Voetbal, liefde en haat

Mats van Doornik 10 mrt 2019

Voetbal is een verbindende sport. Denk maar eens aan betaald voetbalclubs of het Nederlands elftal. Als er een doelpunt wordt gemaakt, vliegen mensen elkaar in de armen. Ook de mensen die elkaar niet kennen. Er heerst zoveel harmonie wanneer er gescoord wordt.

Recht daartegenover staat de haat en nijd voor de tegenstander. Een groot deel van de supporters wenst de tegenstander liever vandaag dan morgen de dood toe. Ik denk hierbij zelf direct aan de verhouding tussen Feyenoord en Ajax.

Als er een wedstrijd op het programma staat tussen deze twee kemphanen, komt steeds weer de discussie op gang of er nou wel of geen uitsupporters bij mogen zijn. Het verbod op uitsupporters is in 2009 ingevoerd. Na rellen en spreekkoren kwam het verbod. Ondertussen, tien jaar later, is het verbod er nog steeds. Ajax wil echter dolgraag dat het verbod wordt opgeheven, waar Feyenoord nog wat terughoudend is. Ajax heeft dit al aangekaart bij de KNVB, maar ze krijgen hier geen toestemming voor.

Hier valt veel voor te zeggen. De mensen die tegen de uitsupporters zijn, zijn bang dat de geschiedenis zich zal herhalen. Wie zit te wachten op wéér knokpartijen en wéér ongeregeldheden in en rond het stadion. Daarnaast is het de laatste keer ook fout gegaan toen er Ajaxsupporters in het Feyenoordstadion waren. Het was de bekerfinale in 2014. Ajaxsupporters gooiden vuurwerk op het veld. Het veld raakte beschadigd en dat terwijl er nog een hele wedstrijd in het verschiet lag. De competitie was ook nog niet afgelopen en Feyenoord had nog een aantal thuiswedstrijden.

Ik ben zelf ook een groot fan van Feyenoord, maar bij dit soort ongeregeldheden denk ik zelf altijd: ‘Waar komt de haat en nijd voor elkaar vandaan?’ De supporters van de tegenstander hadden net zo goed je aardige buurman kunnen zijn of één van je collega’s waar je op vrijdagmiddag graag een biertje mee drinkt. Misschien heb je wel dezelfde interesses als de supporter van de tegenstander. Maar omdat hij slechts verschilt op één vlak: de voetbalclub waar iemand fan van is, gun je hem de dood?

Hoezo kunnen we elkaar niet de hand schudden na een wedstrijd en de ander verder succes wensen? Als 6-jarig jochie bij de F’jes hebben we dit toch al geleerd? Waarom kunnen volwassen kerels dit dan niet?