Ik staak voor de toekomst van ons land

Kim van Strien 9 mrt 2019

De onderwijsstaking van 15 maart staat voor de deur. De AOb, FNV en FvOv hebben het hele onderwijsveld opgeroepen tot een staking. Van basisschool tot en met universiteit verzamelen leraren, leerlingen en ouders zich vrijdag op het Malieveld. Zij zijn boos, teleurgesteld en voelen zich in de steek gelaten door de politiek. De oproep is duidelijk: investeer in onderwijs!

Het onderwijs is een sector waar mensen niet graag staken. Leraren hebben gekozen voor het werken met kinderen en stellen hen boven alles. In de afgelopen jaren wordt er steeds meer van leraren verwacht, maar de omstandigheden waarin zij werken is hetzelfde gebleven. De werkdruk in het onderwijs is hoog, net als het burn-out gehalte en de uitstroom van leraren.

Inmiddels zien we het lerarentekort oplopen en ondervinden leerlingen en ouders hiervan de gevolgen. Scholen zijn genoodzaakt om extreme maatregelen te nemen zoals het invoeren van een vierdaagse schoolweek, klassen naar huis sturen of een onbevoegde voor de klas te zetten. Al deze maatregelen zouden niet mogen bestaan in een welvarend land als Nederland.

Het lerarentekort is overigens geen nieuw begrip; in 2007 werd al gewaarschuwd voor dit maatschappelijke drama. Toch heeft onze overheid er niet voor gekozen om te investeren in het onderwijs, maar hebben zij de sector verwaarloosd. Om in Cluedo-termen te spreken: het was de Nederlandse overheid, in Den Haag, met struisvogelpolitiek.

Nu staan we op een punt waarin de problemen niet langer ontkend kunnen worden. Er zal daadwerkelijk geïnvesteerd moeten worden in het gehele onderwijs, zodat elk kind kan rekenen op het best mogelijke onderwijs. Als de huidige koers wordt voortgezet zijn de gevolgen niet te overzien. Kan goed onderwijs dan nog gegarandeerd worden voor onze volgende generatie? Kunnen onze kinderen en kleinkinderen straks wel vijf dagen naar school?

Ik staak op vrijdag 15 maart. Niet voor mijzelf, maar voor al die kinderen in Nederland die nu al niet het onderwijs krijgen dat zij verdienen. Ik staak voor mijn collega’s, die genoodzaakt zijn om minder te gaan werken om kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Ik staak voor de leraren die, overspoeld door werkdruk, zijn afgebrand. Maar bovenal staak ik voor het onderwijs: het fundament van onze samenleving. Ik staak voor de toekomst van ons land. Staak je mee?