Lezerscolumn

pen icon

Monique Louis

Moeder

22 MRT 2019

‘Kijk’, mijn moeder staat voor me, in haar blauwe nachtjapon. Ze lijkt op een klein meisje. Haar benen en voeten bloot. De dikke blauwe aders duidelijk zichtbaar op haar gezette onderbenen. Als babysloffen hangt haar huid bol om haar enkels. Haar knieën tegen elkaar aan. Schouders gebogen, kwetsbare ogen. Ik kijk naar haar.

‘Gek hè, nu zijn ze heel dik en morgenochtend heb ik weer slanke enkels’. Ik zit op het ouderlijk bed van mijn ouders, zal een nachtje naast haar slapen. Haar stem klinkt verbaasd. Ja, reageer ik, zoals iedere keer als ze me dit vertelt. Ze komt te dichtbij, raakt onder mijn huid. Mijn moeder vertelt me bijna gretig details over haar haperende lichaam. ‘Kijk’, zegt ze weer, laat me haar tenen zien. Maar ik wil ze niet zien, haar verval maakt me bang.

Ik denk aan mijn moeder achter de naaimachine. Ik keek graag naar haar. De geconcentreerde blik, ze wist goed waar ze mee bezig was. Ik pluisde ‘de Knip’ uit, op zoek naar broeken en jasjes. Ik wees ze aan, zij maakte ze. Met kritische blik gaf ik ‘mijn bestelling’ door. ‘Ik wil die broek, maar de pijpen iets wijder en de tailleband hoger’. Hangend op mijn stoel keek ik toe hoe ze begon met overtrekken van de patronen op het knisperende papier, het afspelden op de stof, geroutineerd, met een speld in haar mond.

De vrolijkheid waarmee ze me hielp met mijn surprise, of met een breisel, waar ik in vastliep. Keer op keer hielp ze me op weg. Haar talent was niet mijn talent. Mijn moeder, om zich heen kijkend in de huiskamer, zoekend naar wat ze zou willen veranderen. O jee, reageerde mijn vader. Mijn moeder lachte. We wisten dat het moment snel kwam dat ze met een kwast in haar hand op een trapje zou staan. Dat we zouden kuchen van de penetrante verflucht, als we na school het huis binnenstapten.

Behangen, schilderen, ze deed het allemaal zelf, zonder gezeur. Dat gezeur kwam van ons. ‘Jeetje ma, wat een stank. Ben je daar niet een stukje vergeten..?’ Ze knoopte een kleed voor onder de zithoek, naaide gordijnen, zoomde vitrages, bekleedde onze eetkamerstoelen. Mijn moeder, die straalde als ze vertelde over haar werk, waar ze samen met haar collega’s lol in had, de doos met gebak die ze iedere week meebracht, de puddingbroodjes die over waren. Haar mooie gebruinde huid, de parelmoer roze lippenstift, haar gekkigheid. Ik vroeg me niet eens af of ze wel van me hield.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Restauratie van de overheden

20 APR 2019

Ik moet toegeven dat ik het ook weer even moest opzoeken om toch maar een goede vergelijking te krijgen met waar de overheid me toch aan deed denken.

Het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Nemman werd in 1986 gerestaureerd door Daniel Goldreyer. Wat bleek achteraf: het schilderij van 5,5 x 2,5 meter was tijdens de restauratie van 5 jaar, gewoon met een verfroller overgeschilderd! Toch een slimme jonge die Daniel lange halen en snel thuis of anders gezegd het schilderij op een namiddag overschilderen met een verfroller en vervolgens 5 jaar wachten en dan de hand ophouden.

De vergelijking met de overheid toen en nu? Geen verschil naar mijn mening. De overheid met zijn potjes geld in de vorm van subsidies en fondsen waar enkele slimme Daniels gebruik van maken. Zo zag ik bij een hoorzitting over de subsidie van elektrische lease auto's een meneer zitten, ik noem hem Daniel, die zijn onderzoek naar de hoeveelheid elektrische auto's over een paar jaar verdedigde en aangaf dat het onderzoek wat hij heeft gedaan goed onderbouwd was. Alleen hij wilde zijn bronnen en schema's uit concurrentieoverwegingen niet vertellen. Het kwam er eigenlijk op neer dat ook met allerlei modellen en schema's het maar een slag in de lucht was hoeveel elektrische auto's er over 10 jaar op de wegen rijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_6234e264f274474d8119a63662714971d05c69ef_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avataruser_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avatar

+100


pen icon

Robert Beernink

Paasvuur

19 APR 2019

De ene brand is de andere niet. De wereld rouwt om de enorme schade aan de Notre-Dame de Paris. Tot opluchting van de gelovigen konden de daar bewaarde drie relikwieën van Christus worden gered: de doornenkroon, een stuk van het kruis en een van de spijkers gebruikt bij Christus’ kruisiging.

Zonder deze artefacten zijn de overige kunstschatten waardeloos. Zij symboliseren immers de kern van het geloof, vormen de materiële verbinding met een ongrijpbaar mysterie. Kerkhervormer Johannes Calvijn rekende ooit uit dat alle, waar ook ter wereld, vereerde spaanders van het kruis samen een schip vol hout vertegenwoordigen. Daarmee bewijst deze kille boekhouder niets van de warmte van een devotie te begrijpen. Geloof bestaat immers niet bij de gratie van oppervlakkige waarheid maar de diepte van beleving, welke zelfs met de prachtigste kunst niet benaderd kan worden. Het is de kracht om te midden van praalzuchtige uiterlijke schijn de eenvoud te vinden.

Dezer dagen worden in de regio de paasvuren opgebouwd, een traditie veel ouder dan welke kerk ook. Van oorsprong is het een eerbetoon aan Ostara, de Germaanse godin van de lente. Ze trekken elk jaar duizenden belangstellenden; mensen zoeken met Pasen hun geboortegrond en familie op, trekken samen achter de muziek aan naar het vuur, het baken van licht en staan er omheen in een cirkel, een vorm van onmeetbare schoonheid. De fanfare vervangt het orgel, bier de miswijn, broodje bal de hostie en een genoeglijk gesprek het gebed. Is er verschil in beleving? Ik geloof er niets van.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Wat ik vergat. Heb je het in de gaten?

19 APR 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je sinds de presentatie van de eerste foto van een zwart gat je ineens bewust bent van het rare fenomeen “gat”? Iets dat zijn bestaan ontleent aan het feit dat het er niet is. Zo heb je knoopsgaten, stukjes die ontbreken in de knoop en daarom een gat zijn. Een gat in de dag slapen, dus omdat er dan een deel van de dag verdwenen is, is er een gat. De lekkerste kaas zit zelfs tussen de gaten. En een gat in je agenda is ook best wel eens lekker. Maar het zwarte gat waarin je kunt vallen na je pensionering kan weer minder fijn zijn.

Maar vreemd fenomeen, een gat, want het is er omdat er iets niet is. Dus als er iets niet gemist wordt, is er geen gat. Een gat in je kies kun je vullen met materie. Maar zelfs als materie ontbreekt, dan kun je sommige zaken nog oplossen door het ene gat met het andere te dichten.

De wetenschap die immer op zoek is naar antwoorden heeft nu naar iets gezocht dat er niet is. En omdat datgene wat er niet is (een gat in de ruimte dus) er paradoxaal genoeg dus wel is hebben ze een antwoord. Maar dat antwoord werpt alleen maar meer vragen op. Want waarom is dat zwarte gat dan zwart en wordt het op de foto in kleur weergegeven? Een zwart gat is toch onzichtbaar? Er is geen duister zonder licht. Duisternis is alleen zichtbaar als er licht is, dat niet het duister bereikt. Dus duisternis bestaat alleen maar omdat er geen licht is. Een gat is er omdat het er niet is. Dus.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Debbie Tesselaar

Depressief door de depressie kennistest van NPO

18 APR 2019

“..depressie is maar een tijdelijk probleem.” Ik knipperde even met mijn ogen. Zei hij dat nu echt? Persoonlijk kijk ik eigenlijk niet naar programma’s omtrent depressie, juist door dit soort opmerkingen. Meneer werkte bij 113 zelfmoordpreventie. Een anonieme noodlijn voor mensen die omgaan met depressie, zelf of via vrienden/familie. Hij zou toch beter moeten weten.

Om zijn volledige zin te parafraseren: “Zelfmoord is een eeuwige oplossing, terwijl depressie maar een tijdelijk probleem is.” Nog steeds zit ik vol verbazing over deze uitspraak na te denken. Zelf vecht ik al een jaar of 10 tegen mijn chronische depressie, dysthyme stoornis. Ik heb overwogen zelfmoord te plegen, legale euthanasie uitgezocht, iemand van een brug gekregen die er zelf een einde aan wilde maken, ik heb een zelfmoord-bekentenis gehoord nog voordat het daadwerkelijk was gebeurd, ik heb toegekeken hoe mensen woedend en vloekend zelfdoders als egoïsten aanschrijven en alleen maar kunnen balen dat ze hun bestemming niet bereiken en iemand gekend die het wel was gelukt.

Alles omtrent dit onderwerp ligt mij aan het hart. Elke dag vecht ik weer tegen mijn depressie, tegen die mensen die het als onbelangrijk of flauwekul zien en tegen lukrake uitspraken. Dan komt er zo’n zogenaamde kenner over depressie hiermee. Mijn persoonlijke mening is dat dit niet helpt om depressie als een serieuze en dodelijke ziekte te zien, want depressie is niet ‘maar een tijdelijk probleem’, althans niet voor de meeste mensen. De opmerking is een van de vele die goed lijken, maar eigenlijk onder water fluisteren: ‘dus stel je niet zo aan, get over it’. Meneer de kenner op tv bij de depressie kennistest, dacht u na over deze opmerking voordat u het zei? Hoe kleinerend, denigrerend en kwetsend uw opmerking kan zijn?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Ralph Smit

Examenstunt

18 APR 2019

Het is weer zover: de laatste schooldag van 6 vwo en 5 havo. Die ene dag in het jaar wanneer alles mag. Dit jaar staat er een doolhof voor de hoofdingang van de school. Leerlingen hangen uit het raam en lopen op het dak. Docenten staan buiten met elkaar te praten. Alle andere ingangen van de school zijn hermetisch afgesloten. Blijkbaar is het de bedoeling dat iedereen door de doolhof gaat. Ik kies op goed geluk een ingang van de doolhof en begin te lopen. Ineens komt er een zwetende concierge de andere kant op, naar buiten. ‘Rechts aanhouden, rechts aanhouden”, mompelt ‘ie terwijl hij zwetend verder loopt.

Eenmaal bij het einde van de doolhof gekomen, is er een opstopping. Er staan vijf examenleerlingen die iedereen een Nederlandse vlag opschminken: wil je erlangs, dan krijg je de Nederlandse vlag opgeschminkt.

Ben ik eenmaal binnen, is de kantine een enorme chaos. Overal ballonnen, confetti en verklede leerlingen. De mediatheekbeheerder houdt de deuren van de mediatheek gesloten, zelf staat hij met zijn armen over elkaar gevouwen buiten. Die is zeker bang dat het binnen een enorme troep zal worden. Ik zie zelfs de strengste docenten rond lopen met schmink. Alleen degenen die via de brandtrap naar boven zijn gegaan, hebben nu geen vlag op hun wang.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Van jouw geschreven, mijn tuin

18 APR 2019

Ik zit hier op mijn draaimolen in mijn vierkante dooie tuin.
Rondjes te draaien met de lichtjes erbij op het paard.
En de bijkomende wolken die overwaaien over de draaimolen.
Die af en toe de blauwe lucht verbergen in de lucht.

Met de zon die elke ochtend opkomend is.
Want af en toe mis ik je dan wel het mooie weer.
Maar ik blijf altijd in ons beide geloven dat het goed komt.
Hoelang ik ook met de gieter blijf sproeien.

Die tuin blijft toch dood als ik er zelf naar toe kijk.
En daarom blijf ik het kort houden vandaag.
Omdat de tuin gered moet worden als dat ooit nog lukt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Peter Rensch

Alcohol Dwingt Reageren Af

18 APR 2019

Ontkenning en nesciaans Nederlands zijn dingen die door alcohol worden gevoed. Die gedragingen, waar die glibberige slang die alcohol heet één van is, inspireren geweld en moedeloosheid. Menig criticaster heeft n.a.v. al dat gekronkel het levenslicht gezien.

Ze zeggen allemaal wiens schuld het is en waar dat aan ligt. En dat is niet het enige wat deze vrienden doen, ze maken de oplossing expliciet: Alcohol uit je leven verbannen.

Heb je een snee ergens? Drink water! Ja ja, ha ha. Ga ra ra! Onze kameraden houden de slang ferm vast bij diens schubbenkop! Alleen...het is niet hun biertje, het is niet hun slang. Het is die van je buurman.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Wouter de Wijs

Likeability of6

Het mooiste meisje van de bus

17 APR 2019

De dagelijkse commune naar werk: velen mensen kijken hier tegenop. Ik ben hier zeker geen uitzondering op. Tot die ene dag. Ik zag een meisje met een fel rode jas wachten op dezelfde bus als ik. Flirten is leuk, zeker in de ochtend; dus ik probeerde oogcontact te maken met haar. Fileflirten is een bekend fenomeen, maar ik vind dat we dit ook meer in de bus en trein moeten doen. Het maakt die anders zo saaie ochtend een stuk leuker! Bovendien fleurt het iedereen op.

Een volgende dag merkte ik dat het meisje met de rode jas er weer stond. Op de een of andere manier was ik door haar geïntrigeerd en kon ik het niet laten telkens een blik te werpen. Mooie lange blonde haren, donkere ogen welke zich verschuilde achter een donker brilmontuur. Ik merkte dat ik steeds vaker oogcontact probeerde te zoeken, maar gehaast wegkeek op het moment dat ze daadwerkelijk terugkeek. Althans, ik weet niet of ze mijn richting op keek, want ik zorgde ervoor dat ik op tijd de andere kant op keek.

Gedurende de maanden werd ik meerdere malen verrast door het meisje met de rode jas. Als een soort warme deken viel het telkens over mij heen op de momenten dat onze paden elkaar kruisten. Inmiddels was het voorjaar aangebroken en realiseerde ik me dat ik haar al een tijd niet gezien had. Ik begon mij af te vragen hoe het met haar ging. Grappig eigenlijk, want ik heb haar verder nooit gesproken. Had ze nog steeds dezelfde baan, werkte ze nog in Utrecht of ging ze met de fiets? Ik merkte dat ik me betrokken voelde te weten of alles goed met haar ging. Ik verlangde naar die donkere ogen, het plezier van idee dat ik met haar aan het flirten was. Ik miste haar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_5c9fc7c23d8101ef3988c2c4ecac8763faa787dc_avataruser_23b066993d24af0e943a153b7473e61d177f8b09_avatar

pen icon

Aliene Boele

Likeability of5

Vrouwenvoetbalpraat

17 APR 2019

Toen ik op de basisschool zat, bestond het leven uit een aantal zekerheden. De dag begint om 08.45 uur, op dinsdag heb je gym en op alle dagen – behalve woensdag dan, wat een feestdag was dat – ben je na 15.15 uur uit. Als je goede cijfers haalt ben je een nerd, wie lelijke kleren draagt is een loser en als je mee wilt doen met voetballen moet je een jongen zijn.

En waar je verwacht dat de gemiddelde mens in de jaren na de basisschool zelf gaat nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, blijkt het idee dat mannen zoveel beter in voetbal zijn hardnekkig overeind staan. Dat wilde ik graag ontkrachten en dus pakte ik dit wetenschappelijk aan met, jawel, een experiment.

Met één vrouw en vier mannen keek ik de wedstrijd Ajax Juventus van de Champions League. Eén man was voor Juventus, wij vrouwen waren voor Ajax en drie mannen zeiden dat ze geen voorkeur hadden maar dat ze verwachtten dat Juventus zou winnen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_7860b9b4bffec08598526ba04b872ce182cea210_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Race tegen de klok

17 APR 2019

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat. Het is een race tegen de klok. Mijn leven lijkt net een reis op een sneltrein. Het gaat supersnel van halte naar halte op reis naar de eindbestemming.

Ben ik de enige die dit zo ervaart? Of is het echt waar wat ze zeggen dat hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Ik weet nog dat als kind dat de tijd zo langzaam kon gaan, vooral de zondagen.
De zondagen herinner ik me als de dag van gisteren, want die waren zo saai. Overdag leek een dag een eeuwigheid en s’avonds was er geen bal op tv.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je vertrouwd raakt met je omgeving en je een vaste routine hebt, wat vaak het geval is bij de wat oudere mens dat de tijd sneller lijkt te gaan. Kinderen hebben vaak veel nieuwe indrukken en dit vertraagd de tijd. Kunnen jullie het nog volgen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Erwin Troost

Kind van vandaag

17 APR 2019

Lieve jeugd, je mag twijfelen. Onzekerheden bieden meer mogelijkheden dan dat je één zekerheid hebt. Je mag nee zeggen in deze wereld. Je hoeft niet te staren op een elektronisch apparaat, omdat anderen dit doen. Je mag sociaal zijn, richting aangeven in het verkeer. Jij mag dat bepalen voor de veiligheid van jezelf en een ander. Scholen dragen niet altijd bij aan de psychologische, filosofische, economische en het seksuele leven, zoals dat geleefd dient te worden. Al zijn er mooie richtlijnen om van te leren.

Wat maakt jouw kleren jou? Een uniform maakt je tot wat je bent. Een pak, stewardessenoutfit, militair, punker, kassière, sporter, prinses, Moslima, maar daaronder zijn we allemaal gelijk. De één heeft borsten, de ander een piemel, maar onder jouw outfit is er geen bewijs van geloofsovertuiging of cultuur. Jij bent dat prachtige lichaam. Helemaal los van jouw geaardheid ben jij mens. Een geweldig, fantastisch mens.

Er zullen levenslessen op jouw pad komen, zoals wie voorop de feiten loopt hoeft er nooit achteraan te rennen of als je een probleem hebt met een ander dan heb jij een probleem en niet de ander. Wees daarom zelf de oplossing in deze wereld. Mensen zijn zoals de bomen en de bloemen. Ook zij groeien. Zij hebben zon, zuurstof en water nodig en als ze niet buigen dan breken ze.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rick Neijssen

Boodschap van een oude dame

16 APR 2019

Hier lig ik dan als zwaar gehavend dier in het centrum van de stad. Zware complicaties bij een operatie om in medische termen te blijven. Helaas ben ik niet alleen zwaar verminkt maar ben ik dankzij de complicaties ook veel van mijn sieraden kwijtgeraakt. Wetenschappers hebben zich al over mijn toestand gebogen. Het staat vast dat er nog veel operaties zullen volgen die nog jaren zullen duren en ondanks al die operaties zal ik nooit meer die dame worden die ik ooit was. Nu wil ik u niet langer lastig vallen met mijn tegenspoed. Vooral niet in een periode die in het teken staat van dood en herrijzenis. Ik wil toch het symbool blijven van hoop. Vanaf het moment dat mij situatie echt kritiek werd heb ik ook mooie dingen mogen ervaren. Mijn volk dat de laatste maanden steeds meer uit elkaar dreigde te vallen leek weer eenheid te vormen. Als een persoon brachten een rivier van tranen voort. Arm en rijk stonden niet meer tegenover elkaar maar rijk maakte zelfs een gebaar voor de gehele natie. Hoog en laag treurden op dezelfde manier. Zelfs de regeringsleiders van Amerika en Rusland toonden hun emoties. Blijf deze tekenen van verbintenis vasthouden en mijn lijden zal niet voor niets zijn geweest.

Laten we optimistisch blijven. Ik ben ervan overtuigd dat ik zal herrijzen. Anders maar met dezelfde bezieling. Kom op ziekenbezoek en kom vooral als ik weer ben opgelapt. Ik zal u ontvangen met alle liefde en genegenheid waarmee ik de afgelopen jaren ben gevuld en vervuld. Wees dan een heel klein beetje nederig en ik laat weer het mooiste licht over u schijnen.

Salut

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sander van den Broek

Likeability of6

Ajax

16 APR 2019

Ik zie hem nog zo door de aula van mijn middelbare school lopen: Ajax. Een klein mannetje met een grote bek en een seizoenkaart van Ajax. Ajax en ik spraken elkaar niet vaak. Soms kwamen wij elkaar tegen via onze vrienden op school, maar een hechte band hadden wij niet. Dat kwam natuurlijk omdat ik mij thuis voel in De Kuip en Ajax niet.

Tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid gingen mijn gedachten uit naar Ajax. Hij zal nu ergens in de veertig zijn, wellicht een vrouw en kinderen hebben en waarschijnlijk nog steeds een seizoenkaart. Misschien was hij die avond zelfs in het stadion. Tijdens de wedstrijd was er eigenlijk maar één ding dat mij bezig hield: Hoe heet Ajax eigenlijk? Ik kon er maar niet opkomen. Niet tijdens de wedstrijd en ook in de weken daarna niet.

En ik weet het nog steeds niet. Ik ben erachter gekomen dat ik van (steeds) meer mensen alleen nog maar de bijnaam ken en niet meer hun echte naam. Vooral van de mensen uit mijn jongere jaren. Dat wordt geheid een drama bij de volgende schoolreünie. Ga ik ze dan uit voorzorg maar ontlopen of sla ik het begroeten meteen over en vraag direct: Hoe is het met jou?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_6d6bf4febb7b0ed6edccc20609c88b0f6dd205c1_avataruser_df6f43b2d2be2066574dd1ddb12ec119b51fefb8_avatar

pen icon

Jasper

Likeability of3

Machteloos

16 APR 2019

Onrecht. Ik kan er niet tegen. Als iemand me vroeg waar ik een hekel aan had, was het onrecht. Was inderdaad. Het is niet zo dat ik het ben gaan accepteren. Maar met onrecht kun je iets. Het belangrijkste is dat ik kan optreden. Me bemoeien met de situatie. Invloed uitoefenen op wat er onrechtmatig gebeurt. En er past een emotie bij. Ik kan er boos om worden, of eigenwijs gevonden worden.

Maar ik heb de afgelopen weken geleerd dat er nog iets ergers is. Ik moest eraan denken toen ik gisteren de vlammen uit het dak van de Notre-Dame in Parijs zag komen. Veel mensen stonden te kijken. Om te zien wat er gebeurde. Zonder de mogelijkheid in te grijpen. Invloed uit te oefenen op wat daar gebeurde.

Machteloos.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_8026a7d0b9e97fdf76f5672174b005b8f9b668e7_avatar

pen icon

Paul Wijnhoven

Likeability of5

Zwart gat

16 APR 2019

Groot nieuws afgelopen tijd: Er is eindelijk een foto gemaakt van een zwart gat in de ruimte. Einstein had dus toch gelijk dat ze bestaan.

Dit was mij echter al jaren langer bekend, vooral de dames blijken ze te hebben in hun hand, alles wat je er in stopt komt er meestal aan de andere kant weer uit als schoenen, tassen of kleding!

Feit is dat dit 'zwarte gat' op zo'n 55 miljoen lichtjaar van de aarde staat. Even een eenvoudig simpel rekensommetje: de snelheid van het licht is 300.000 km per seconde, een uur is dus 60x3000000 = 18000000 miljoen km maal 24 = 432000000 km per dag. Per jaar is dit 9500 miljard km. Maal 55 miljoen = 522500000000 of zoiets km. Kortom, beetje ver weg, zelf Max Verstappen komt maar een klein stukje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Maria van den Braak

Likeability of6

Waar is de bijsluiter?

16 APR 2019

Wanneer je bij de drogist pijnstillers koopt, of een ander vrij verkrijgbaar zelfzorggeneesmiddel, zit hier standaard een bijsluiter bij met informatie over welke stoffen het bevat en wat de (bekende) bijwerkingen zijn. Aan de kassa wordt door de medewerk(st)er nog eens uitgelegd hoe het middel te gebruiken en wat de eventuele risico's zijn.

Dit in schril contrast met de informatie die wordt verstrekt bij vaccins. Daar zit helemaal geen bijsluiter bij en informatie over welke inhoudsstoffen erin zitten krijg je ook niet te horen. Uiteraard begrijp je dat het vaccin tegen bijvoorbeeld pokken het betreffende virus bevat, maar daarnaast zitten er nog allerlei "hulpstoffen" in, aluminium en kwik onder andere. En deze middelen worden dus rechtstreeks in de bloedbaan gespoten!

Dit betekent dat vaccins direct organen en hersenen bereiken en het lichaam weinig kans bieden om schade te voorkomen. De enige optie is om te proberen de schade zoveel als mogelijk te beperken als het kwaad eenmaal is geschied. Maar zware metalen raak je niet zomaar kwijt. Bij autopsies op overleden zwaar autistische kinderen in Amerika, werden grote hoeveelheden aluminium in de hersenen aangetroffen. Deze stof hoort daar helemaal niet aanwezig te zijn. De normale hoeveelheid is nul!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_892b8570ae38932c4c31e36bbb8fb6defdcef210_avataruser_219681f24c7dc640cb5fbf3c5d1742eb2c1dfd33_avatar

pen icon

Liz Langenberg

Likeability of6

Technologie voor kwaliteit van leven

15 APR 2019

Kwaliteit van leven, wat is dit nu eigenlijk?
Ik heb Google er even op na geslagen en wat zegt Google:
"Kwaliteit van leven is het functioneren van een persoon op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve evaluatie daarvan."

Goed dat weten we nu. "Subjectieve evaluatie", dus je persoonlijke mening en gevoelens.
Wat voor de één kwaliteit van leven betekent, kan voor de ander dus een bar slecht leven betekenen.

Wel is er een aantal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Denk bijvoorbeeld aan:
• Inkomen, werk en opleiding
• Geslachtsverschillen, hier is een onderzoek naar gedaan, en daaruit kwam naar voren dat mannen over het algemeen een betere kwaliteit van leven hebben
• Vergrijzing
• Chronische ziekte.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_bdc36b3389465b17cdcfa01a2a9181d02ec21739_avataruser_1a79ffd53cadbc17d3e2a5e30e4dba9d3d0594ea_avataruser_5bc6043614dc4c5054a14ac23c8da7f04db5b7cc_avatar

pen icon

Twan van Dodewaard

Likeability of6

Noodlot

15 APR 2019

Een oud gebouw in het centrum van Parijs. Een jonge schrijver wordt rondgeleid. Hij kijkt zijn ogen uit naar de middeleeuwse pracht van de architectuur, maar ziet ook verwaarlozing. Ook Notre Dame was niet aan de revolutie ontkomen. Het was alsof Parijs zijn dame was vergeten, het gebouw leek voorbestemd steeds verder te vervallen. Uiteindelijk zouden de sloophamers komen, ruimte voor brede straten. Het deed de schrijver, Victor Hugo, pijn in het hard. Daar kon niks aan gedaan worden, er was geen interesse in de gotiek en het verre verleden waar de kerk voor stond?

In één van de torens viel Hugo's blik op letter die in de muur waren gekrast. Ananke las hij, het oud-Grieks voor noodlot.
'Wie heeft dat geschreven?'

De gids bleef hem dit schuldig. Hugo bleef met de vraag zitten, in zijn hoofd kwam een verhaal tot leven, dat zich in de gloriedagen van de gotiek afspeelde. Het werd een immens werk: De klokkenluider van de Notre Dame.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_3670aa9c7bb406fdbc927ae7879c43d0952900bf_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar