Zomertijd!

Wouter ter Horst 21 mrt 2019

We gaan de klok weer verzetten. Dat uurtje vooruit (of was het achteruit?) is voor velen een wake-up call. Waar dikke truien en lange broeken het lichaam nu nog bedekken, kunnen binnenkort de bikini en zwembroek uit de kast. HELP! Het is bijna zomer. Waarom heb ik tijdens die lange winter te veel gegeten en te weinig gedaan? Snel weer naar de sportschool en aan een (crash)dieet beginnen.

Ho! Stop!

Wacht even!

Zeker, een paar weken streng zijn voor jezelf zal resultaat geven. Je valt waarschijnlijk af, voelt je fitter en bent trots op jezelf. Je krijgt de complimenten dat je er goed uit ziet, en zeg nou zelf, wie is daar niet gevoelig voor?

Maar dan komt na de zomer de wintertijd en laat je de teugels vieren. Geleidelijk verval je in je oude patroon. Voor je het weet doe je niets meer aan sport, en kun je volgend voorjaar opnieuw beginnen. Pak het dit keer anders aan. Sport je nu helemaal niet? Begin dan met 1 keer per week iets doen. Kies wel iets uit dat je denkt leuk te vinden. Op termijn is dat een stuk makkelijker vol te houden. Eet je nu té vaak té veel? Maak met jezelf de afspraak dat je nog maximaal 1 keer per week ‘ongezond’ eet. Drink je nu 3 dagen per week alcohol, Laat dan eens een keer de fles dicht op vrijdag of zaterdag. Je hoeft je echt niet te schamen als je ’s avond thee neemt in plaats van een wijntje.

Voor je het weet is die kleine wijziging routine geworden. Dát is het moment om nog een dag in te plannen dat je sporten. Je gaat nog bewuster op eten en drinken letten. Op die manier kunnen jij én je omgeving langzaam wennen aan jouw nieuwe leefstijl.

In de huidige tijd willen we alles snel, snel, snel. Binnen 6 weken een sixpack, snel 10 kilo afvallen. Allemaal leuk, maar neem nu eens écht de tijd. Verander je leefstijl. Ga niet voor die kortetermijnoplossing, kies voor blijvend. Gebruik je gezond verstand en leef bewuster. Elke keer een klein stapje. Doe je dat, dan is het voortaan voor jou altijd zomertijd.

En voor degenen die zich ieder half jaar afvragen of de klok voor-of achteruit gaat. De klok gaat in het voorjaar vóóruit. Nu jij nog.