Brabant vervoert ons helemaal niet!

Maria van den Braak 15 mrt 2019

In Brabant staat met juichende chocoladeletters op de zijkant van elke stads- en streekbus te lezen "Brabant vervoert ons" (BRAVO). Hiermee wordt de indruk gewekt dat openbaar vervoer in de provincie Brabant hoog op het prioriteitenlijstje van de provincie staat.

Een slinks politiek trucje om ons om de tuin te leiden, want sinds de vorige Provinciale Statenverkiezingen is er in Brabant juist enorm bezuinigd op openbaar vervoer. Logisch natuurlijk, want de gedeputeerde voor mobiliteit en samenwerking is VVD’er Christophe van der Maat. En de VVD is voor de auto en niet voor openbaar vervoer. Dit was dan ook goed merkbaar. Complete buslijnen werden opgeheven, waardoor bijvoorbeeld mensen in bepaalde wijken van Den Bosch geen busverbinding meer hebben. Ook reden er in Den Bosch ineens ‘s avonds na 23.00 uur nauwelijks bussen meer. Vroeger kon je, zeker in het weekend, ‘s nachts na twaalven nog de bus naar het station nemen voor de laatste trein richting huis. Nu moet je naar het station lopen of een taxi nemen. Niet voor iedereen te doen of betaalbaar.

Zelf woon ik in Tilburg. In 2017 ben ik in totaal zeven maanden verstoken geweest van openbaar vervoer om uiteenlopende redenen variërend van werkzaamheden tot Tilburgse Kermis en Festival van het Levenslied. Ik woon net buiten de binnenstad. Bussen van en naar het station werden omgeleid buiten de ringbanen om. Als je binnen de ringbanen woonde, kon je alleen te voet naar het station komen. De dichtstbijzijnde bushalte waar wël een bus stopte, was verder lopen. Lekker als je met een hoop bagage op pad moet! Navraag leerde mij dat de Provincie de alternatieve routes voor de stadsbussen bepaalde. En ook in Tilburg rijden er ‘s avonds laat nauwelijks bussen. Als je met de laatste trein aankomt, kun je te voet naar huis!

Als de Provincie Noord-Brabant nu een armlastige provincie zou zijn, kan ik begrijpen dat er bezuinigd moest worden. Niets is echter minder waar. De Provincie Noord-Brabant is stinkend rijk. Het personeel van Provinciale Staten kan naar hartelust opleidingen en loopbaantrajecten volgen. The sky is the limit. Daar is wel geld voor! Let wel: het is ons belastinggeld, waar we het hier over hebben. Als je wilt dat ons belastinggeld wordt besteed aan voorzieningen waar we allemaal baat bij hebben, ga dan stemmen op 20 maart en stem op een partij die een goed stads- en streekvervoer voorstaat en daarin ook wil investeren!