Vluchten kan niet meer

Dat de gemiddelde temperatuur op aarde deze eeuw daalt, is zeer onwaarschijnlijk. Net zo ondenkbaar als dat op onze planeet nooit meer oorlog voorkomt. De economische belangen zijn groot en de gemoederen oververhit. De kernwapenwedloop uit de koude oorlog is helemaal terug. De omvang van kernwapenarsenaal is groot genoeg om het hele melkwegstelsel weg te vagen. Allemaal tegelijk gecremeerd. Een geruststellende gedachte. De bekrompen staatshoofden die de rest van hun leven als een mol onder de grond in een atoomvrije bunker willen doorbrengen, wens ik veel plezier.

Een ding staat vast. De temperatuur loopt ook in rap tempo op zonder nucleaire explosies. Extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel zijn het wrange resultaat van onze ontembare drang om fossiele brandstoffen om te zetten in CO2. Een klimaatspijbelaar is een leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op het veranderende klimaat. Het is een nobel gebaar, waarvan het effect voorspelbaar is. Ze menen het oprecht goed de lieverds, maar toch gaat het de malaise niet oplossen. Het is lastig voor te stellen, maar de politici van nu droegen ooit een luier en waren ook pubers vol droombeelden. Maar dromen zijn bedrog. Eenmaal aan de macht maken de gekoesterde idealen plaats voor economische belangen. Dan blijkt een goed milieu ineens van ondergeschikt belang.

Leden van ‘Youth For Climate’ waren tevreden over het gesprek met super liegebeest Mark Rutte, maar niet over de uitkomst daarvan. Dat klinkt net zo tegenstrijdig als: ‘Ik ben erg blij met je cadeau, maar het is niet functioneel en bovendien foei lelijk.’ Mark vond het een pittig gesprek. Om de hete brij heen draaien is één van zijn kwaliteiten en dat vereiste hem dit keer duidelijk veel energie. Hij geeft de jongeren gelijk. Een effectief middel om ze in slaap te sussen. Het is een dooddoener van grote omvang. Concrete realistische plannen om de klimaatdoelen te halen heeft Mark immers niet. En dus gaan de scholieren opnieuw actie voeren.

De impasse is groot, waardoor het resultaat wederom pover zal zijn. Trekken aan een dood paard is, net als spijbelen, geen lucratieve bezigheid. De aarde gaat in rap tempo naar de kloten. Vluchten kan niet meer. Een belangrijk vraagstuk is waarmee we het vege lijf kunnen redden. Op basis van de huidige inzichten zijn een atoomvrije kelder en een robuuste ark veruit favoriet.