Zonder vliegen wordt vrijwilligerswerk onmogelijk

Tessa Stuijt 30 apr 2019

Het milieu gaat kapot aan vliegreizen en de CO2 die daarmee uitgestoten wordt. Of ze nou spotgoedkoop zijn of niet. Maar we maken niet alleen vliegreisjes voor ons eigen plezier, we vliegen ook de wereld over om anderen te helpen in de vorm van vrijwilligerswerk.

Op mijn 16e kreeg ik de kans om in de Filipijnen vrijwilligerswerk te doen in een kindertehuis, Batang Pinangga. Hier wonen 36 misbruikte, mishandelde en verwaarloosde kinderen. Drie weken lang hebben wij de kinderen van het kindertehuis en op straat geholpen en ondersteund. Eén van de activiteiten die we ondernomen hebben is de straatkinderendag. Met een grote bus haalden we kinderen van de straat op, die we vervolgens meenamen naar Batang Pinangga. Daar keken we een film, waarna ze werden verzorgd in de vorm van een douche, knipbeurt en schone kleding. De dag werd afgesloten met een feestmaaltijd waar rijkelijk van gesmuld werd. Na het eten moesten we de kinderen weer naar de straat brengen. Bij de speeltuin werden ze opgehaald door de ouders. Althans, dat was de bedoeling. Vijf kinderen hebben twee uur lang gewacht op hun ouders, maar deze zijn nooit komen opdagen. Deze ervaring vergeet ik nooit meer.

Stel je nou eens voor dat het je ontzettend moeilijk wordt gemaakt om te vliegen. Of zelfs onmogelijk. Want met de boot of trein naar de Filipijnen is geen optie. Mensen met een vrijwilligershart zullen het waarschijnlijk dichter bij huis zoeken. Maar wie zorgt er dan voor de kinderen op de Filipijnen? Wordt de inzet van vrijwilligers dan alleen voor rijke landen? Daar zou de wereld ook niet beter van worden.

Daarnaast heeft de gemiddelde Nederlander niet eens genoeg vakantiedagen om zo een lange reis af te leggen met de trein of boot. Dat zou betekenen dat al het vrijwilligerswerk gaat afhangen van gepensioneerde ouderen, maar vooral van studerende jongeren, die tevens al onder grote studiedruk staan.

Juist de mensen die onze hulp zo hard nodig hebben, worden de dupe van ons besluit om minder te vliegen. Denk hier dus goed over na voordat je alle vliegtuigen wegstemt.