Nog één keer, Willie?

Daniëlle Luksen 24 apr 2019

Vroeger vierde ik graag Koninginnedag. Ik vermaakte me uren op de matjesmarkt en we hebben zelfs een keer zelf op een matje onze spulletjes verkocht. Gekleed in het oranje slenterde ik door de straten op zoek naar het mooiste speelgoed: barbies, paarden en knuffels. Op het plein in de stad was het een drukte van jewelste en na een drukke dag matjes kijken, kwam ik voldaan thuis en genoot ik direct van mijn nieuwe aankopen.

Ook vandaag de dag vier ik graag Koninginnedag, al heeft het natuurlijk wel een andere naam gekregen zes jaar geleden. Al voor de zesde keer vieren we de tot ‘Koningsdag’ omgedoopte feestdag. De dag waarop we het staatshoofd eren en begeren. En misschien wel belangrijker: het is een dag waarop we vrij zijn van school en werk, waarop we (te) gekke festivals bezoeken en waar we van onze tweede(-derde?, – vierde?)hands spulletjes afkomen door op de matjesmarkt de beste plek te claimen en onze volledige inboedel uit te stallen. En niemand laat zich op deze dag tegenhouden door een echte Hollandse regenbui.

Toch merk ik dat veel mensen niet kunnen wennen aan de nieuwe naam van deze nationale feestdag. Behalve dat veel Nederlanders niet kunnen wennen aan de nieuwe naam en datum, kunnen toeristen dat ook niet. Elk jaar op de dertigste van april bezoeken tientallen toeristen ons land die Koninginnedag willen bijwonen, niet wetende dat dat niet meer bestaat.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle mensen die op de dertigste jarig zijn en tot zes jaar geleden konden zeggen dat ze op Koninginnedag hun verjaardag vieren. Gelukkig hangt mijn lieve opa nog elk jaar trouw de vlag uit op 30 april. Is het niet voor het staatshoofd, dan is het wel voor zichzelf.

En hoe komt dat nou? Misschien kon Willem zichzelf niet helemaal vinden in de term ‘koningin’. Ergens begrijp ik dat wel, maar dat betekent niet dat het Nederlandse volk, een groep gewoontedieren, kan wennen aan zo’n verandering. Wennen aan een nieuwe naam en nieuwe datum voor deze nationale feestdag is nou eenmaal lastig. Omdat ik, en velen met mij, niet kunnen (lees: willen) wennen aan de nieuwe naam en datum, wil ik Willem één ding vragen: Lieve Willem, zullen we alsjeblieft weer een keertje Koninginnedag vieren op 30 april? Dat lijkt me namelijk erg gezellig.

Alvast bedankt!