Depressief door de depressie kennistest van NPO

Debbie Tesselaar 18 apr 2019

“..depressie is maar een tijdelijk probleem.” Ik knipperde even met mijn ogen. Zei hij dat nu echt? Persoonlijk kijk ik eigenlijk niet naar programma’s omtrent depressie, juist door dit soort opmerkingen. Meneer werkte bij 113 zelfmoordpreventie. Een anonieme noodlijn voor mensen die omgaan met depressie, zelf of via vrienden/familie. Hij zou toch beter moeten weten.

Om zijn volledige zin te parafraseren: “Zelfmoord is een eeuwige oplossing, terwijl depressie maar een tijdelijk probleem is.” Nog steeds zit ik vol verbazing over deze uitspraak na te denken. Zelf vecht ik al een jaar of 10 tegen mijn chronische depressie, dysthyme stoornis. Ik heb overwogen zelfmoord te plegen, legale euthanasie uitgezocht, iemand van een brug gekregen die er zelf een einde aan wilde maken, ik heb een zelfmoord-bekentenis gehoord nog voordat het daadwerkelijk was gebeurd, ik heb toegekeken hoe mensen woedend en vloekend zelfdoders als egoïsten aanschrijven en alleen maar kunnen balen dat ze hun bestemming niet bereiken en iemand gekend die het wel was gelukt.

Alles omtrent dit onderwerp ligt mij aan het hart. Elke dag vecht ik weer tegen mijn depressie, tegen die mensen die het als onbelangrijk of flauwekul zien en tegen lukrake uitspraken. Dan komt er zo’n zogenaamde kenner over depressie hiermee. Mijn persoonlijke mening is dat dit niet helpt om depressie als een serieuze en dodelijke ziekte te zien, want depressie is niet ‘maar een tijdelijk probleem’, althans niet voor de meeste mensen. De opmerking is een van de vele die goed lijken, maar eigenlijk onder water fluisteren: ‘dus stel je niet zo aan, get over it’. Meneer de kenner op tv bij de depressie kennistest, dacht u na over deze opmerking voordat u het zei? Hoe kleinerend, denigrerend en kwetsend uw opmerking kan zijn?

Vanavond huil ik mezelf sinds tijden weer in slaap, omdat ik niet af kom van een ‘tijdelijk’ probleem. Vanwege het vooruitzicht dat mijn depressie een zeer grote kans heeft nooit meer weg te gaan. Vanwege uw opmerking dat ik zo heb opgevat dat ik dus eigenlijk alleen maar faal. Dus, dank u wel, meneer de kenner op tv, u heeft met die ene opmerking van een seconde niet alleen mij pijn gedaan, maar met mij vele anderen.

Ik heb een depressie waar ik elke dag mee vecht en het is geen tijdelijk probleem, het is een serieuze ziekte.