Paardenkracht

Frank Jansen 15 feb 2019

Lang geleden, toen er nog geen auto’s bestonden, was paard-en-wagen een gebruikelijk vervoermiddel. Met de opkomst van de auto verdween het paard stapsgewijs bijna volledig uit het straatbeeld, behalve op Prinsjesdag, dan rijden onze koning en koningin in de Gouden Koets naar de Ridderzaal getrokken door een achttal paarden.

Het vermogen van een auto kan in kilowatt (kW) of in paardenkracht (pk) worden uitgedrukt en vooral die paardenkrachten prikkelen mijn fantasie. Soms als ik een auto zie rijden, denk ik: ,,Hoeveel paardenkracht heeft deze auto?” Oftewel: ,,Hoeveel paarden trekken dit karretje voort?”

In de Tarantino film the Hateful Eight is de stoere Six-Horse Judy de “chauffeur” van een zesspan paarden, wat haar al een behoorlijke status geeft. Laten we dat eens vergelijken met het ons omringende wagenpark. Het lieve gemotoriseerde boodschappenwagentje, de Suzuki Alto, heeft een vermogen van 43 kW oftewel 58 pk. Dus als omaatje een kaartje voor onze verjaardag naar het postkantoor brengt of naar de winkel gaat om een pak koekjes te halen voor bij de thee mocht één van haar geliefde kleinkinderen vanmiddag op bezoek komen, dan scheurt ze dus eigenlijk gewoon met 58 paarden voor haar koektrommel gespannen door de stad. Maakt dat niet net iets meer indruk dan die hele Gouden Koets?

Maar de Suzuki Alto is één van de kleinste auto’s met een tamelijk gering vermogen, vergeleken met de andere bolides die om ons heen voorbij flitsen. Kijken we naar de andere kant van het spectrum, dan komen we bijvoorbeeld bij de Tesla S, met een vermogen van 386 kW oftewel 518 paardenkracht. Stel je dat eens voor! Je staat voor een rood verkeerslicht te wachten en naast je staan 518 paarden, in twee strakke rijen ingespannen voor een Tesla S. Het stoplicht springt op groen, wapperende manen en veel hoefgetrappel, en nog geen 3 seconden later, galopperen deze paarden met 100 km/u de horizon voorbij. Het onderhouden van al deze paarden zou nogal wat voer, stallen en stalknechten vereisen, vroeger tenminste, want tegenwoordig kun je gewoon stekkeren.

De herinvoering van paarden biedt helaas geen oplossing voor het klimaatprobleem en al helemaal niet voor gebrek aan parkeerplek. Nederland zou er wel heel anders uit komen te zien en het fileparkeren zou een volledig andere vaardigheid vereisen. De lucht zou een andere geur hebben en de kans dat je zonder stront aan je schoenen thuis zou komen, zou toch wel bijzonder klein worden.