Lezerscolumn

pen icon

Anouk Vijftigschild

Likeability of6

Net lente

13 MRT 2019

“Oh, heerlijk dat zonnetje. ‘t Lijkt net lente!” kreeg ik vorige week van alle kanten te horen. Ik word altijd ongemakkelijk als ik mensen dat hoor zeggen. Ja, het lijkt inderdaad net lente, maar het IS winter, dus dat is niet iets om blij mee te zijn. Het is niet normaal dat het al zo warm is rond deze tijd en dat lijkt nog niet iedereen te beseffen.

Ik word het beu dat we steeds weer nieuwe records verbreken. Ik wil niet horen dat we vandaag de warmste dag hebben sinds 19-nog wat. Ik vind het behoorlijk verontrustend, dus nee, echt genieten van dat zonnetje doe ik niet. Ik wil zeggen: “Dat doe ik in de zomer wel”, maar afgelopen zomer was om eerlijk te zijn ook niet echt een pretje.

Desondanks is het milieu wel een discussiepuntje geworden. Ik blijk gelukkig niet de enige te zijn die zich zorgen maakt. Er zijn meer mensen die vinden dat er maatregelen moeten komen. Neem als voorbeeld de klimaatmars in Den Haag of Amsterdam. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen veganistisch of vegetarisch, wordt er meer aandacht geschonken aan slow fashion in plaats van fast fashion en wordt er meer tweedehands gekocht. Ook is zero waste in het leven geroepen. Verder zijn er nog veranderingen die minder drastisch zijn, zoals minder lang douchen, minder kleding kopen en afval scheiden.

Ik streef zelf ook naar een milieuvriendelijke lifestyle, maar ik vind het wel moeilijk om bij alles in het leven daar rekening mee te houden. Ik ga bijvoorbeeld graag op vakantie met het vliegtuig, omdat ik veel van de wereld wil zien, maar dat is natuurlijk alles behalve milieuvriendelijk. Dat is dus een dingetje waar ik tegen aan loop. In hoeverre moeten we veranderen?

Het besef van het warme weer mag misschien hier en daar ontbreken, maar het milieu ansich is wel een hot topic geworden. Het is goed dat meer mensen zich verdiepen in het zorgen van de aarde. En uiteindelijk draait het niet alleen om de toekomst van de aarde, maar ook om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Zij moeten ook kunnen genieten van het leven en het zou egoïstisch van ons zijn om dat van hen af te nemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a50e650fb2277a7bab122f94dec8179084131108_avataruser_fdce03b1a25bfedb6034d87ab19d2e017aba2012_avatar

pen icon

Marieke Vos

Wisseltruc?

GISTEREN

Mijn donkerblonde haar, blauwe ogen en zachte g verwijzen niet direct naar exotisch bloed. Toch overweeg ik weleens Derek Bolt van Spoorloos in te schakelen. Met zijn vermogen biologische ouders vanuit de verste uithoeken te herenigen met smachtende adoptiekinderen vindt hij vast ook mijn echte familie.

Het gezin waarin ik ben opgegroeid, mijn vlees en bloed? Met een gezinsfilosofie die eruit bestaat niet naar elkaar om te kijken en allereerst het eigen vege lijf te redden kan dat niet waar zijn. Hoop ik soms dat het niet waar is.

Ik denk dat er ergens iemand rondloopt van begin veertig die immaterieel en materieel pakt wat ze pakken kan. Zonder om te kijken naar wat ze aanricht.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

Mike Bodde

Likeability of6

Betutteling

GISTEREN

Drink veel water en vergeet je oma, kind of hond niet!

Wat mij opvalt is dat bij elk klein ding er een organisatie is die ons vertelt wat we moeten doen. Is het omdat wij te dom zijn om zelf te beseffen dat we water moet drinken en niet de hele dag in de zon moeten gaan staan dansen? Of vinden wij het gewoon fijn om betutteld te worden?

“Let op het wordt warm, drink veel water.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8c676d82091697b1e64218dde747010b1d2ef859_avatar

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Goed? Fout? Goed fout!

GISTEREN

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de loftrumpet wordt gestoken aangaande het afblazen van een vergeldingsactie van de VS tegen Iran. Dat de Donald applaus verwacht omdat hij om humanitaire redenen NIET ging bombarderen, omdat 150 mogelijke doden buitenproportioneel veel zouden zijn, tegen 1 neergehaalde drone. Ondanks het likkebaardende verzoek van Mike Pompeo en John Bolton, haalde hij 10 minuten voordien de vinger van de knop. Het ging dus niet fout, het ging nog maar net goed. Bijna fout is niet fout, dus helemaal goed. Maar net goed is ook helemaal goed. Maar goed, hij tweette dat naar buiten. Kijk hem humaan zijn. Chapeau! Maar de bewieroking viel tegen.

Dat het propaganda is van een kaliber waarmee spindoctors als Raspoetin en Goebbels kunnen wedijveren is klaar. Maar het is alsof een kind een koekje wil omdat het NIET stout is geweest. Alsof je een agent een beloning vraagt, omdat je NIET te hard reed. Het is natuurlijk controversieel, maar een collectieve voorstelling van straffen bij slecht en belonen bij goed gedrag deelt de progressieve Nederlander toch wel met de conventionele Amerikaan. En afgezien van het schenken van een muur aan Mexico, kan Trump niet van nog meer altruïsme beticht worden. Dus kan het, dat bij weinig blijk van goed gedrag en dus de daarbij behorende beloning ontberen, dan maar wordt gevraagd om beloning van niet fout gedrag.

Als je niets doet, doe je ook niets fout. Of goed. Dus is de logische reactie neutraal. Geen straf, geen beloning. Het wordt raar als je ook beloning wilt omdat je iets fout had kunnen doen, maar niet hebt gedaan. Niet door rood licht? Geen boete. Maar ook geen pluim. Niet een hengelaar te water geduwd? Geen beloning, ook al had je het kunnen doen. Niemand op zijn muil geslagen? Prima, maar geen joet als loon, ook al had ie erom gevraagd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

pen icon

Sanne de Ruijter

Likeability of6

Lieve Maarten

GISTEREN

Lieve Maarten,

Dit weekend heb ik niet de beschikking gehad over een tv. Jouw sprong in het water heb ik dus gemist. Nu moet ik toegeven dat zwemmen ook niet echt mijn ding is hoor. Elke zondagochtend in het zwembad veeg ik de tranen van mijn kroost weg, omdat ze de strijd voor hun A-diploma weer aan moeten gaan. Een uur lang ploeteren en wat heb ik dan een medelijden met ze.

Zelf ben ik ook alles behalve een zeemeermin! Met de temperaturen van deze week zoek ik echt wel wat verkoeling, maar als het water tot het niveau van mijn knie stijgt, ben ik al dik tevreden. En bij het woord zwemmen denk ik al snel aan die vrouw met een grote haak die mij als een spartelende karper richting de kant trok. Zwemles beschouw ik nou niet als mijn leukste herinnering. Het liefst bleef ik aan de kant wachten tot het uur voorbij kroop.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_94c460a2a458d6c8c10f902ad7c0e2bd8e0bc754_avataruser_e4db4489cdc8fe59db7df6c962a59726bf5a603f_avatar

pen icon

Eline ten Pas

Hey manfiguren in de kroeg

23 JUN 2019

Waarschuwing: hier wordt gegeneraliseerd.

Sorry voor de man die wel zijn handen thuis houden kan. Ik spreek over mannen in het algemeen, want de dader van bilknijpincidenten verdwijnt vaak in de menigte. Is het onbeheerste drang tot aanraking? Een overweldiging aan testosteron? Of is het stoer doen voor hun testosterongenoten? Ik weet het niet.

Onlangs in de kroeg voelde ik een hand op mijn billen die kort maar krachtig samenkneep. Ik merkte bij mezelf op dat ik het niet eens zo gek vond en niet gelijk reageerde. Is er een punt bereikt van gewenning en acceptatie? Dat kan en mag niet zo zijn, dacht ik, semi-stoer, bij mijzelf. Ik verzamelde mijn moed, raapte mijn (figuurlijke) ballen bij elkaar en draaide mij om. Voorzien van een bozige blik in mijn ogen. Daar staat een groepje van zes jongens onschuldig te wezen. Opeens werd mijn bozige blik een wat machteloze hopeloze blik. Twaalf ogen tegen twee, dit is niet eerlijk natuurlijk. Van die twaalf ogen, waren er twee van de dader en de andere tien ogen wisten wie de dader was. Obviously geen fair game.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Ella

Dragostea Din Tei

23 JUN 2019

Die warme zomerdagen achterin de volgepakte auto. Op weg naar het mooie zonnige Italië. Een toren gemaakt van kussens, de snoepzak, de spelletjes en niet te vergeten de walkman. Allemaal essentieel voor een perfecte autorit, die leidt naar een vakantie vol mooie herinneringen.

Eén van deze herinneringen is mijn doorgedraaide obsessie met één bepaald liedje. 'Doorgedraaide obsessie?', ja zeker. Mijn vader brandde cd’tjes met daarop een aantal van mijn favoriete liedjes van dat moment. De koptelefoon was over mijn oren geklemd en mijn walkman lag in mijn handen. Nummer vier begon af te spelen en de eerste melodieën van Dragostea Din Tei toverden een grote glimlach op mijn gezicht. De volle drie minuten genoot ik van mijn favoriete liedje. Drie minuten genieten was niet genoeg, dus ik speelde het liedje keer op keer opnieuw af. Mijn ouders en broer die ook in de auto zaten, konden ook keer op keer meegenieten van mijn nieuwe favoriete nummer. Ik zong namelijk elke keer volop mee, in mijn eigen versie van het nummer dan, aangezien het een Roemeens liedje is.

Tot op de dag van vandaag, elke keer wanneer ik het liedje hoor, zing ik weer vol vreugde mee. Als een klein kind voel ik mij dan. Zomerkriebels verzamelen zich in mijn buik en de herinneringen flitsen door mijn hoofd. Zomer, jeugd, blijdschap.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

‘Pensioendeal’ is feitelijk ‘AOW-leeftijd-deal’

23 JUN 2019

Iedere werknemer in Nederland werkt ongeveer één dag in de week voor zijn arbeidspensioen. Dat is veel geld, desondanks hebben vele werknemers chronische desinteresse voor hun eigen pensioenvoorziening. Dit vanwege de associatie met ‘oud’ en ‘ingewikkeld’ en dat klopt. Ons ‘beste pensioenstelsel ter wereld‘ levert momenteel een pensioen van 70 procent van het middelloon op, wat neerkomt op 40 procent van het laatstverdiende salaris.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben 1,3 biljoen euro in kas, en momenteel komen er meer premies binnen dan er aan pensioen uit gaan. De rendementen bedragen circa zeven procent. Toch zegt het kabinet dat de pensioenfondsen weer moeten gaan korten.

Dat is raar, want Frankrijk heeft geen pensioenfondsen. Toch ontvangt de Franse werknemer uit de staatskas 60-84 procent van het laatstverdiende salaris op 60 jaar (!) of eerder na 40 dienstjaren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Magriet Hockelmann

Likeability of5

Grootmoedige held

22 JUN 2019

Jij ontroert en steelt harten. Jij verbindt en verbroedert. Jij bent emotie en geluk. Jij inspireert en iedereen, stugge Fries of niet, maakt een diepe buiging voor je prestatie. Jij had het geluk dat je kanker hebt overleefd. Jij bent niet van deze planeet en je spieren zijn van staal. Jij zwemt en at pizza.

Achter het woord grootmoedig in de Dikke van Dale hoort jouw naam te staan. Jij hebt een droom voor anderen en zet daarbij je talent in. Op die manier hoop je mensen een grote kans op geluk te geven met een behandeling die voor hen werkt. Jouw dankbaarheid voor het leven wil je delen.

‘Je geneest niet van kanker omdat je positief denkt, of omdat je vecht. Je kunt er niks tegen doen. Ik heb puur geluk gehad.’ - Maarten van der Weijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_569c13ffba442ac6acb6b8dd17201a6b07876715_avatar

pen icon

Henny A.J. Kreeft

En nu mijn pensioen

22 JUN 2019

De kogel is door de kerk: het pensioenakkoord is ondertekend. Van die ellende zijn we dus nu ook weer af. Maar zoals zo vaak, zit er altijd een addertje onder het gras.

Ja, ik weet, ik ben een eeuwige zeur, maar dit dossier speelt me al een tijdje parten. Aangezien de overkant van de grote wateren bang is voor groeivertraging en wij in Europa de economische groei en de inflatie willen aanwakkeren, hebben ze beiden bedacht dat de geldpolitiek versoepeld moet worden met nog een lagere rente. En daar zit nu net de kneep; aangezien de gelden van de pensioenen voor een groot deel belegd worden om nog meer geld binnen te halen en een lage rente is daar wel handig bij. Maar daarentegen staat tegenover dat de pensioenfondsen ook toezeggingen hebben gedaan richting werkenden en gepensioneerden en deze toezeggingen worden berekend tegen de actuele rente, die laag staat. Nu kunnen de pensioenfondsen op dit moment niet zoveel, daar de lage rekenrente de waarde van de toezeggingen opjaagt, die dan weer gecompenseerd moet worden door verhogende beleggingen. Echter daarbij is nu toch een grens bereikt: de premies staan op recordhoogte met al jaren bevroren pensioenen.
Het akkoord was juist bedoeld om de pensioenen weer te laten stijgen, maar Europa zou hier best wel eens voor kunnen gaan liggen.

Is alles nog wel betaalbaar en kan er nog van alles misgaan, vraag ik me de laatste dagen weer af. Eerst was er de euforie over een akkoord wat na negen jaar onderhandelen, nou ja, onderhandelen, bereikt was en nu komt dit weer.
Als dit niet snel opgelost wordt, zijn de werkenden die binnenkort met pensioen gaan echt de Sjaak, want de pensioenen kunnen niet naar omhoog bijgesteld worden, de rekenrente is te laag, en een akkoord is er dan wel, maar zonder blije gezichten. Alleen D66 heeft in ieder geval de champagne reeds door de keel laten glijden … proost !

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of5

Seats 2 (M)eat

22 JUN 2019

Bam! Onzacht land ik tegen een pilaar. “Kejje nie oikijke, rund?!”, hoor ik nog. Tja, ik had het kunnen weten. Steunberen horen vandaag de dag blijkbaar tot de Orde der Beschermde Rundersoorten. Ik overwoog nog als reactie het geluid van een koe na te doen, maar besluit om in plaats daarvan op zoek te gaan naar de oorsprong van het geknor (hint: zet de eerste letters van elk woord van de quote achter elkaar).

Een houten aanschuiftafel op een terras, met aldaar mister X, zittend achter een laptop. Dat het meubilair van een restaurant al lang niet meer bedoeld is als “seats 2 eat”, is inmiddels een waarheid als een koe. Het traditionele kantoor heeft afgedaan; terrasjes zijn de nieuwe werkplekken geworden. Nog even en je avondje uit eten wordt verstoord door zo’n werkpaard dat vraagt of het wat zachter kan, omdat dat niet op zijn werk kan concentreren.

Deze mister X is inmiddels al een stap verder. Hij heeft namelijk op tafelhoogte een voedingskabel over het voetpaadje gespannen. De situatie doet denken aan een kwajongensstreek, waarbij een ijzerdraadje tussen twee begrenzingspaaltjes van een fietspad wordt gespannen, in de hoop dat een fietser ertegen aanrijdt en van zijn fiets wordt gelanceerd. De kabel eindigt in een stopcontact van het restaurant. In de voeding van het restaurant is meneer hoegenaamd niet geïnteresseerd, als zijn laptop maar stroom krijgt. Conclusie: stop contact. Niet mee praten, doorl… eh, omlopen (want als ik doorloop, lanceer ik wellicht de laptop van mister X).

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0e68ca9e96bdebc72595c43dfebe6e41fefbcd3b_avatar

pen icon

Roos Robbesom

Overtuigd van je eigen gelijk

22 JUN 2019

Iedereen kent wel iemand die een heel duidelijk standpunt of sterke mening heeft. Ik heb daar altijd veel bewondering voor, mensen die vol passie ergens over spreken en zich dusdanig kwetsbaar opstellen en de discussie met anderen aan durven te gaan. Aan de andere kant, is er ook een groep die totaal niet openstaat voor discussie. Mensen die je geen schijn van kans om ook maar je mond open te trekken, of vrijwel direct mededelen ‘niet te zitten wachten op kritiek of commentaar’.

Wanneer ik met zulke types in aanraking kom, verbaas ik me elke keer nog dat ze bestaan. Ik geef toe, discussies voeren is niet altijd even eenvoudig, al helemaal niet als je niet op één lijn kunt komen. Maar het kent zijn grenzen, voor mij althans wel.

Zo sprak ik laatst een man, die ervan overtuigd was dat vaccineren slecht was. ‘Ziektes ontstaan niet, zolang mijn kinderen maar biologisch eten.’ Oeh. Hoewel onze maatschappij veel discussies rondom de voedingsindustrie kent - zullen we het hier überhaupt ooit over eens worden – blijf ik me altijd weer verbazen hoe stellig sommige mensen kunnen zijn in hun eigen gelijk. Allereerst vroeg ik me natuurlijk af wat deze man zijn bron was, maar ik was oprecht ook wel benieuwd wat hem hiertoe bewoog. Toen ik hem vroeg of zijn kinderen dan wel vlees aten - ik verwachtte nu immers op zijn minst een veganistisch gezin, was hij verbaasd, bijna beledigd zelfs: ‘Maar natuurlijk. Vlees is hartstikke goed voor je.’ Wauw. Op zijn voorhoofd stond nog net geen grote punt geprojecteerd, mijn mening over dit onderwerp was duidelijk ongewenst.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anne Rotteveel

Stop met het beboeten van armoede

21 JUN 2019

De Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren (NVVK) gaf twee weken terug een rapport uit waarin blijkt dat mensen in Nederland méér schulden hebben, maar minder om hulp vragen.

Het kon niet beter samenvallen met de lancering van de nieuwe campagne ‘Kom uit je schuld’ van staatssecretaris van Ark (SZW). Zij start de campagne als onderdeel van de Brede Schuldenaanpak, een plan met 40 maatregelen waarmee ze de taboes rondom schulden(hulp) wil doorbreken en inzet op het voorkomen en terugdringen van schulden. Maar dit is niet meer dan een doekje om de wond mee te deppen en lost het daadwerkelijke probleem van onnodig opstapelende schulden niet op - en hier is opmerkelijk weinig aandacht aan besteed in het nieuws de afgelopen weken.

De problematiek rondom schulden(hulp) lijkt geen interessant voer meer voor de media. Jesse Frederiks en consortium schreven twee jaar terug nog een manifest met een échte oplossing. Nadien is het onderwerp weggevaagd uit het nieuws en de politiek lijkt het niet veel beter te aan te pakken. Terwijl in Nederland jaarlijks zo’n 1,5 miljoen mensen problematische schulden hebben, waar ze niet uitkomen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Bernise Weidum

Hoezo ‘Black isn't Beautiful’

20 JUN 2019

Het is tijd om het jarenlange schoonheidsbeeld dat de blanke vrouw het schoonheidsideaal is, te doorbreken, en toe te geven dat de donkere vrouw wel degelijk een schoonheidsideaal kan zijn.

Vandaag de dag smacht menig vrouw naar een gebruinde huid, brede heupen, volle lippen, billen en borsten. Zijn dat niet de uiterlijke én lichaamskenmerken van de donkere vrouw?

De vrouwelijke Hollywoodsterren en niet te vergeten de beroemde Kardashians met hun miljoenen volgers, betalen een hoop geld om maar een beetje van een donkere vrouw te hebben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Jan Keuken

Plaasmoorde

20 JUN 2019

‘Plaasmoorde’; wie het woord voor het eerst hoort, is nog nooit in Zuid-Afrika geweest, of heeft daar geen familie en/of kennissen wonen. De term wordt gebruikt om de steeds langer wordende reeks van ‘roof’overvallen op de blanke Afrikaners in Zuid-Afrika te duiden.

Deze overvallen gebeuren consequent door groepen gekleurde Afrikaners, en worden door de Zuid-Afrikaanse overheid halfslachtig of zelfs helemaal niet aangepakt. Ik heb hierboven bewust de term ‘roof’ tussen aanhalingstekens gezet. Het gaat meer om het vernielen, verkrachten en moorden, dan om de daadwerkelijke buit bij deze overvallen.

De blanke Afrikaners voelen zich ernstig bedreigd, en niet of nauwelijks gesteund door het westen. Toen ik samen met mijn vrouw in Zuid-Afrika was, proefden we de sfeer van angst, onmacht, onbegrip, frustratie, maar vooral wanhoop. De wens om eventueel de familiebezittingen te verkopen en te verhuizen naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Canada is een bijna onmogelijke. De Zuid-Afrikaanse Rand is enorm gedevalueerd, en vastgoed in de categorie landbouw is zo goed als onverkoopbaar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduardo Elric

Likeability of5

hersenspinsel van een verdwaalde student

19 JUN 2019

Het volk heeft zijn stem laten horen, extremiteiten troef in de verkiezingen van 2019. Hoe is dit kunnen gebeuren? Is wat merendeel van de bevolking zich afvraagt. Net hetzelfde wat mijn ouders over mij zouden denken moesten ze zien dat ik weer iets volledig nutteloos aan het uitspoken ben. Is dat onze dank? Stop met dromen en begin met werken! Klinkt het weer eens. Elke keer wanneer iemand boos op mij wordt of mij vervloekt, moet ik denken aan het melodietje van the sound of music denken, over die favourite things. Het maakt me vrolijk, vrolijk is een groot woord. Bijna even groot als mijn hoop om deze tekst ergens in een magazine te mogen lezen. Het woord is net niet zo groot als de kans dat ik morgen ga buizen op mijn examen Neurologie. Ach ja, ik kan niet klagen. Ik ben opgegroeid met een gouden lepel warme rijstpap in de mond. En dat is nu net het probleem, ik ben mijn ouders heel erg dankbaar voor alles wat ze voor mij hebben gedaan, maar ik heb niet het gevoel dat ik dat allemaal wel verdiend heb. Waarom staat er, als ik nu naar beneden loop, een volledige doos mercietjes op mij te wachten? Waaraan heb ik die doos verdiend? Ik denk over die doos hetzelfde als mijn ouders over mij, en dat maakt mij nu juist zo droevig. Bon, de pauze is voorbij, ik ga nog wat gaan studeren. Adios

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_1210663f9e67a808fa3d96225a9567b785cd4f77_avatar

pen icon

eduard sarens

Likeability of5

het is te druk in mijn hoofd.

19 JUN 2019

Het is te druk in mijn hoofd.
De laatste dagen dan vanaf het begin van de week.
Dat vanuit mijn wereld gezien naar mij zelf.
Het is zo druk geworden van alles om mij heen.
Dat dus.
De mensheid daaromheen zoeken naar een antwoord.
Waarom die drukte.
Is het lijkt wel een crime scene.
Of te wel een sudoku die ingevuld wordt door de mensheid.
De winnaar krijgt het antwoord op de vraag.
Dat dus wat de mensheid motiveert de laatste drie dagen.
En inderdaad gevraagd aan mij zelf.
Waar komt die drukte dan ook vandaan.
Maar kan ik zelf überhaupt wel die vraagstuk beantwoorden.
Zodat de mensheid om mij heen eindelijk antwoord krijgen.
Om te begrijpen wat er mis is.
In die ronde bol van mij wat er dan naar boven stijgt.
De mensheid is denk ik ook dan te veel bezig.
Met de goede mens zijn en de oplossing zoeken als vrijende muizen & ratten in een bos.
Om dat we er aan een niet genoeg hebben als mens zijnde.
Is de wereld dan teveel bezig met zichzelf.
Ja.
Zijn we allemaal niet autistisch als mens zijnde.
Ja vast als we erin gaan geloven zeker.
De mensheid is gevoelig van dat heb ik ook.
Ok dus ik ben vast en zeker druk in mijn hoofd.
Vast ook vanwege ik nu hier zit en denk als figuur zijnde van een aantal.
Kan ik echt jou storen om het over mijn drukte in mijn hoofd te hebben.
Of moet ik eerst hard genoeg flippen & de boel verstoren voordat ik interessant ben.
En het antwoord is.
Vast.
Ja gewoon eerlijk gedacht.
Ik wil kwijt als persoon zijnde dat het te druk in mijn hoofd is.
Ja.
En ik had probeer door orde in te scheppen zeker.
Maar dat is moeilijk.
En lukt weinig tot niet omdat ook te bereiken.
Dus een grote drukte in je hoofd als mens zijnde.
Hoe kom je er dus vanaf.
En hoe ga je dat verminderen tot een leefbaarder situatie.
Want het gek het ook klinkt.
Het is te druk in mijn hoofd.
Dat dus.
de mensheid is een grote berg drukte.
als je alleen leeft in je eigen wereld.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_3f40c21538e3d431eb4c8cd40d9bb22ccf9357db_avatar

pen icon

Hub Coumans

Likeability of6

Mama Marktplaats

18 JUN 2019

Onze moeder deed al duurzaam voordat het cool werd. Vroeger was dat afzien. Op school werden we uitgelachen omdat we ons brood niet meekregen in een splinternieuw plastic zakje, maar in een oude chipszak. Vandaag de dag smullen de hipsterbloggers van dit soort efficiënte ingrepen. Hoe dan ook, zo'n milieubewuste instelling brengt moeilijkheden met zich mee. Zeker als een jarenlang uitgestelde verhuizing dan toch definitief voor de deur staat. Naar tweehonderd kilometer verderop, en twee verdiepingen kleiner.

Er was veel in huis. Onze moeder mixt een lichte verzamelziekte met handelsdrift; hergebruik is tenslotte duurzamer dan bewaren. Als top-adverteerster op Marktplaats helpt ze het liefst elke lege pen aan een nieuwe eigenaar. Maar uiteindelijk is er weinig vraag naar wat ze allemaal te bieden heeft. Zo stond het huis voor vertrek nog propvol en was het even slikken: kilo's kleding, knuffels, kaarten, knopen, computerapparatuur, glaswerk, en meubels moesten ruim baan maken. Gewoon nog goed spul. Geen pretje voor iemand die de waarde al inziet van lege pennenhulsjes en chipszakken.

Het gros van de inboedel ging in eerste instantie naar de tweedehandswinkels. Het grofvuil was uiteraard een no-go. Alleen nemen tweedehandswinkels lang niet alle gratis spullen aan. Sterker nog, mijn vader moest na heel wat ritjes naar de stort nog apart op en neer voor twee onaangetaste kasten. De winkel in kwestie had de foto's al goedgekeurd, maar op de laatste dag voor vertrek zagen ze het toch niet helemaal zitten.
Ik heb het sentiment van Mama Marktplaats geërfd en voel de pijn wanneer de kleinste bruikbare dingen worden weggegooid. Als je daaronder lijdt is het lastig leven. Daarom denk ik liever aan de spullen die via de tweedehandswinkel daadwerkelijk nog hergebruikt gaan worden. Al is dat waarschijnlijk slechts denkbeeldige duurzaamheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_d459da9a05b9f218e4134eccb772b5d4bce66ed1_avataruser_1210663f9e67a808fa3d96225a9567b785cd4f77_avatar

pen icon

Debbie

Vaarwel mijn vriend

18 JUN 2019

Hol van binnen voel ik mij, lam geslagen en uitgeput. De tranen lopen over mijn wangen en langzaam zie ik het licht uit je ogen verdwijnen. Al twee weken weet ik dat dit moment moet komen. Het afscheid… Het liefst wilde ik je nog jaren bij me hebben.
Je bent nog zo jong en zat een paar maanden geleden nog vol levenslust en kracht op mijn schoot. Nu aai ik je zachtjes over je kopje, druk mijn neus in je nog warme vacht. De dokter knikt, het hart is ermee gestopt.
Niemand kan je voorbereiden op de dood. Hij komt onverwachts en slaat je met een mega vuist knock out. Wanneer je een huisdier verliest waarvan je zielsveel van hebt gehouden, voelt het aan alsof een familielid is gestorven.
Stap voor stap groeit de liefde voor je huisdier. Het begint al bij de eerste ontmoeting. In jouw nabijheid zie je hem groeien. In karakter, in omvang en in ervaring. Elk moment dat grappig, schattig of ondeugend is, wordt vastgelegd. En iedere dag begin je steeds meer aan jouw ‘maatje’ te hechten. Je sores op werk wordt even vergeten door een spinnende kat op je schoot, die pijn op de knie van je dochter wordt al kroelend weggenomen en de woordenwisseling met je man wordt luid miauwend onderbroken. Die momenten ga je missen want het gevoel dat het bij je oproept zit diep verankerd in je hart.

We hebben een mooi plekje gevonden in de achtertuin, waar jij voor altijd zal rusten. Langzaam laten we je zakken in de grond. De tekening van mijn dochter dwarrelt bovenop je donzige hoofd. De eerste schep aarde bedekt je vacht. Met de tweede verdwijn je uit het zicht. Nog een laatste snik en een een traan. Slaap zacht mijn vriend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?