat’ op zo’n 55 miljoen lichtjaar van de aarde staat. Even een eenvoudig simpel rekensommetje: de snelheid van het licht is 300.000 km per seconde, een uur is dus 60×3000000 = 18000000 miljoen km maal 24 = 432000000 km per dag. Per jaar is dit 9500 miljard km. Maal 55 miljoen = 522500000000 of zoiets km. Kortom, beetje ver weg, zelf Max Verstappen komt maar een klein stukje.

We staan er niet bij stil maar wij zijn zelf nog geen speldenprik in vergelijking met het immense heelal. De zon staat op 260 miljoen km afstand (relatief best kort). Het licht van de zon doet er 12 minuten over om de aarde te bereiken. We kijken dus als het ware terug in de tijd. Dichterbij is de maan, slechts 384.400 km, maar wat moet je er trouwens? Er is daar geen WIFI en geen McDonalds.

Grote vraag die velen bezig houden is toch altijd weer: Is er meer leven in het heelal? Tot op heden is daar nog geen enkele aanwijzing voor gevonden. Marsmannetjes bestaan niet. Wel hebben we een ruimtevaartuig genaamd: Voyager de ruimte ingezonden in de jaren 70. Nu pas heeft deze ons eigen zonnestelsel verlaten. Aan boord een plaat met onze positie van de aarde en een soort langspeelplaat met muziek en andere aardse dingen.

Hopelijk dat er geen vijandige buitenaardse beschaving ons komt opzoeken die ons wellicht een lekker hapje vindt? De nodige zwarte gat grappen zijn ook niet van de lucht. Binnenkort een anti zwart gat demonstratie, een roetveeg gat en een regenboog gat. Maar hoe je het ook bekijkt: het blijft geklets in de ruimte…