Kiezen

Lizanne Mollema 16 mrt 2019

Voor het geval je het nog niet opgevallen was, het zijn deze week verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Van allebei weten veel mensen eigenlijk niet wat ze doen. En dat is ook niet zo gek, want buiten de verkiezingen horen we bijna niks van ze. Ook ik moet het even googlen, en kom op de site van ProDemos terecht. Daar wordt mij verteld dat de waterschappen zorgen voor dijken en voldoende en schoon water.

En de provincie, tja, dat weten ze eigenlijk ook niet. De provincies mogen blijkbaar, naast een aantal verplichte taken als regelen waar wegen en gebouwen mogen komen, zelf weten wat ze wel of niet hoeven te doen. Maar onafhankelijk van wat ze nu eigenlijk doen, bij de provinciale verkiezingen is genoeg te kiezen. Meer of minder geld naar cultuur, meer of minder wegen(belasting), dat soort dingen.

Maar de Waterschappen dan? Daar zijn verkiezingen toch helemaal niet interessant voor? Niemand gaat ten slotte zeggen dat we viezer water en meer overstromingen moeten hebben. En dat dachten ze bij de regering blijkbaar ook, want die heeft geregeld dat bij alle waterschappen een kwart tot een derde van het Algemeen Bestuur, zeg maar de Waterschapsraad, niet eens gekozen wordt. Op een bestuur van maximaal 30 man zitten 7-9 mensen die benoemd zijn door landbouw- en natuurorganisaties en bedrijven.

En als we het toch over mannen hebben: slechts 20 procent van alle bestuursleden zijn vrouw. Dat is natuurlijk een gemiddelde: in mijn waterschap, Rivierenland, zijn het er van de 22 gekozen leden welgeteld… drie. En over leeftijd hoeven we het helemaal niet te hebben. De Unie van Waterschappen was er trots op na de vorige verkiezingen: de gemiddelde leeftijd van bestuursleden was met vier jaar gedaald. De nieuwe gemiddelde leeftijd? 57 jaar.

Maar goed, we hadden het over keuzes. De stemwijzer leert mij dat er bij Waterschappen eigenlijk meer zijn dan ik gedacht had: willen we meer of minder investeren in nieuwe manieren om groene energie op te wekken. Willen we meebetalen om steden beter bestand maken tegen extreem weer of niet. Heeft de landbouw prioriteit, of natuurgebieden en inwoners. Willen we de sportvisserij verbieden of niet. Belangrijke beslissingen, en dus hebben we woensdag wat te kiezen. En als je dan toch bezig bent, kies dan bij de Waterschappen het liefst voor een vrouw. Of iemand onder de vijfenveertig. Oude mannen hebben we tenslotte al genoeg.