Technologie voor kwaliteit van leven

Liz Langenberg 15 apr 2019

Kwaliteit van leven, wat is dit nu eigenlijk?
Ik heb Google er even op na geslagen en wat zegt Google:
“Kwaliteit van leven is het functioneren van een persoon op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve evaluatie daarvan.”

Goed dat weten we nu. “Subjectieve evaluatie”, dus je persoonlijke mening en gevoelens.
Wat voor de één kwaliteit van leven betekent, kan voor de ander dus een bar slecht leven betekenen.

Wel is er een aantal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Denk bijvoorbeeld aan:
• Inkomen, werk en opleiding
• Geslachtsverschillen, hier is een onderzoek naar gedaan, en daaruit kwam naar voren dat mannen over het algemeen een betere kwaliteit van leven hebben
• Vergrijzing
• Chronische ziekte.

De kwaliteit van het leven zou dus het beste zijn bij mannen van middelbare leeftijd met een goede opleiding een hoog inkomen en zonder chronische ziekte.
Dit is alleen net niet de groep waar ik het met jullie over wil hebben.

Ik wil het hebben over vergrijzing in Nederland. Want dat Nederland vergrijst is wel bij iedereen bekend.
Maar wat betekent dit nu voor deze doelgroep? En wat kunnen wij hiermee?

Vergrijzing is niets meer dan het ouder worden van de bevolking. Dit ouder worden brengt lichamelijke problemen met zich mee. Want hoe ouder je wordt hoe meer ongemakken je gaat ervaren. Maar dat is niet het enige ouderen worden steeds eenzamer op het sociale vlak. De sociale kring waarin zij zich bevinden wordt naarmate ze ouder worden steeds kleiner. Dit heeft onder andere te maken met het minder goed naar buiten kunnen, minder activiteit verrichten of mensen in de omgeving die overlijden.

Ik denk bij het kopje ‘sociaal’ direct aan social media en dus aan Smartphones en iPads. Hoe mooi is het bestaan van de iPad voor de ouderen van nu. Hij is makkelijk in gebruik en op internet zijn er dan ook veel tips te vinden over de keuze van een iPad voor ouderen en het gebruik ervan. Ik vind dit een perfect voorbeeld van technologie die de kwaliteit van leven vergroot bij ouderen.

Ze kunnen zo toch contact blijven houden met familie en kennissen waar zij niet meer op visite kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan videobellen.

Dus weet je al jaren niet wat je, je opa of oma moet geven voor zijn/haar verjaardag? Koop dan met de hele familie een (tweedehands) iPad. Of misschien heb je zelf nog wel een oudere versie in de kast liggen waar je niets meer mee doet?

Zonde? Welnee zonde is boter op je kont smeren en droog brood eten.