Vrouwenvoetbalpraat

Aliene Boele 17 apr 2019

Toen ik op de basisschool zat, bestond het leven uit een aantal zekerheden. De dag begint om 08.45 uur, op dinsdag heb je gym en op alle dagen – behalve woensdag dan, wat een feestdag was dat – ben je na 15.15 uur uit. Als je goede cijfers haalt ben je een nerd, wie lelijke kleren draagt is een loser en als je mee wilt doen met voetballen moet je een jongen zijn.

En waar je verwacht dat de gemiddelde mens in de jaren na de basisschool zelf gaat nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, blijkt het idee dat mannen zoveel beter in voetbal zijn hardnekkig overeind staan. Dat wilde ik graag ontkrachten en dus pakte ik dit wetenschappelijk aan met, jawel, een experiment.

Met één vrouw en vier mannen keek ik de wedstrijd Ajax Juventus van de Champions League. Eén man was voor Juventus, wij vrouwen waren voor Ajax en drie mannen zeiden dat ze geen voorkeur hadden maar dat ze verwachtten dat Juventus zou winnen.

Het startsignaal klonk, de wedstrijd begon. Ruim negentig minuten keek ik naar voornamelijk huilende mannen op het veld. Een aantal spelers heb ik meer op de grond zien liggen dan op hun benen zien staan. En wat bleek? Ajax was by far beter. Met overtuiging wonnen ze de wedstrijd die precies zo verliep als wij vrouwen hadden voorspeld: eerst komt Juventus op een voorsprong, daarna maakt Ajax ze in.

Conclusie: onze intuïtie klopt. Wij vrouwen hebben dit door. Wij snappen de psychologie achter de wedstrijd, voelen aan wat er gaat gebeuren. Oké, het duurde na de rust vier minuten voordat ik doorhad dat de spelers van helft waren gewisseld. Maar ondertussen kan ik je met bierviltjes wel precies uitleggen hoe buitenspel werkt en wanneer punten dubbel tellen.

Het voelt een beetje als een thuiswedstrijd om dit te schrijven als vrouw. Maar het idee dat mannen beter zijn in voetbal dan vrouwen moet echt van tafel. Niet dat ik een of andere gendergoeroe ben, maar alsjeblieft juffen en meesters van de basisschool: geef die jongens eens een springtouw mee en laat de meiden een balletje trappen. Dan doen we komende Champions League mannen tegen de vrouwen. Kijken wie er dan nog de meeste praatjes heeft.