Dat lucht op

Jody van der Gijze 20 mrt 2019

Tijdens de lunch op een doodgewone dinsdagmiddag vertelde een collega mij dat ze nooit naar de wc gaat als ze op werk is. Sterker nog, ze voelt de aandrang om te gaan pas op het moment dat ze weer thuis is. Ze vertelde het alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat ze haar ingewanden acht uur lang op pauze kan zetten. Wat blijkt nu? 90 procent van de mensen stelt het naar de wc gaan uit als het op een openbaar toilet moet gebeuren. Zelfs het praten over ontlasting vinden we moeilijk. Het toilet stinkend achterlaten is voor velen daadwerkelijk beschamend genoeg om maar niet te gaan.
Historisch gezien heeft poepen helemaal geen schaamtevol karakter; de Romeinen deden het bijvoorbeeld gezellig naast elkaar op openbare latrines. Als een echt uitje spraken zij met elkaar af wanneer ze de latrine zouden bezoeken. Soms moest er zelfs betaald worden om binnen te komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er houten balken geplaatst op hurkhoogte langs een geul in de grond. De soldaten hingen dan lachend met de billen bloot naast elkaar over de balk een krantje te lezen of een gesprekje te voeren tijdens het poepen. Gewoon, gezellig.
Bovendien is het erg ongezond om een bezoekje aan het toilet uit te stellen. Op het moment dat de darmen aangeven dat het zover is, kun je maar beter zo snel mogelijk naar de dichtsbijzende wc gaan. Doe je dit niet, dan kan er een ongezonde spanning ontstaan en kunnen de darmen hun rekbaarheid verliezen. Hetzelfde geldt voor het inhouden van winden.
Laten we met zijn allen afspreken dat het niet redelijk is om te verwachten dat een toilet naar roosjes ruikt. Er moet verandering komen in het taboe rond poepen. Niemand verwacht dat je vanaf nu met de hele familie naast elkaar gaat poepen, maar laten we op zijn minst de wc gebruiken waar hij voor gemaakt is! Tenslotte is de moderne toilet, in tegenstelling tot de emmers poep die moesten worden opgehaald in het nabije verleden, er juist op ontworpen alles zo efficiënt mogelijk weg te spoelen en zo weinig mogelijk stank achter te laten! Maak er gebruik van, lieve mensen.