Lezerscolumn

pen icon

Joël

Onbegrip, woede en verdriet.

19 MRT 2019

Onbegrip, woede en verdriet zijn de 3 emoties
de 3 emoties waarmee ik dit plaats.
Waarom, waarvoor en wie zijn de 3 vragen
de 3 vragen waarmee ik dit plaats

Waarom?
Ik begrijp niet waarom iemand die goedkeurt
Ik wordt boos als men het woord God gebruiken om dit goed te praten
Ik wordt verdrietig om het feit de waarom vraag altijd beantwoord met woorden zonder betekenis.

Waarvoor?
Ik begrijp niet waarvoor en niemand dit mij dit verantwoorden kan
Ik ben boos om het feit men zegt oog om oog, tand om tand. Alsof wij allen niet een fout begaan tegenover onze medemens door onze menselijkheid.
Ik huil om het feit dat onschuldige mensen die misschien mijn vrienden of broeders hadden kunnen worden in de toekomst door haat mij zijn ontnomen

Wie?
Ik kan niet bevatten dat wie dan ook voor mij of wie dan ook durft te bepalen dat mijn leven op deze aarde voorbij is.
Ik kook vanbinnen dat er mensen bestaan die hiertoe in staat zijn en hier nog trots op kunnen terugkijken.
Mijn hart huilt om het feit dat een mensenleven minder waard is dan een persoonlijke emotie.

Ik laat een traan voor een ieder die zijn leven verloren is.
Een ieder waarvan zijn leven tot een einde is gekomen door
de beslissing van een ander.

Mijn woorden zullen bij de een onder het kader begrip vallen en bij de ander onder het kader onzin. Dat is uw goed recht.
Maar mijn vraag aan een ieder van u is:

Hoeveel is een mensenleven voor u waard?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Wouter de Wijs

Likeability of6

Het mooiste meisje van de bus

17 APR 2019

De dagelijkse commune naar werk: velen mensen kijken hier tegenop. Ik ben hier zeker geen uitzondering op. Tot die ene dag. Ik zag een meisje met een fel rode jas wachten op dezelfde bus als ik. Flirten is leuk, zeker in de ochtend; dus ik probeerde oogcontact te maken met haar. Fileflirten is een bekend fenomeen, maar ik vind dat we dit ook meer in de bus en trein moeten doen. Het maakt die anders zo saaie ochtend een stuk leuker! Bovendien fleurt het iedereen op.

Een volgende dag merkte ik dat het meisje met de rode jas er weer stond. Op de een of andere manier was ik door haar geïntrigeerd en kon ik het niet laten telkens een blik te werpen. Mooie lange blonde haren, donkere ogen welke zich verschuilde achter een donker brilmontuur. Ik merkte dat ik steeds vaker oogcontact probeerde te zoeken, maar gehaast wegkeek op het moment dat ze daadwerkelijk terugkeek. Althans, ik weet niet of ze mijn richting op keek, want ik zorgde ervoor dat ik op tijd de andere kant op keek.

Gedurende de maanden werd ik meerdere malen verrast door het meisje met de rode jas. Als een soort warme deken viel het telkens over mij heen op de momenten dat onze paden elkaar kruisten. Inmiddels was het voorjaar aangebroken en realiseerde ik me dat ik haar al een tijd niet gezien had. Ik begon mij af te vragen hoe het met haar ging. Grappig eigenlijk, want ik heb haar verder nooit gesproken. Had ze nog steeds dezelfde baan, werkte ze nog in Utrecht of ging ze met de fiets? Ik merkte dat ik me betrokken voelde te weten of alles goed met haar ging. Ik verlangde naar die donkere ogen, het plezier van idee dat ik met haar aan het flirten was. Ik miste haar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_5c9fc7c23d8101ef3988c2c4ecac8763faa787dc_avataruser_23b066993d24af0e943a153b7473e61d177f8b09_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avataruser_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avatar

+100


pen icon

Aliene Boele

Likeability of5

Vrouwenvoetbalpraat

17 APR 2019

Toen ik op de basisschool zat, bestond het leven uit een aantal zekerheden. De dag begint om 08.45 uur, op dinsdag heb je gym en op alle dagen – behalve woensdag dan, wat een feestdag was dat – ben je na 15.15 uur uit. Als je goede cijfers haalt ben je een nerd, wie lelijke kleren draagt is een loser en als je mee wilt doen met voetballen moet je een jongen zijn.

En waar je verwacht dat de gemiddelde mens in de jaren na de basisschool zelf gaat nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, blijkt het idee dat mannen zoveel beter in voetbal zijn hardnekkig overeind staan. Dat wilde ik graag ontkrachten en dus pakte ik dit wetenschappelijk aan met, jawel, een experiment.

Met één vrouw en vier mannen keek ik de wedstrijd Ajax Juventus van de Champions League. Eén man was voor Juventus, wij vrouwen waren voor Ajax en drie mannen zeiden dat ze geen voorkeur hadden maar dat ze verwachtten dat Juventus zou winnen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_7860b9b4bffec08598526ba04b872ce182cea210_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Race tegen de klok

17 APR 2019

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat. Het is een race tegen de klok. Mijn leven lijkt net een reis op een sneltrein. Het gaat supersnel van halte naar halte op reis naar de eindbestemming.

Ben ik de enige die dit zo ervaart? Of is het echt waar wat ze zeggen dat hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Ik weet nog dat als kind dat de tijd zo langzaam kon gaan, vooral de zondagen.
De zondagen herinner ik me als de dag van gisteren, want die waren zo saai. Overdag leek een dag een eeuwigheid en s’avonds was er geen bal op tv.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je vertrouwd raakt met je omgeving en je een vaste routine hebt, wat vaak het geval is bij de wat oudere mens dat de tijd sneller lijkt te gaan. Kinderen hebben vaak veel nieuwe indrukken en dit vertraagd de tijd. Kunnen jullie het nog volgen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Erwin Troost

Kind van vandaag

17 APR 2019

Lieve jeugd, je mag twijfelen. Onzekerheden bieden meer mogelijkheden dan dat je één zekerheid hebt. Je mag nee zeggen in deze wereld. Je hoeft niet te staren op een elektronisch apparaat, omdat anderen dit doen. Je mag sociaal zijn, richting aangeven in het verkeer. Jij mag dat bepalen voor de veiligheid van jezelf en een ander. Scholen dragen niet altijd bij aan de psychologische, filosofische, economische en het seksuele leven, zoals dat geleefd dient te worden. Al zijn er mooie richtlijnen om van te leren.

Wat maakt jouw kleren jou? Een uniform maakt je tot wat je bent. Een pak, stewardessenoutfit, militair, punker, kassière, sporter, prinses, Moslima, maar daaronder zijn we allemaal gelijk. De één heeft borsten, de ander een piemel, maar onder jouw outfit is er geen bewijs van geloofsovertuiging of cultuur. Jij bent dat prachtige lichaam. Helemaal los van jouw geaardheid ben jij mens. Een geweldig, fantastisch mens.

Er zullen levenslessen op jouw pad komen, zoals wie voorop de feiten loopt hoeft er nooit achteraan te rennen of als je een probleem hebt met een ander dan heb jij een probleem en niet de ander. Wees daarom zelf de oplossing in deze wereld. Mensen zijn zoals de bomen en de bloemen. Ook zij groeien. Zij hebben zon, zuurstof en water nodig en als ze niet buigen dan breken ze.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rick Neijssen

Boodschap van een oude dame

16 APR 2019

Hier lig ik dan als zwaar gehavend dier in het centrum van de stad. Zware complicaties bij een operatie om in medische termen te blijven. Helaas ben ik niet alleen zwaar verminkt maar ben ik dankzij de complicaties ook veel van mijn sieraden kwijtgeraakt. Wetenschappers hebben zich al over mijn toestand gebogen. Het staat vast dat er nog veel operaties zullen volgen die nog jaren zullen duren en ondanks al die operaties zal ik nooit meer die dame worden die ik ooit was. Nu wil ik u niet langer lastig vallen met mijn tegenspoed. Vooral niet in een periode die in het teken staat van dood en herrijzenis. Ik wil toch het symbool blijven van hoop. Vanaf het moment dat mij situatie echt kritiek werd heb ik ook mooie dingen mogen ervaren. Mijn volk dat de laatste maanden steeds meer uit elkaar dreigde te vallen leek weer eenheid te vormen. Als een persoon brachten een rivier van tranen voort. Arm en rijk stonden niet meer tegenover elkaar maar rijk maakte zelfs een gebaar voor de gehele natie. Hoog en laag treurden op dezelfde manier. Zelfs de regeringsleiders van Amerika en Rusland toonden hun emoties. Blijf deze tekenen van verbintenis vasthouden en mijn lijden zal niet voor niets zijn geweest.

Laten we optimistisch blijven. Ik ben ervan overtuigd dat ik zal herrijzen. Anders maar met dezelfde bezieling. Kom op ziekenbezoek en kom vooral als ik weer ben opgelapt. Ik zal u ontvangen met alle liefde en genegenheid waarmee ik de afgelopen jaren ben gevuld en vervuld. Wees dan een heel klein beetje nederig en ik laat weer het mooiste licht over u schijnen.

Salut

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sander van den Broek

Likeability of6

Ajax

16 APR 2019

Ik zie hem nog zo door de aula van mijn middelbare school lopen: Ajax. Een klein mannetje met een grote bek en een seizoenkaart van Ajax. Ajax en ik spraken elkaar niet vaak. Soms kwamen wij elkaar tegen via onze vrienden op school, maar een hechte band hadden wij niet. Dat kwam natuurlijk omdat ik mij thuis voel in De Kuip en Ajax niet.

Tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid gingen mijn gedachten uit naar Ajax. Hij zal nu ergens in de veertig zijn, wellicht een vrouw en kinderen hebben en waarschijnlijk nog steeds een seizoenkaart. Misschien was hij die avond zelfs in het stadion. Tijdens de wedstrijd was er eigenlijk maar één ding dat mij bezig hield: Hoe heet Ajax eigenlijk? Ik kon er maar niet opkomen. Niet tijdens de wedstrijd en ook in de weken daarna niet.

En ik weet het nog steeds niet. Ik ben erachter gekomen dat ik van (steeds) meer mensen alleen nog maar de bijnaam ken en niet meer hun echte naam. Vooral van de mensen uit mijn jongere jaren. Dat wordt geheid een drama bij de volgende schoolreünie. Ga ik ze dan uit voorzorg maar ontlopen of sla ik het begroeten meteen over en vraag direct: Hoe is het met jou?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_6d6bf4febb7b0ed6edccc20609c88b0f6dd205c1_avataruser_df6f43b2d2be2066574dd1ddb12ec119b51fefb8_avatar

pen icon

Jasper

Likeability of3

Machteloos

16 APR 2019

Onrecht. Ik kan er niet tegen. Als iemand me vroeg waar ik een hekel aan had, was het onrecht. Was inderdaad. Het is niet zo dat ik het ben gaan accepteren. Maar met onrecht kun je iets. Het belangrijkste is dat ik kan optreden. Me bemoeien met de situatie. Invloed uitoefenen op wat er onrechtmatig gebeurt. En er past een emotie bij. Ik kan er boos om worden, of eigenwijs gevonden worden.

Maar ik heb de afgelopen weken geleerd dat er nog iets ergers is. Ik moest eraan denken toen ik gisteren de vlammen uit het dak van de Notre-Dame in Parijs zag komen. Veel mensen stonden te kijken. Om te zien wat er gebeurde. Zonder de mogelijkheid in te grijpen. Invloed uit te oefenen op wat daar gebeurde.

Machteloos.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_8026a7d0b9e97fdf76f5672174b005b8f9b668e7_avatar

pen icon

Paul Wijnhoven

Likeability of5

Zwart gat

16 APR 2019

Groot nieuws afgelopen tijd: Er is eindelijk een foto gemaakt van een zwart gat in de ruimte. Einstein had dus toch gelijk dat ze bestaan.

Dit was mij echter al jaren langer bekend, vooral de dames blijken ze te hebben in hun hand, alles wat je er in stopt komt er meestal aan de andere kant weer uit als schoenen, tassen of kleding!

Feit is dat dit 'zwarte gat' op zo'n 55 miljoen lichtjaar van de aarde staat. Even een eenvoudig simpel rekensommetje: de snelheid van het licht is 300.000 km per seconde, een uur is dus 60x3000000 = 18000000 miljoen km maal 24 = 432000000 km per dag. Per jaar is dit 9500 miljard km. Maal 55 miljoen = 522500000000 of zoiets km. Kortom, beetje ver weg, zelf Max Verstappen komt maar een klein stukje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Maria van den Braak

Likeability of6

Waar is de bijsluiter?

16 APR 2019

Wanneer je bij de drogist pijnstillers koopt, of een ander vrij verkrijgbaar zelfzorggeneesmiddel, zit hier standaard een bijsluiter bij met informatie over welke stoffen het bevat en wat de (bekende) bijwerkingen zijn. Aan de kassa wordt door de medewerk(st)er nog eens uitgelegd hoe het middel te gebruiken en wat de eventuele risico's zijn.

Dit in schril contrast met de informatie die wordt verstrekt bij vaccins. Daar zit helemaal geen bijsluiter bij en informatie over welke inhoudsstoffen erin zitten krijg je ook niet te horen. Uiteraard begrijp je dat het vaccin tegen bijvoorbeeld pokken het betreffende virus bevat, maar daarnaast zitten er nog allerlei "hulpstoffen" in, aluminium en kwik onder andere. En deze middelen worden dus rechtstreeks in de bloedbaan gespoten!

Dit betekent dat vaccins direct organen en hersenen bereiken en het lichaam weinig kans bieden om schade te voorkomen. De enige optie is om te proberen de schade zoveel als mogelijk te beperken als het kwaad eenmaal is geschied. Maar zware metalen raak je niet zomaar kwijt. Bij autopsies op overleden zwaar autistische kinderen in Amerika, werden grote hoeveelheden aluminium in de hersenen aangetroffen. Deze stof hoort daar helemaal niet aanwezig te zijn. De normale hoeveelheid is nul!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_892b8570ae38932c4c31e36bbb8fb6defdcef210_avataruser_219681f24c7dc640cb5fbf3c5d1742eb2c1dfd33_avatar

pen icon

Liz Langenberg

Likeability of6

Technologie voor kwaliteit van leven

15 APR 2019

Kwaliteit van leven, wat is dit nu eigenlijk?
Ik heb Google er even op na geslagen en wat zegt Google:
"Kwaliteit van leven is het functioneren van een persoon op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve evaluatie daarvan."

Goed dat weten we nu. "Subjectieve evaluatie", dus je persoonlijke mening en gevoelens.
Wat voor de één kwaliteit van leven betekent, kan voor de ander dus een bar slecht leven betekenen.

Wel is er een aantal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Denk bijvoorbeeld aan:
• Inkomen, werk en opleiding
• Geslachtsverschillen, hier is een onderzoek naar gedaan, en daaruit kwam naar voren dat mannen over het algemeen een betere kwaliteit van leven hebben
• Vergrijzing
• Chronische ziekte.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_bdc36b3389465b17cdcfa01a2a9181d02ec21739_avataruser_1a79ffd53cadbc17d3e2a5e30e4dba9d3d0594ea_avataruser_5bc6043614dc4c5054a14ac23c8da7f04db5b7cc_avatar

pen icon

Twan van Dodewaard

Likeability of6

Noodlot

15 APR 2019

Een oud gebouw in het centrum van Parijs. Een jonge schrijver wordt rondgeleid. Hij kijkt zijn ogen uit naar de middeleeuwse pracht van de architectuur, maar ziet ook verwaarlozing. Ook Notre Dame was niet aan de revolutie ontkomen. Het was alsof Parijs zijn dame was vergeten, het gebouw leek voorbestemd steeds verder te vervallen. Uiteindelijk zouden de sloophamers komen, ruimte voor brede straten. Het deed de schrijver, Victor Hugo, pijn in het hard. Daar kon niks aan gedaan worden, er was geen interesse in de gotiek en het verre verleden waar de kerk voor stond?

In één van de torens viel Hugo's blik op letter die in de muur waren gekrast. Ananke las hij, het oud-Grieks voor noodlot.
'Wie heeft dat geschreven?'

De gids bleef hem dit schuldig. Hugo bleef met de vraag zitten, in zijn hoofd kwam een verhaal tot leven, dat zich in de gloriedagen van de gotiek afspeelde. Het werd een immens werk: De klokkenluider van de Notre Dame.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_3670aa9c7bb406fdbc927ae7879c43d0952900bf_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Sterre Nijboer

Graag drie kippen

15 APR 2019

Het wordt weer lente. Een beetje afgezaagde openingszin misschien, maar het kan geen kwaad om het even te benoemen. Niet alleen de grens van 21 maart zorgt voor vrolijke bijna-zomer kriebels, het komt vooral door de grasgroene blaadjes en roze magnoliarozen. Overal waar je kijkt is er wel iets te zien wat groeit en bloeit. Zelfs al woon je in de stad.

Niks tegen de stad hoor, maar voor mij, als student, kom ik in de lente toch thuis in een andere wereld. Vergeleken met het volgebouwde Utrecht lijkt Drenthe net een subtropisch paradijs. De bloemen en de bomen en de kalfjes en de lammetjes. Wanneer ik op vrijdagmiddag thuis (thuis) kom, moet ik altijd even lachen. Elke week weer méér kleur, vogels en vrolijkheid.

Dat is trouwens ook te merken aan mijn ouders. Bij mijn ouders zorgt de lente namelijk voor enorm veel extra enthousiasme en een plotselinge start van actieve buitenactiviteiten. Ook al laat de zon maar een paar stralen zien, de tuindeur staat weer de hele middag open. Er wordt buiten koffie gedronken en als het even kan, ook ontbeten. De kachel in het prieel is al ingeluid met een avond pizza bakken in de open lucht. En last but nog least, er moeten weer kippen komen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Ben Sloot

Likeability of5

Gletsjers of kinderen?

14 APR 2019

Gletsjers of kinderen?

De nobele drammers die zich met recht druk maken om de opwarming van de aarde krijgen steevast de vraag gesteld: ‘Welke voetafdruk laat jijzelf door je levensstijl op de planeet achter?’ Daarna volgt een litanie van vragen: hoe zit het met je autorijden? Je vliegverkeer? Je vleesconsumptie? Je zonnepanelen? Je gebruik van plastic? En zo voort.

Het is opvallend dat een toch tamelijk voor de hand liggende vraag altijd ontbreekt: hoeveel kinderen heb je? De vragensteller wil zijn handen hier kennelijk niet aan branden. De vraag komt te dichtbij voor de ondervraagde en de ondervrager riskeert een boemerang: heb je zelf geen kinderen dan?
Vroeger moest ik altijd inwendig lachen om vrouwen die zeiden dat ze ‘vanwege het milieu’ geen kinderen wilden. Ik verdacht hen ervan de eigenlijke reden verborgen te willen houden. Hopelijk wijzer geworden maar vooral door de nauwelijks voor te stellen massa poolijs en gletsjers dat onherroepelijk en met steeds grotere snelheid wegsmelt, is mij dat lachen vergaan.
Kinderen? En zo ja, hoeveel? zijn vragen die ook omwille van de opwarming van de aarde stof tot nadenken moeten zijn.
In abstracto lijkt het antwoord gemakkelijk: minder kinderen is beter voor de aarde. En ik zie de vingers meteen ook al gemakzuchtig wijzen naar ‘anderen’ in het zuiden (Afrika) en het oosten (Azië). Daar vindt de enorme bevolkingsgroei plaats, niet hier bij ons!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_8026a7d0b9e97fdf76f5672174b005b8f9b668e7_avatar

pen icon

Eva Spitty

Likeability of6

Hallo, Wij Zijn Moslims

14 APR 2019

Met mijn armen vol van het shoppen in Deventer loop ik richting huis. Op de Brink loopt een vrouw met hoofddoek naar mij toe. Ze geeft mij al glimlachend een roos. Ik bedank haar en vraag haar waar ik deze aan te danken heb.

,,Moslims worden regelmatig geassocieerd met negativiteit'', legt ze uit. ,,Wij staan hier vandaag om een positief geluid te laten horen. Daarom delen wij vandaag rozen uit.''

Ze wijst op het kaartje dat aan de roos bungelt. Er staat een tekeningetje op van twee moslims die mij met gespreide armen toelachen. Op de achterkant staat tekst en uitleg. Ze wil verder gaan met haar toelichting. Maar ik voel een mix van boosheid en verdriet opkomen. ,,Je woorden raken mij'', zeg ik. Ze kijkt me afwachtend aan. ,,Ik vind het heel mooi dat jullie hier vandaag met deze rozen staan, maar het raakt mij dat dit kennelijk nodig is.'' Ik stamel en stuntel wat, niet goed wetende wat ik met de situatie aan moet. ,,Ik zou je graag wat terug willen geven'', zeg ik uiteindelijk, ,,maar ik heb eigenlijk alleen maar wat groente en deze boom bij mij!'' Ze lacht en bedankt mij voor deze reactie op haar roos. Ik bedank haar omgekeerd voor haar gebaar en haar openheid en vervolg mijn tocht naar huis.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_219681f24c7dc640cb5fbf3c5d1742eb2c1dfd33_avataruser_fe31bf7ce7794ea961cbef13c04e0829e8f3e58d_avatar

pen icon

Hans Aniba

Buzz

14 APR 2019

De gekte die ik hier ga behandelen, viel me een paar jaar geleden voor het eerst op toen ik in mijn mooie stad achter de duinen eens achter een spuuglelijke autobus reed die was versierd met een raadselachtige tekst: HTM-Buzz.

Waar verwijst dat Buzz nou naar? Brommen? Gonzen? De moderne voertuigen van de Haagse Tramweg Maatschappij maken allicht minder lawaai dan hun voorgangers, maar de zoetgevooisde klanken van de mij zo sympathieke hommel vormen toch niet de eerste associatie die mij rond de oren zoemt, als ik achter zo’n bakbeest rijd.

Geroezemoes in de gelederen dan misschien? Gele hesjes? Aanzwellende onvrede onder het personeel? Dat is al een stuk waarschijnlijker. Maar dat ga je dan toch niet in kleuterhoge letters op de zijkanten en achterzijde van je bus, sorry: je buzz zetten? Ten slotte is het nog mogelijk dat bestuurders van dit openbaar-vervoermiddel dikwijls in kennelijke staat verkeren. Een ‘buzz’ kan immers ook verwijzen naar de gevolgen van matig alcoholgebruik (tipsy, licht aangeschoten). Opgepast: drank maakt meer kapot dan je lief is!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Theo Pepers

Hulp van buiten

14 APR 2019

Plof, de schooltas wordt op de grond achter de bank gegooid. Ze gooit haar jas over de stoel. De voordeursleutel komt op de keukentafel te liggen en de fietssleutel krijgt een plekje op het aanrecht. Die heeft ze straks nog nodig als ze moet gaan sporten.

Zelf loopt ze naar de keukenla om er wat lekkers uit te graaien. Een koekje of een snoepje. En vervolgens pakt ze nog een glas drinken. Met haar handen vol sloft ze naar de bank om zich te ontdoen van haar bontlaarsjes. Die worden achteloos onder de salontafel gegooid en ze gooit zichzelf op de bank, nadat ze de afstandsbediening van de televisie heeft gepakt.

Vastbesloten om voorlopig niet van die bank af te komen. Ze is vandaag vroeg uit school. Er is weer eens een les uitgevallen. Er is voorlopig nog niemand in huis te bekennen. Haar zusje zit nog op school. Vader en moeder zijn beiden werken en komen voorlopig nog niet thuis. Het huis is voor haarzelf. Wat ze beter had kunnen doen, is haar bureau eens een keer opruimen. Maar ja, daar heeft ze natuurlijk geen zin in. Er is zelfs geen sprake van dat ze daar zelf aan denkt. En ’s avonds komt er nog wel een vriendin om daar samen huiswerk te maken. Hopelijk stoort die er zich niet al te veel aan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Patricia Kas

Lekker reizen in de eerste klas!

14 APR 2019

Het is druk in de trein maar jij zit lekker met jouw vriendin in de eerste klas. Jullie zijn op vakantie geweest en de koffers staan voor de stoelen naast jullie met de jassen en overige bagage erop. Nog even rustig nagenieten in jullie eigen bubbel, mede mogelijk gemaakt door wijlen Steve Jobs (iPhone en Airpods).

Wreed wordt jullie droom verstoord door een vrouw die jouw vriendin aantikt, die vervolgens haar spullen weghaalt, waarna deze vrouw op de stoel naast haar gaat zitten. Deze vrouw wijst ook naar de spullen op de stoel naast je en zegt iets tegen jou. Geïrriteerd verwijder je een Airpod en hoort haar tegen een mevrouw zeggen, die jij niet ziet omdat ze al is doorgelopen, dat ze naast je kan gaan zitten.

Het moet toch niet gekker worden en je vraagt waarom die mevrouw dat zelf niet kan zeggen. Omdat ze blijkbaar niet zo assertief is als ik, krijg je als antwoord. Een keurige dame neemt plaats naast je. Gelukkig durft ze niets te zeggen over jouw koffer die nog hinderlijk in de weg staat. De vrouw naast je vriendin kijkt je indringend aan. Dat pik je natuurlijk niet en je vraagt op hoge toon of ze niet zo naar je wil kijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Erwin Troost

Mannen en hun hormonen

13 APR 2019

Ik was laatst onderweg met een mooie vriendin en haar fantastische dochters. Ik genoot van hun verbondenheid. Ieder moment nam ik intens in mij op. Dit was een gelukkige ervaring. En besefte mij dat de dochters jonger waren dan de laatste keer dat ik een vrouw lief heb gehad. Dit klinkt verkeerd, maar de laatste keer dat ik iemand liefhad en de hoop had vader te worden.

Vijftien jaar geleden raakte mijn toenmalige vriendin zwanger. Ik kocht boeken over vaderschap, richtte de babykamer in en was ontzettend trots. We kregen een miskraam. Ze zeggen dat je alles moet hebben meegemaakt in je leven. Maar dit is de enige kraam die je kan missen en niet op de markt wil hebben.

Mijn lieve vriendin verliet me. Ik helemaal emo en zo. Janken. Tien jaar later sprak ik mijn ex weer. Ik vertelde haar hoe ik er aan onderdoor was gegaan. Zij vond het vreemd dat mannen dit hadden. Het is een verlengde fantoompijn. Je zaad komt uit je pik, maar er groeit niets uit. Een soort moestuinplantje van de Appie. Ik heb geen kind op deze wereld gezet.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?